מהו הסקר החברתי?
מאתר הלמ"ס: הסקר החברתי הוא סקר שנתי שוטף, הנערך על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה החל משנת 2002. הסקר נעשה על מדגם חדש בכל שנה, ומספק מידע מעודכן על תנאי החיים ועל רווחת האוכלוסייה בישראל.הסקר החברתי מורכב משני חלקים עיקריים: גרעין קבוע, המכיל מספר רב של שאלות במגוון תחומי חיים, כגון: בריאות, דיור, תעסוקה, השכלה, מצב כלכלי, שימוש במחשב, דת ודתיות ועוד, וחלק מתחלף, המוקדש בכל שנה לנושא חדש אחד או שניים, הנחקרים בהרחבה.
הסקר שנערך בשנת 2017 עסק באופן מורחב הנושאי בריאות ואורח חיים, ונתונים מתוכו מתחילים להתפרסם בימים אלה. הסקר כלל בחינה מקיפה של מגוון היבטים הקשורים לבריאות ולאורח החיים של האוכלוסייה בישראל. הנושא כולל שאלות העוסקות במגוון היבטים של אורח החיים ובהם: הערכת מצב הבריאות; תפקוד יומיומי; מוגבלות; הרגלי שינה; רפואה מונעת - בדיקות וחיסונים, משקל ודיאטה; תזונה והרגלי אכילה; פעילות גופנית; עישון; ביטוחי בריאות; חיפוש מידע בנושאי בריאות; עמדות בנושא זכויות במערכת הבריאות; ויתורים בנושאי בריאות בשל קשיים כלכליים; בטחון תזונתי; תחושות ומצבים רגשיים.
הסקר הקודם שעסק באופן מורחב בנושאי בריאות נערך בשנת 2010, כך שניתן כעת לערוך השוואת נתונים ואיתור שינויים שחלו במדדים בשנים אלה.
נתוני תזונה בסקר החברתי
הסקר כולל מידע מפורט מאוד בנושאי רלוונטיים לתזונה כמו נתונים אנתרופומטריים, תדירות צריכת מזונות שונים, פעילות גופנית, קבלת ייעוץ תזונתי מקצועי, דיאטה נוכחית, ויתור על ארוחה חמה ועוד.הנתונים פתוחים לציבור, וניתן להפיק לבד מגוון רחב של נתונים לפי בחירה בעזרת מחולל הלוחות של הסקר שבאתר הלמ"ס.
איך מגיעים לנתוני הסקר?
כדי להגיע לכל נתוני הסקר יש להכנס למחולל הלוחות של הסקר באתר הלמ"ס. כאן תזדקקו למעט סבלנות ויכולת טכנית בסיסית, היות ובדומה לאתרי ממשל רבים בישראל, מחולל הלוחות עובד אך ורק בדפדפן אינטרנט אקספלורר בגרסאות 7-8. מגרסה 9 יש להפעיל מצב תאימות, חפשו הוראות בהודעה כזו המופיעה בדף בו מאשרים את תנאי השימוש במחולל.תמונה1. הוראות למצב תאימות |
אל המחולל ניתן להגיע מהקישור הזה.
לאחר הלחיצה על הקישור למחולל תתבקשו לאשר את תנאי השימוש. לאחר מכן בחרו את שנת הסקר הרצויה (לסקר הבריאות המורחב - 2010 או 2017) ונתונים לנפש או למשק בית. לאחר מכן לחצו על יצירת לוח. תוכלו לפני כן גם לצפות בסרטון הדרכה ולקרוא דף הסבר על השימוש במחולל.
בתמונה 1 נראה העמוד בו בונים את טבלאות הנתונים הרצויות לפי בחירה.
ראשית בוחרים במשתני הסינון לפי הצורך. משתני הסינון הם משתנים המאפשרים לכלול בלוח רק חלק מאוכלוסיית הסקר. לדוגמה, ניתן לכלול בלוח גברים בלבד, או אנשים בעלי תואר אקדמי, או מי שאינם מרוצים מהכנסותיהם.
לאחר מכן בוחרים את משתני השורות והעמודות שיופיעו בטבלה. לא לשכוח לתת גם שם לללוח הנתונים שלכם במקום המתאים. עם סיום בניית הטבלה ניתן להוריד אותה כקובץ אקסל.
ניתן גם לצפות כאן בקישור בסרטון הדרכה קצר שהכינותי על הכנת הלוחות. סרטון הדרכה מפורט על עבודה עם מחולל הלוחות ניתן לראות גם כאן. חצי השעה הראשונה של הסרטון היא רקע כללי על הלמ"ס, ולאחר מכן הדרכה על השימוש בלוחות.
תמונה 2. מחולל הלוחות |
בתמונות 3-4 ניתן לראות לדוגמה שני לוחות שיצרתי - צריכת בשר שבועית לפי מין וגיל.
צריכת בשר שבועית בקרב גברים לפי גיל 2017 |
צריכת בשר שבועית בקרב נשים לפי גיל 2017 |
נתוני הלמ"ס מהווים מקור נוסף ומשלים לנתוני סקר מב"ת מבוגרים 2 שהתפרסמו גם כן לאחרונה.