יום שני, 7 בספטמבר 2015

איך אומרים את זה? 5 כלים לבניית רשימת מילות מפתח

מזמינה אתכם לחזור יחד איתי לשיעור הראשון בקורס מידענות. נושא השיעור: מילות הקסם. מילות הקסם, הכוונה למילות המפתח, בעזרתן מבצעים את החיפוש. לא יודעת כיצד אתם נוהגים לחפש, אני עד הקורס הייתי פועלת כך: מנסה להיזכר איך אומרים את המונח אותו אני מחפשת באנגלית (כן, הרוב המכריע של החיפושים הם באנגלית). נזכרת/מוצאת מונח אחד, הראשון שעלה דעתי, ומתחילה לחפש מאמרים בעזרתו.
סביר להניח שבעזרת שיטה זו אמצא מאמרים בנושא המבוקש. אך אני עלולה גם לפספס מאמרים רבים, אולי חשובים מאוד מבחינתי, אם במאמרים אלה השתמשו במונח אחר, מונח נרדף למונח בו השתמשתי. לדוגמה, פצעי לחץ: נניח שהשתמשתי במונח  Decubitus Ulcer.  אקבל מאמרים בהם מופיע מונח זה, אך לא מאמרים אחרים העוסקים בנושא, אולי חשובים ומרכזיים, שהשתמשו במונחים נרדפים, למשל  Pressure Ulcers, Pressure Sores ,Bedsores, Bed Sores.
השימוש במספר מילות מפתח/מלים נרדפות חשוב במיוחד כאשר לא מוצאים חומר בנושא המבוקש.
מילות המפתח כשמן הן: פועלות כמו מפתח - ברגע שמצאת את המילה הנכונה, נפתחת הדלת לשפע של חומר רלוונטי. זאת תחת ההנחה הבסיסית שיש בעולם הדיגיטלי בו אנו חיים חומר על כל נושא (כמעט?), והשאלה היא רק אם הצלחנו למצוא אותו או לא.
המסקנה מהאמור לעיל היא, שכל חיפוש צריך להתחיל בבנייה של רשימת מילות מפתח רלוונטיות. איך מוצאים מילות מפתח רלוונטיות? בכך עוסק פוסט זה.

א. שימוש בתזאורוס

מהו תזאורוס? תזאורוס הוא אוצר מילים מבוקר לצורך מפתוח ואחזור מידע. התזאורוס כולל עבור כל מילת מפתח (Descriptor) הפניה למילים הנרדפות שלה, וכן מילים בעלות משמעות הפוכה, מונחים רחבים יותר, מונחים צרים יותר ומונחים קשורים.
התזאורוס משמש את ממפתח המידע ואת מחפש המידע כאחד. מטרת התזאורוס, בשונה ממילון, הוא למצוא את המונח המתאים עבור מושג ולא את פירושו. להלן תמונה שמציגה בפשטות מהו תזאורוס מתוך וובינר שנערך על ידי הצוות של מאגר המידע ERIC, שעוד יוזכר בהמשך.


תמונה 1.מהו תזאורוס. מתוך הוובינר של ERIC חלק 2



תזאורי העוסקים בתחומי התזונה והרפואה

לצורך איתור מלים נרדפות בתחום הרפואי, יש להשתמש בתזאורי (Thesauri , צורת הרבים של תזאורוס Thesaurus) העוסק במפתוח מלים בתחום זה. להלן 3 תזאורי העוסקים במישרין או בעקיפין בנושאי רפואה ותזונה.

1. MeSH

(MeSH (Medical Subject Headings הוא התזאורוס של הספריה הלאומית לרפואה בארצות הברית (NLM), המשמש ליצירת האינדקס של המאמרים מתוך 5400 עיתונים רפואיים במאגר מדליין/פאבמד. 
מילות המפתח ב -MeSH מסודרות באופן היררכי, המסייע לאתר מונחים ברמות שונות של ספציפיות. נכון לשנת 2015 מצויות ב - MeSH  לפחות 27,455 מילות מפתח , ולפחות 220,000 מלים נרדפות (Synonymes).
בתמונה 2  ניתן לראות לדוגמא את הדף של המונח פצעי לחץ ב -MESH. במורד הדף, תחת הגדרת המונח ורשימת מונחי משנה ניתן לראות (מסומן בצהוב) את רשימת ה -Entery Terms, שהם למעשה המלים הנרדפות של פצעי לחץ. כאשר רוצים לעשות חיפוש בנושא כלשהו, מומלץ לחפש את הדף של המונח המתאים ב -MESH, ולבדוק מהן המלים הנרדפות שלו. דרך דף זה ניתן גם לבצע את החיפוש בפאבמד, ובמלים הנרדפות שבו  ניתן להשתמש גם במנועי חיפוש אחרים.
למידע נוסף על MESH, כיצד להשתמש בו וכיצד ניתן לבצע דרכו את החיפוש בפאבמד קראו כאן



תמונה 2. המונח פצעי לחץ כולל המלים הנרדפות ב -MESH




2. NAL Agricultural Thesaurus

התזאורוס של הספריה הלאומית לחקלאות בארצות הברית נמצא פתוח לשימוש ברשת משנת 2002, ומתעדכן מדי שנה בינואר. הוא כולל למעלה מ - 110,000 מונחים, המופיעים הן באנגלית והן בספרדית.
כל מונח מופיע עם מלים נרדפות, מושגים קשורים ומונחים רחבים יותר וצרים יותר (במידה ויש).
התזאורוס מאורגן לפי 17 קטגוריות נושאים שונות, בהן גם לדוגמה Food and Human Nutrition.
ניתן לחפש מונחים בגלישה לפי נושאים או לפי סדר אלפאביתי, או להקליד מלים במנוע החיפוש של התזאורוס. אפשרויות אלה מודגשות בצהוב בתמונה 3.


תמונה 3. דף הבית של התזאורוס של הספריה הלאומית לחקלאות. מספר אפשרויות חיפוש


התזאורוס מופעל באופן אוטומטי בחיפוש בפורטל PubAg, ומומלץ להשתמש בו גם להעשרת רשימת מילות המפתח בעת בניית חיפוש  למאגרי מידע אחרים.
בתמונה 4 מובא לדוגמה הדף של Kidney Transplant בתזאורוס. ניתן לראות את מגוון המלים הנרדפות, וכן מושג רחב יותר, מושג קשור, הגדרה של המונח, ולאיזו קטגוריה הוא שייך בתזאורוס. עוד מודגש בתמונה 4 בצד ימין קישור לגוגל סקולר, עליו ניתן ללחוץ על מנת לקבל חיפוש ישיר של המונח במנוע חיפוש זה.


תמונה 4. המושג Kidney Transplant בתזאורוס


3. ERIC

ERIC הוא קיצור שמו של Education Resources Information Center.  זהו מאגר דיגיטלי אונליין של מידע ומחקרים בחינוך, הקיים כבר למעלה מחמישים שנה. במאגר למעלה מ - 1.5 מליון מאמרים, דיווחים, סיכומי כנסים, ספרים ועוד. למעלה מ - 323,000 פריטים המצויים ב -ERIC הם בטקסט מלא, ונעשה מאמץ להגדיל את מספרם בצורה משמעותית. מאות פריטים חדשים מוספים מדי יום, 4000 פריטים בחודש.  אמנם זהו מאגר בנושא חינוך, אך נושאים רבים בו משיקים גם לתזונה, למשל השפעת ארוחת הבוקר על הישגי התלמידים, תוכניות חינוך בתזונה או הפרעות אכילה. 
הסיבה שאני מזכירה כאן את ERIC היא קיומו של תזאורוס עשיר המשמש למפתוחו. התזאורוס מכיל למעלה מ -11,000 מונחים בתחום החינוך. לאחרונה קיים צוות המאגר וובינר מקיף שעסק כולו בתזאורוס שלו. חלקים מומלצים במיוחד להאזנה מהוובינר: 
חלק 1 מדקה 6 - מסביר מהו תזאורוס וכיצד הוא בנוי.
חלק 3 מדקה 5.15 - מסביר איך התזאורוס מסייע להתחלה של החיפוש או לצמצום התוצאות.
מידע נוסף על ERIC כולל סרטוני הדרכה והסבר על השימוש בתזאורוס אפשר לקרוא כאן

ב. PubMed Health

PubMed Health הוא מאגר מידע בנושאי רפואה הקיים משנת 2013,  ומכיל מידע רב, המותאם הן לאנשי מקצוע והן לציבור הרחב. הוא אינו מוגדר כתזאורוס, אך ניתן למצוא בו עבור חלק מהמונחים מלים נרדפות ומונחים קשורים. תחת הלשונית Health  A to Z, הנמצאת בתפריט Content שבדף הבית (מוצג בתמונה 5), מרוכז מידע רב על מושגים רפואיים שונים. ניתן להגיע לכל מושג בגלישה לפי סדר אלפביתי (מודגש בתמונה 6), או דרך מנוע החיפוש המצוי בכל דף של המאגר (מודגש בתמונות 5 ו -6). בתמונה 7 ניתן לראות לדוגמה את הדף המוקדש לאבני כליה. בנוסף להגדרת המונח ולאוסף מאמרים בנושא, המצויים בדף הראשי, ניתן לראות מצד ימין גם מלים נרדפות (Also Called) ומונחים קשורים (Other terms to know).

תמונה 5. דף הבית של PubMed Health



תמונה 6. דף הבית של Health A To Z. חיפוש אלפביתי או דרך מנוע החיפוש



תמונה 7. הדף של אבני כליה ב -PubMed Health



ג. מחוכמת ההמונים - ויקיפדיה כתזאורוס

גם הערכים בויקיפדיה יכולים לתרום להעשרת רשימת מילות המפתח. ערכים רבים בויקיפדיה כוללים בתחילתם מספר אפשרויות למלים נרדפות עבור המושג הנדון. ניתן למשל לחפש את המונח בעברית לפי הנוחיות, ואז לעבור לדף באנגלית (קישור בתפריט מצד ימין - דף זה בשפות אחרות - מסומן בתמונה 8), ולקבל רשימת מלים אפשריות. לדוגמה בתמונה 9 - הדף של הסולניים - כולל מילה שימושית לחיפוש - Nightshades - שאינה כלולה למשל במלים הנרדפות של הסולניים    ב -MeSH. דבר זה ממחיש את הצורך לבדוק תמיד במספר מקורות מידע לקבלת תמונה מלאה יותר.


תמונה 8. ויקיפדיה כמקור למלות מפתח

תמונה 9. סולניים בויקיפדיה באנגלית


לסיכום, את החיפוש הבא מומלץ להתחיל בבניה של רשימת מילות מפתח רלוונטיות. כדאי להיעזר לצורך כך בכלים שהוזכרו לעיל. במהלך החיפוש וקריאת המאמרים מוצאים בדך כלל מלים נוספות, כדאי להוסיף אותן לרשימה ולהשתמש בהן לפי הצורך בהמשך. נסו ולא תצטערו!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה