יום רביעי, 23 במרץ 2016

מדלגים מעל חומת התשלום - הנוסחה הקזחית

השבוע העברתי הרצאה בנושא מידענות לסטודנטים לתזונה במכללת תל חי. במהלך ההרצאה נתקלתי בקושי מסויים להמחיש לסטודנטים, שיכולים להשיג בקלות כמעט כל מאמר שירצו בטקסט מלא דרך ספריית המכללה, מהי מצוקת איתור מאמרים בטקסט מלא ביום שלאחר הלימודים האקדמיים. אולי כאן המקום לציין שגם אוניברסיטאות מובילות ברחבי העולם מתקשות לעמוד בתשלומים הגבוהים להוצאות לאור, ויתכן שגם הסטודנטים ייתקלו יותר ויותר במצוקת הקריאה של מאמרים בתשלום.
מי שסיים את לימודיו זה מכבר, ולא בחר בקריירה אקדמאית או עבודה במוסד המחזיק מנוי למקורות מידע אקדמיים, בעיקר בתחומים הדורשים התעדכנות שוטפת בחומר מדעי כמו רפואה ותזונה, מכיר מצוקה זו מקרוב. חומת התשלום, אותה יש לעבור בדרך לקריאת מאמרים רבים, גבוהה וקשה למעבר.
קיימות דרכים שונות לנסות ולעבור אותה, כמו למשל בדיקה בגוגל סקולר (הדבקת שם המאמר בגוגל סקולר, ובדיקה אם מופיע לינק למאמר המלא בצד שמאל של המסך), חיפוש לפי סוג קובץ PDF בגוגל, בדיקה ברשת החברתית של החוקרים ResearchGate  ו/או בקשת המאמר ישירות מהמחבר באמצעות רשת זו או שליחת מייל לכתובת המחבר המופיעה במאמר.
דרך נוספת היא לקרוא מאמרים של העיתון JAMA בחינם דרך האפליקציה של העיתון, או לבחור מלכתחילה עיתונים שהם בגישה פתוחה.

חוקרת קזחית אחת מנפצת את חומת התשלום


לעתים יש צורך לקרוא מאמר מסויים, בד"כ מעיתון מוביל, שנמצא הרחק מאחורי חומת התשלום. בכתבה שפורסמה לפני כחודש באתר Big Think מתואר ניפוצה של חומה זו ממש כמו שבירת החומות שהפרידו בין גרמניה המזרחית והמערבית ב -9 בנובמבר שנת 1989.
לפני כ - 4 שנים, בתאריך 5 לספטמבר שנת 2011, חוקרת קזחית בשם אלכסנדרה אלבקיאן יצרה את האתר Sci-Hub. באתר זה, מאפשרת החוקרת דילוג מעל חומת התשלום, באופן לא חוקי יש לציין,  וקבלת עותק מלא של כמעט כל מאמר מדעי שפורסם אי פעם מכל מקום בעולם. הכיסוי של המאמרים באתר גדול יותר משל כל אוניברסיטה בודדת ברחבי העולם. מהאתר מורדים מדי יום מאות אלפי מאמרים.

איך יתכן שהאתר עוד פעיל?

נשאלת השאלה איך יתכן שהאתר, המופעל למעשה באופן לא חוקי,  עוד קיים ופעיל כבר 4 שנים? תביעות משפטיות כמובן הוגשו, בעיקר על ידי ההוצאה הגדולה בעולם למאמרים מדעיים, אלסוויר. הדומיין של האתר כבר הוחלף פעם אחת עקב כך. אולם יוצרת האתר, אלכסנדרה אלבקיאן, אומרת כי היא אינה חוששת, ובכוונתה להמשיך ולפתח את האתר.


SCI-HUB


יום שני, 7 במרץ 2016

מקורות מידע לתזונה בגיל השלישי - בקי דורנר וחברים

בקי דורנר היא דיאטנית המתמחה בטיפול באנשים בגיל השלישי. בחרתי להדגיש את מקורות המידע שהיא משתפת לרגל יום הדיאטנית הלאומי החל ב -9.3.16 כחלק מחודש התזונה העולמי.  בנוסף מצורפים עוד מספר מקורות מידע ופרסומים חדשים בנושא - הלא הם החברים כמובטח בכותרת!

בקי דורנר

בקי דורנר היא כאמור דיאטנית המתמחה בטיפול התזונתי באנשים בגיל השלישי. באתר שלה ניתן למצוא מגוון חומרים ופעילויות בתשלום, אך גם כמה מקורות מידע חינמיים טובים.

מקורות מידע חינמיים




בקי דורנר



תזונה בגיל השלישי-  מרכז מידע חדש של האתר נוטרישן 411

באתר נוטרישן 411, אותו הזכרתי לאחרונה בהקשר לתזונה במחלת הסרטן ותזונה במחלות לב, נפתח לאחרונה מרכז מידע חדש העוסק בתזונה בגיל השלישי. באתר מגוון כתבות מרתקות הן לאנשי מקצוע והן לציבור הרחב, בינהן כתבה המציגה את הנושא הנקרא Inflammaging. בנושא זה בדיוק עוסק גם סרטון שפורסם לאחרונה על ידי ד"ר גייגר מ - Nutrition Facts.






הצלחת שלי לקשיש - עדכון

ממש לאחרונה פרסמו בית הספר לתזונה של אוניברסיטת Tufts בבוסטון  בשיתוף ה - USDA את הצלחת המעודכנת לגיל השלישי. הדגש הוא על המסר שלעולם לא מאוחר לשפר את התזונה, עם תשומת לב גם לפעילות גופנית וצריכת נוזלים.



הצלחת המעודכנת לגיל השלישי

יום שבת, 5 במרץ 2016

UEG והתאויוט: 3 עדכונים

אתר UEG) United European Gastroenterology) לא מפסיק להתחדש. בנוסף לשלל החומרים המקצועיים שפורטו בפוסט בדרך לעדכוני גסטרו עוצרים ב - UEG, שלושה עדכונים חדשים:

1.טעויות נפוצות ב...

סדרת כתבות חדשה העוסקת בטעויות נפוצות באבחון ובטיפול במחלות שונות בתחום הגסטרו. עד כה פורסמו שתי כתבות:
הכתבה הראשונה בסדרה עוסקת בטעויות נפוצות באבחון מחלת הצליאק. הכתבה השניה עוסקת בנושא הדיספפסיה.


צליאק. איך לאבחן נכון?


2.סימניות 

בספריה העשירה של האתר, בה מעל 20,000 פרסומים מסוגים שונים, הוסיפו לאחרונה אפשרות לשמור פריטים באמצעות סימניות. על מנת לשמור מאמר יש ללחוץ על הכוכבית המופיעה לידו. את המאמרים שנשמרו ניתן למצוא לאחר מכן באזור —My UEG בלשונית My Learning (יש להרשם לאתר בחינם לצורך זה).

שמירה לסימניה



איתור המאמרים שנשמרו


3. עדכונים בדיספפסיה

בנוסף למאמר על טעויות באבחון דיספפסיה, מציעים ב - UEG עוד מספר מקורות מידע בנושא:
קורס אונליין בנושא דיספפסיה - חינם בהרשמה(חינמית) לאתר.
פוסט בבלוג העוסק בדיספפסיה המתלווה להליקובקטר פילורי.
מגוון מקורות מידע בנושא דיספפסיה מספרית האתר.
מאמר מעיתון UEG בנושא הפרעות שינה ודיספפסיה (בגישה חופשית).

קריאה נעימה!

מייקרוסופט אקדמיק מתחדש


מנוע החיפוש Microsoft Academic Search חדל להתעדכן בשנת 2012, ובקרוב יורד מהרשת על פי דייוח מייקרוסופט. במקומו עלה לרשת לאחרונה האתר Microsoft Academic, שנבנה מבראשית בשיתוף הצוות של מנוע החיפוש Bing. זהו מנוע חיפוש לא מסחרי המיועד למטרות אקדמיות,, ומכסה נכון להיום מעל 80 מליון פרסומים. בשונה מבינג, המעלה מאמרים אקדמיים כחלק מהחיפוש הרגיל שלו (בחיפוש בארצות הברית), כאן עולים מאמרים אקדמיים בלבד (בדומה לגוגל סקולר). מידע על מנוע החיפוש החדש ניתן לקרוא כאן.


Microsoft Academic Search. עומד להעלם




דף הפתיחה של Microsoft Academic


ממשק החיפוש של Microsot Academic

מנוע החיפוש מציע מאמרים/מחברים/כנסים/עיתונים ועוד תוך כדי הקלדה. לאחר ביצוע החיפוש ניתן לסנן את התוצאות לפי הפילטרים המופיעים בצד שמאל ומבוססים על המידע הקיים במאגר. כמו כן ניתן לחפש לפי נושאים רלוונטיים המופיעים מתחת לכל מאמר.

הצעות החיפוש של Microsoft Academic

תוצאות החיפוש ב - Microsoft Academic


מספר הציטוטים המופיע מתחת לכל מאמר מבוסס על נתוני מנוע החיפוש בינג, ולא על שיטות אחרות כגון אימפקט פקטור ו -h אינדקס.
מיקרוסופט מזמינה את הציבור להציע הצעות ולהשתתף בפיתוח מנוע חיפוש באמצעות פורום מיוחד  או באמצעות
Academic Knowledge API.
מנוע החיפוש חדש, וצפוי לעבור פיתוחים ושיפורים על פי הצהרת מייקרוסופט. כדאי לעקוב ולהציע הצעות לשינויים ושיפורים!