https://www.tripdatabase.com/ |
בהמשך לפוסטים הקודמים בנושא מנועי חיפוש המציגים את תוצאותיהם באופן ויזואלי, הפעם אני רוצה להציג את תוצאות החיפוש הויזואליות שמציע מנוע החיפוש TRIP. מאפיין זה נקרא באתר Automated evidence maps. אפשרות זו קיימת באתר מיוני 2018, והיא עדין בגרסת בטא. ניתן למצוא קווי דמיון לאתר Open Knowledge Maps המציג גם הוא אפשרות לחיפוש מדעי ויזואלי מהאתר PubMed, וגם שם עדין בגרסת בטא. כלומר צורת חיפוש זו היא חדשנית, עדין מתפתחת, אך נראה כי היא צפויה להכנס יותר ויותר לשימוש קבוע בעתיד.
בפוסט שפורסם בבלוג של TRIP לרגל השקת החיפוש הויזואלי, מדגישים יוצרי האתר כי זוהי צורת חיפוש חדשנית, המבוססת בין היתר על בינה מלאכותית, וכי היא עדין נסיונית, ולכן אין להתבסס עליה באופן בלעדי.
איך זה עובד?
המערכת מקבצת באופן אוטומטי מאמרים (מסוג RCT או סקירות שיטתיות בלבד) העוסקים באותה בעיה וצורת התערבות, ויוצרת תצוגה ויזואלית של התוצאות, עם אינדיקציה ליעילות ההתערבות.התוצאות מסודרות בציר ה - X כברירת מחדל בסדר אלפביתי, ניתן לשנות זאת לסידור לפי הסיכון להטיה, לפי מספר המאמרים או לפי גודל המדגם. על ציר ה - Y נמצא את מידת היעילות של ההתערבות.
גודל כל "בועה" מייצג את גודל המדגם אותו היא כוללת, וצבעה מייצג את הסיכון להטיה. ירוק בהיר מייצג את הסיכון הנמוך ביותר להטיה.
בלחיצה על כל בועה מתקבלת רמה שניה של תצוגה ויזואלית: בה כל בועה מייצגת מאמר מסויים. כאן ירוק מייצג מחקר RCT וסגול מייצג סקירה שיטתית. בלחיצה על כל בועה עוברים למאמר עצמו.
כאן בקישור ניתן לראות מספר דוגמאות שהוכנו על ידי יוצרי החיפוש לצורך התרשמות, כולל למשל השמנה ואוסטיאופורוזיס. ומאידך כאן בקישור הסבר על בעיתיות שיכולה לצוץ בשימוש במפות.
איפה זה נמצא?
על מנת להתנסות ביצירת המפות באתר, יש ללחוץ על האפשרות Evidence Maps בדף הבית, כמוצג בתמונה 1. אפשרות זו פתוחה לכל המשתמשים (לא דורש תשלום לגרסת PRO).תמונה 1: גישה לתצוגת המפות מדף הבית (ההדגשה בצהוב במקור) |
בתמונה 2 ניתן להתרשם ממפה חלקית של התערבויות לדיכאון. מומלץ להכנס לאתר, להתנסות ולהתרשם באופן אישי מצורת חיפוש זו, שתהפוך לככל הנראה לנפוצה ושימושית בשנים הקרובות.
תמונה 2. מפה חלקית של התערבויות לדיכאון. לחצו על הקישור למפה המלאה |