יום שלישי, 27 באוקטובר 2015

יוצאים לסרט עם Today's Dietitian

המגזין Today's Dietitian מקיים הרצאות מקוונות (וובינרים) כל מספר חודשים לטובת העדכון המקצועי של קוראיו. רבות מההרצאות הללו הן בגישה חופשית. כל הרצאה מלווה במצגת ורשימת רפרנסים חופשית להורדה.





להרצאה האחרונה שהועלתה: איתור תת תזונה באופן מעשי לפי הקריטריונים של AND ו – ASPEN. לחצו כאן.
לצפיה בהרצאות הקודמות לחצו כאן.
להורדת המצגות ורשימת הרפרנסים של ההרצאות שהתקיימו עד היום לחצו כאן.

ההרצאה הבאה תתקיים ב -29.10.15  בנושא דגנים. ההקלטה שלה תופיע בהמשך בערוץ היוטיוב של המגזין. 

צפיה נעימה!

יום שבת, 17 באוקטובר 2015

למצוא בלי לחפש - קסמו של ה -RSS

אחת הדרכים החביבות עלי לעקוב באופן מסודר ומרוכז אחרי מידע חדש באתרים ובלוגים מכל הסוגים הוא ה -RSS.  אולי ראשי התיבות אינם מוכרים לכם, אך באייקון המסמל אותם בטח נתקלתם באתרים ובלוגים רבים:

תמונה 1. האייקון של RSS. תמונה : Equipe Teia MG


פירוש ראשי התיבות RSS הוא Rich Site Summary או Really Simple Syndication. ובאופן מעשי, זו הדרך של האתר להפיץ את התכנים החדשים שבו בצורה נוחה ויעילה למתעניינים. להלן סרטון המציג את הנושא, יתרונותיו וכיצד משתמשים בו. הסרטון פורסם כבר בשנת 2007 ,וזכה ליותר משני מליון וחצי צפיות ביוטיוב. הוא עדין אקטואלי, פרט לכך שהאתר Google Reader אינו קיים יותר. בהמשך הפוסט תוכלו למצוא פירוט על אלטרנטיבות לאתר זה.

יתרונות העדכונים ב -RSS

כל העדכונים מהאתרים החשובים לכם נמצאים במקום אחד, ניתן לארגן אותם לפי נושאים וגם לשתף אותם לפי הצורך. תיבת הדואר האלקטרוני לא "מתפוצצת" ממיילים מכל אותם אתרים, וניתן לבדוק מה חדש בזמן הנוח לכם. גם מקום האחסון הנדרש אינו גדול, היות ומדובר בקישורים בלבד.

דוגמאות לאתרים עם עדכוני RSS והיכן ניתן למצוא אותם

להלן מספר דוגמאות לאתרים בהם קיימים עדכוני RSS. בדרך כלל תמצאו את האייקון של ה -RSS בסמוך לכפתורי המעקב אחרי הרשתות החברתיות. לעתים יש לרדת לתחתית דף הבית על מנת לאתרם. לעתים יופיע הכיתוב RSS ולא האייקון הכתום.


RSS באתר WHO


תמונה 2. RSS באתר WHO


 RSS מעיתון האקדמיה האמריקאית  לתזונה ודיאטטיקה


תמונה 3. הרשמה לעדכוני RSS של עיתון האקדמיה לתזונה

RSS מאתר Medscape

האתר מדסקייפ הוא מקור פופולרי לקבלת עדכונים מקצועיים בתחומי הרפואה השונים. האתר מציע מגוון ניוזלטרים הנשלחים בדואר האלקטרוני, ויוצרים לעתים עומס רב על תיבת המייל העמוסה גם כך... האתר מציע גם קבלת עדכונים ב - RSS, אך הם מעט מוצנעים. על מנת להגיע אליהם יש לרדת לתחתית דף הבית, וללחוץ על MORE.

תמונה 4. לוחצים על MORE לקבלת אפשרויות ההרשמה ה -RSS



תמונה 5. חלק מעדכוני ה -RSS שמציע האתר MEDSCAPE

RSS מאתר משרד הבריאות


תמונה 6. RSS באתר משרד הבריאות


איך נרשמים לעדכוני RSS


בבלוג של ספריות אוניברסיטת תל אביב ובאתר הספריה הרפואית של אוניברסיטת בן גוריון מסבירים יפה מהו RSS וכיצד נרשמים אליו. קיימות 3 דרכים לעשות זאת, אציין בקצרה מהן ומה הדרך המועדפת עלי.

1. בעזרת דפדפנים התומכים בעדכוני RSS

הדפדפנים פיירפוקס ואינטרנט אקספלורר מאפשרים קריאת עדכוני RSS ללא שימוש באתר או תוכנה חיצונית כלשהי. החסרון: ניתן לקרוא עדכונים אלה רק במחשב בו שמרתם את העדכון. חסרון נוסף: אינטרנט אקספלורר עומד להעלם לאט לאט מהעולם, ואיתו אולי גם העדכונים ששמרתם. בדפדפן כרום ניתן להוריד תוסף המאפשר קריאה של עדכוני RSS.

2. קוראי RSS שיש להתקינם במחשב האישי

גם כאן החיסרון העיקרי: העדכונים נמצאים רק במחשב בו מותקנת התוכנה.

3. קוראי RSS ברשת

אתרים המאפשרים לצפות בעדכוני RSS מכל מחשב ואינם דורשים התקנה. בעבר היה פופולרי  Google Reader,
אך עם העלמו מן העולם עברו רבים (ובהם אני...) להשתמש באתר Feedly. לאתר ממשק נוח, אפליקציה סלולרית שימושית, אפשרות לחיפוש תכנים דרך האתר ולמעלה מ - 15 מליון משתמשים ברחבי העולם. ניתן להרשם אליו בעזרת סיסמת חשבון הגוגל או הפייסבוק שלכם, כך שאין צורך בסיסמה ושם משתמש חדשים.

הרשמה לעדכוני RSS בפידלי

עיקרון ההרשמה לעדכונים הוא העתקת כתובת ה -RSS בה מעוניינים לקורא ה - RSS (פידלי במקרה הזה). בסרטון הבא מוצג האופן בו נכנסים לפידלי ושומרים בו תכנים חדשים. ניתן גם לחפש תכנים מתוך פידלי, או להדביק כתובת של אתר מסוים ולקבל את כל תכני ה -RSS הקיימים בו לבחירה. מידע נוסף אודות פידלי ניתן לקרוא בבלוג הרשמי של האתר. הדגמה נוספת על השימוש בפידלי ומידע מורחב על עדכוני RSS גם בבלוג של המידען עמי סלנט.


יצירת עדכוני RSS אישיים

במרבית המקרים עדכוני ה -RSS הם מובנים על פי בחירת האתר, ואינם נתונים לעיצוב אישי של הקורא. אולם  קיימים אתרים בהם ניתן ליצור באופן אישי את העדכון ל -RSS. להלן שתי דוגמאות לכך.

RSS בפאבמד

לאחר ביצוע חיפוש כלשהו בפאבמד, תופיע בראש דף התוצאות האפשרות ליצור RSS על השאילתא הנוכחית. דוגמה לכך מוצגת בתמונה 7. למשל לאחר חיפוש בנושא דיאטת  פלאו מופיעה מתחת לשורת החיפוש האפשרות Create RSS. בלחיצה עליה נפתחת חלונית בעזרתה מוגדר ה -RSS. את הכתובת המתקבלת מעתיקים לפידלי, ומקבלים עדכונים על פרסום מאמרים חדשים בנושא החיפוש.

תמונה 7. יוצרים RSS לשאילתת חיפוש בפאבמד

RSS בגוגל אלרטס

גוגל אלרטס מאפשר קבלת התראות על איזכור נושאים שונים מרחבי הרשת. בעת הגדרת שאילתה בגוגל אלרטס ניתן לבחור לקבל את העדכונים דרך RSS ולא דרך המייל. דוגמה לכך ניתן לראות בתמונה 8. למידע נוסף על גוגל אלרטס קראו כאן. 

תמונה 8. בוחרים עדכוני RSS בגוגל אלרטס

קריאה נעימה!!


יום רביעי, 7 באוקטובר 2015

להיות תמיד Up To Date

מאגר המידע Up To Date נחשב לאחד המקומות הטובים לקבלת עדכונים מקצועיים ותשובות לשאלות קליניות בתחום הרפואה. המאגר, הבנוי על מקורות מידע מבוססי עובדות, מכיל למעלה מ- 10,000 נושאים ב -22 התמחויות, ונכתב על ידי לא פחות מ -5700 רופאים, הסוקרים באופן ידני למעלה מ -470 עיתונים רפואיים. הנושאים המוצגים במאגר זוכים ל -23 מליון צפיות מדי חודש מכל רחבי העולם.
המאגר, שחגג את שנתו ה -20 בשנת 2012, נוסד על ידי הנפרולוג ד"ר ברטון רוז. כאן ניתן לצפות בסרטון בו מתאר ד"ר רוז את ההשראה שקיבל ליצירת המאגר וכיצד הוא נוצר.
לשימוש מלא במאגר יש להיות מנוי בתשלום. למרבית בתי החולים, קופות החולים וארגוני הבריאות בארץ, ביחד עם למעלה מ -30,000 ארגונים רפואיים ברחבי העולם,  יש מנוי כזה, כך שלרבים מכם יש בוודאי גישה מלאה לחומרים שבו. למנויים מוסדיים יש אפשרות להשתמש באפליקציה של המאגר גם במצב אופליין.
למי מכם שאין  גישה למאגר ומעונין בכך, ניתן לרכוש מנוי פרטי בעלות של כ -500 דולר לשנה, ומחיר קבוצתי בעלות של כ -300 דולר בשנה (לפחות 10 נרשמים בקבוצה) למידע נוסף הל הרשמה קבוצתית לחצו כאן.  חברת זיעור מייצגת את המאגר בארץ, ואפשר לקבל פרטים נוספים דרכם. גם ללא מנוי בתשלום ניתן ללמוד לא מעט מהמאגר, ועל כך בהמשך הפוסט.


כל המידע על Up To Date. לצפיה באינפוגרפיקה בקובץ PDF


מה במאגר?

כאן ניתן לקרוא על כל המאפיינים של מאגר Up To Date, וזהו תוכן העניינים
להלן מספר מקורות מידע שימושיים במיוחד:

What's New

בחלק זה מרכזים עורכי המדורים השונים את המידע החדש והחשוב בכל התמחות, שנוסף בשבועות האחרונים ועד חצי שנה אחורה. גם ללא מנוי תוכלו לקרוא את עיקרי הדברים, כולל רשימת הרפרנסים.

  (Practice Changing UpDates (PCU

בחלק זה תוכלו לקרוא את כל החידושים המעשיים בתחומים השונים,  מסודרים מהחדש לישן. מומלץ להתעדכן בתחילת כל יום עבודה :) להלן העדכונים הנוכחיים.


מידע למטופלים

המאגר מכיל למעלה מ -1500 דפי מידע עבור המטופלים בנושאים השונים לפי ההתמחויות הקיימות. דפי המידע הללו נכתבים על ידי עורכי המדורים עצמם, ומכילים מידע אמין ומהימן. הדפים מופיעים בשתי רמות: בסיסית או מעמיקה. גם אנשי מקצועות הרפואה יכולים להעזר בדפים אלה לקבלת מידע בנושאים פחות מוכרים, או בסיוע בהדרכת מטופלים. לא פחות חשוב - כל החומר עבור המטופלים הוא בגישה חופשית גם ללא מנוי. להלן הרשימה המלאה של המידע למטופלים , בה ניתן למצוא נושאים כמו דיאטה ומשקל הכוללת גם הדרכה בנושאי דיאטה ללא גלוטן או דלת אשלגן. גם בנושאים כמו סוכרת או נפרולוגיה לדוגמה יש התייחסות רחבה לנושאים תזונתיים.

מחשבונים רפואיים

באתר למעלה מ -160 מחשבונים רפואיים, ממוינים לפי קטגוריות. הגישה לרובם היא למנויים בלבד.

איך ניתן ללמוד עוד על על מאגר Up To Date ועל השימוש בו

אינפוגרפיקות

האינפוגרפיקות של Up To Date מספקות מידע מאיר עיניים על המאגר והשימושים השונים שלו, לדוגמה האינפוגרפיקה המופיעה כאן לעיל. הגישה לאינפוגרפיקות היא חופשית גם ללא מנוי. 

סרטוני הדרכה

למאגר מספר סרטוני הדרכה בהם ניתן ללמוד על אופן החיפוש, השימוש באפליקציות למכשירים ניידים ועוד. הגישה לסרטונים אלה הינה חופשית גם ללא מנוי. 

וובינרים

החל משנת 2013 , מקיימים במאגר המידע UpToDate כל מספר חודשים וובינר העוסק בהיבטים שונים של תפעול המאגר וכיצד להשתמש בו באופן יעיל, כולל באפליקציה למכשירים ניידים. הוובינר האחרון התקיים ב -29.9.2015 ועסק במציאה מהירה של מידע קליני במאגר. הוובינרים הינם חינמיים גם למי שאין מנוי למאגר. ניתן להרשם לצפיה בוובינר בשידור חי, או לצפות בהקלטות של וובינרים קודמים.
לצפיה בוובינר האחרון ספטמבר 2015 ובוובינרים קודמים באתר  Up To Date.
לצפיה בוובינר האחרון בערוץ היוטיוב של Up To Date.

בוובינר זה, שארך כ - 30 דקות,  נדונו מספר נושאים:
חלק 1: הדגמה של אופן קבלת מענה על שאלות קליניות
למשל איך מאבחנים בעית גדילה לגובה בילדים.
חלק 2: כלים שונים הקיימים במאגר
א. חיפוש בשפות שונות (בעברית עוד אין... אך בספרדית, פורטוגזית, איטלקית, צרפתית, גרמנית, סינית ויפנית כן)
ב. אפשרות שימוש בקיצורים רפואיים מקובלים בחיפוש.
ג. הופעת הצעות למילות חיפוש תוך כדי הקלדה.
ד. כיצד ניתן לפנות ישירות לכותב של כל פרק לשאלות והערות (למנויים בלבד).
ה. איך לאתר נתונים גרפיים וסרטונים בנושא מסוים, ולהורידם למצגות.
ו. מידע על מדורים Whats New, PCU.
חלק 3: מענה על שאלות מהקהל


מידע למשתמש

מידע נוסף ניתן למצוא ב -  User Manual. בין היתר תוכלו לראות שם איך לצטט נושא מ -Up to Date כרפרנס.

רשתות חברתיות

ברוח התקופה, ניתן ומומלץ לעקוב אחרי חידושים גם ברשתות החברתיות. ל- Up To Date ערוץ יוטיוב, דף פייסבוק , חשבון טוויטר ודף בלינקדאין.  ניתן להתעדכן שם בין היתר בחידושים במאגר, וובינרים קרובים, ולהשתתף בחידונים. אפשר גם להרשם בחינם לקבלת מידעון בדואר האלקטרוני דרך קישור בתחתית דף הבית


מידע חופשי ב - Up To Date

גם אם אין לכם מנוי למאגר, תוכלו ליהנות מגישה חופשית לחלק מהמידע הרב הטמון בו:


  1. מידע למטופלים - מידע איכותי שיכול לשמש גם אנשי מקצוע בתחום הרפואה.
  2. מדור מה חדש?
  3. מדור PCU 
  4. וובינרים
  5. אינפוגרפיקות
  6. הרשימה הביבליוגרפית  של הנושאים השונים
  7. נושאים להדגמה. המאגר מאפשר כניסה חופשית למספר נושאים על מנת להדגים את האופן בו מוצג החומר במאגר. תבדקו, אולי זה בדיוק מה שאתם צריכים?
  8. מעקב ברשתות החברתיות ובמידעון

ונסיים בחיוך