יום שישי, 20 בנובמבר 2015

הכל ויזואלי - גם החיפוש: כלי החיפוש הויזואלי החדש של פינטרסט

פינטרסט השיקה בתחילת החודש (8.11.15) כלי חיפוש ויזואלי חדש.
כלי חיפוש זה מאפשר לסמן תמונה או חלק ממנה, ולקבל תמונות דומות מבחינה ויזואלית, וכן מידע נוסף על הקטע המסומן, כמו איך הוא נקרא והיכן ניתן למצוא אותו ב"חיים האמיתיים". ניתן לסנן עוד את תוצאות החיפוש לפי נושאים המופיעים לצד התמונה לאחר סימונה. כלי זה מאפשר למעשה לחפש דברים שאנו אפילו לא יודעים איך קוראים להם, באמצעות מראם בלבד. כלי החיפוש קיים גם באפליקציה של פינטרסט לטלפונים ניידים.
אופן החיפוש הויזואלי כולל סרטון הדגמה מוצג כאן.
למידע נוסף על פינטרסט קראו כאן.

דוגמה לשימוש בכלי החיפוש הויזואלי

נניח שנתקלתי בפינטרסט באינפוגרפיקה של פירות שמעניינת אותי. אם אלחץ עליה היא תופיע מוגדלת, ובפינה הימנית יופיע האיקון של כלי החיפוש הויזואלי (מוקף בצהוב בתמונה 1).
לאחר לחיצה על האיקון של כלי החיפוש מתקבלות תמונות דומות לתמונה הנבחרת, וכן רשימה של מילות חיפוש רלוונטיות לסינון התוצאות (תמונה 2).
אפשר לבחור פרי מסוים מתוך התמונה, למשל אבוקדו (תמונה 3), ולקבל תוצאות שונות לחלוטין של החיפוש.

תמונה 1. האיקון של כלי החיפוש מופיע לאחר בחירת תמונה (מוקף בצהוב).



תמונה 2. תוצאות החיפוש הויזואלי הראשוני

תמונה 3. תוצאות החיפוש משתנות לאחר בחירת פריט מסוים מתוך התמונה (אבוקדו)

חיפוש לפי תמונה בגוגל

גם בחיפוש התמונות של גוגל ניתן לחפש לפי תמונה, באמצעות הכנסת קישור לתמונה או העלאת תמונה השמורה במחשב (בלחיצה על איקון המצלמה, תמונה 4), ולקבל תמונות דומות (על ידי בחירת תמונה מתוצאות החיפוש, ולחיצה על Related Images) .

תמונה 4. חיפוש לפי תמונה בגוגל

לסיכום

להבנתי הדבר הייחודי בכלי החיפוש החדש של פינטרסט הוא האפשרות לסמן חלק מתמונה ולבצע עליו חיפוש, וכן לקבל מילות חיפוש באמצעות חיפוש ויזואלי.

ונסכם במילותיהם של כתובי הבלוג של פינטרסט: !Our crazy-fun new visual search tool

יום ראשון, 8 בנובמבר 2015

הכניסה חופשית - מאמרים מדעיים בגישה פתוחה

הגישה הפתוחה למדע

שבוע הגישה הפתוחה הבינלאומי צוין בחודש אוקטובר זו השנה השמינית, על פי הדיווח בבלוג הספריות של אוניברסיטת תל אביב. מטרת שבוע זה היא להגביר את המודעות לפרסום בגישה הפתוחה, שאינה תלויה  במגבלות כלכליות או פוליטיות. הכוונה היא להפוך את מודל הגישה הפתוחה לנורמה וברירת המחדל במחקר.


תמונה 1: שבוע הגישה הפתוחה 2015

מאמרים 

לרגל שבוע הגישה הפתוחה התפרסמו כתבות ופוסטים רבים בבלוגים שונים על נושא זה, בין היתר במטרה לנפץ מיתוסים שונים שנקשרו לפרסומים מדעיים בגישה הפתוחה. בבלוג של כלי הציטוט מנדלי למשל מנפצים שורה של מיתוסים: מאמרים בגישה פתוחה לא עוברים בקרת עמיתים (לא נכון), אפשר לפרסם מאמרים בגישה פתוחה רק בעיתונים שהם בגישה פתוחה (לא נכון), עלות הפרסום בגישה פתוחה גבוהה מאוד (לא נכון), פרסום מאמר בגישה פתוחה פוגע בקריירה של המפרסם (לא נכון), פרסום מסורתי בתשלום מונע פרסום אותו מאמר גם בגישה פתוחה (לא נכון).
מאמר שהתפרסם בגליון אוקטובר של המגזין מידעת מאת ליאת קליין-גבאי עוסק בתפיסת הגישה הפתוחה בכל הנוגע לפרסומים מחקריים ולפיתוחם של ארכיונים מוסדיים במוסדות אקדמיים. על פי המאמר, הרעיון של גישה פתוחה למחקרים מדעיים עלה כבר בשנות ה -90 של המאה העשרים. שני גורמים המביאים לצמיחתה בשנים האחרונות הם המהפכה הדיגיטלית, והסכומים ההולכים ותופחים שספריות נדרשות לשלם עבור מנויים למאגרי מידע וכתבי עת. כמו כן גוברת ההכרה כי מחקרים שמומנו על ידי ממשלות וגופים ציבוריים צריכים להיות פתוחים לקהל.
רעיון הפרסום בגישה פתוחה מקובל יותר במדעי הטבע והמדעים המדוייקים לעומת מדעי הרוח. בהמשך יוצגו מספר מקורות מידע בגישה פתוחה בתחומים אלה. מידע נוסף על פרסום בשיטת הגישה הפתוחה ניתן לקרוא בפורטל ספריות הטכניון.

סרטונים

קיימים גם סרטונים רבים העוסקים בנושא הגישה הפתוחה, מהם ניתן ללמוד על היבטים שונים של הנושא.
סרטון שפורסם לרגל שבוע הגישה הפתוחה בשנת 2012 ב - PHD COMICS מסביר בצורה ידידותית מהו פרסום בגישה פתוחה, ומה הביא לצמיחת התנועה לפרסום בגישה זו. לפי הסרטון אחת הסיבות שלא רואים כיום פרסומים רבים יותר בגישה זו היא שמדענים הם מהירים בחשיבתם אך איטיים בשינו הרגלי הפרסום שלהם...  פרסום בגישה פתוחה תהיה לדעתם הגישה המובילה בעתיד, והיצירתיים הם אלה שישרדו.
בסרטון מרתק שהופיע ב - TEDMED בשנת 2013 מתארת  המרצה Elizabeth Marincola את הנושא באופן ציורי כתאונת דרכים בין 3 כלי רכב: מדע, כסף והזרימה החופשית של מידע, הפוגעת בזכות הציבור לדעת. הבעיה החלה לדבריה עוד לפני הופעתה של רשת האינטרנט, שרק הוסיפה אש למדורה. לטענתה, הצורך לשלם עבור מאמרים מדעיים, בעיקר בתחום מדעי הרפואה העשוי להציל חיים, הופך את המדע לסחורה ככל סחורה, פוגע במטרה הבסיסית של המדע להתפתח על בסיס תגליות קודמות, ויוצר פער בין עניים, שאינם מסוגלים לקרוא את המאמרים המצויים מאחורי חומות התשלום, לעשירים. לדעתה ניתן לייצר מודלים שיהפכו את הגישה הפתוחה לכדאית מבחינה כלכלית, כך שלא תהיה סתירה בין חופש המידע וזכות המוציאים לאור להתפרנס.
סרטון של ההוצאה לאור Wiley מסביר על תהליך הפרסום, ומדוע פרסום מאמרים בגישה פתוחה ניתן לביצוע גם בעתונים יוקרתיים.

מקורות למאמרים וספרים בגישה פתוחה בתחומי המדע והרפואה


PubMed Central 

PubMed Cental הוא מאגר של מאמרים בגישה פתוחה בתחומי הרפואה ומדעי החיים של הספריה הלאומית לרפואה בארצות הברית. המאגר נוסד בשנת 2000 ומכיל נכון להיום 3.6 מליון מאמרים. 

PubMed Health

מאגר מידע נוסף ביוזמת הספריה הלאומית לרפואה בארצות הברית, ביחד עם שותפים נוספים. המאגר קיים משנת 2013, ומכיל מאמרים שפורסמו החל משנת 2003. פרק שלם במאגר המידע מוקדש לסקירות בגישה פתוחה (גישה דרך תפריט CONTENT שבדף הבית). 

BioMed Central

מוציא לאור של 293 עיתונים העוברים בקרת עמיתים בתחומי המדע, הטכנולוגיה והרפואה. ניתן לגלוש לפי עיתונים, נושאים או מאמרים, ולעקוב אחרי עיתונים או עדכונים גם ב -RSS (חפשו את הסימן הכתום.... ). 

DOAJ

(The Directory of Open Access (DOAJ היא מקור מוביל לעיתונים בגישה פתוחה בנושאים שונים. DOAJ נוסדה בשנת 2003 בשוודיה עם 300 עיתונים בגישה פתוחה, וכיום יש בה למעלה מ -10,000 עיתונים. ניתן לחפש לפי מילות מפתח או לגלוש לפי נושאים, לצמצם למאמרים או עיתונים וקריטריונים נוספים בחיפוש המתקדם. ניתן גם להרשם לעדכונים על עתונים חדשים בספריה דרך הזנת RSS (מסומן בצהוב בתמונה 2). לקריאה על עדכוני RSS באופן כללי לחצו כאן.




תמונה 2: דף הבית של DOAJ


Free Medical Journals

ספריה לעיתונים וספרים בתחומי הרפואה בגישה פתוחה. בספריה נכון להיום 4832 עיתונים ו - 364 ספרים. ניתן לחפש לפי מלים או לגלוש לפי קריטריונים שונים כמו נושאים, Impact Factor, שפה ועוד.

HighWire

הוצאה לאור המסונפת לאוניברסיטת סטנפורד משנת 1995  ומרכזת למעלה מ - 3000 עיתונים, ספרים ופרסומים נוספים, מרביתם בגישה פתוחה מלאה או חלקית. באתר ההוצאה ניתן להתרשם מהפרסומים השונים.

Scientific Research

מוציא לאור של למעלה מ -200 עיתונים בגישה חופשית  בתחומי הטכנולגיה, הרפואה והמדע.

INTECH

הוצאה לאור המתרכזת בעיקר בספרים בגישה פתוחה בתחומי הרפואה, המדע והטכנולוגיה. 

PubAg

בינואר 2015 הושק מנוע חיפוש חדש של הספריה הלאומית לחקלאות, המאפשר לציבור גישה נוחה וללא תשלום לפרסומים המדעיים של החוקרים במשרד החקלאות האמריקאי. PubAg מכסה מעל 40,000 מאמרים מעיתונים מדעיים שנכתבו על ידי חוקרים של משרד החקלאות מהשנים 1997 עד 2015. כל המאמרים של חוקרי משרד החקלאות נמצאים כאן כאמור בטקסט מלא בחינם. בנוסף למאמרים אלה, מכסה מנוע החיפוש גם למעלה מ - 450000 מאמרים בנושאים הקשורים לחקלאות מעיתונים מדעיים שעברו ביקורת עמיתים (Peer Reviewed). מידע נוסף על PubAg קראו כאן.

OpenAIRE

פורטל לפרסומים בגישה פתוחה. למידע נוסף מבלוג הספריות של אוניברסיטת תל אביב.


2 טיפים לקריאת מאמרים שאינם חופשיים בטקסט מלא

JAMA

רוצים לקרוא את כל התוכן של העיתון JAMA בחינם? כל שצריך לעשות הוא להוריד את האפליקציה של העיתון.

ריסרצ'גייט

באתר ריסרצ'גייט ניתן לעתים  לאתר מאמרים בטקסט מלא שאינם חופשיים ברשת. ניתן גם ליצור קשר בקלות עם המחבר דרך האתר, ולבקש את המאמר המלא. למידע נוסף

קריאה חופשית נעימה!!