יום ראשון, 24 בינואר 2021

ציטוטים: מי בעד ומי נגד - Scite

תמונה 1. https://scite.ai/

Scite הוא סטארטאפ שנוסד בשנת 2018, וממוקם בברוקלין. Scite מציע למשתמשיו "ציטוטים חכמים" כהגדרתו. כלומר, במקום לספק רק מספר של ציטוטים עבור מאמר מסוייים, מקבלים פירוט של ציטוטים התומכים בתוכן המאמר, ציטוטים הסותרים את תוכן המאמר, או ציטוטים שרק מציינים את המאמר ולא תומכים או סותרים אותו. בנוסף, במידה והמאמר המדובר הוסר מהספרות, יצויין הדבר בצורה בולטת ליד פירוט סוגי הציטוטים השונים. מידע נוסף שמתקבל בלחיצה על הבאנר של Scite הוא מידע לגבי איזה חלק של המאמר מתייחס הציטוט (למבוא, לשיטות וכו') כולל קטע קצר מהמאמר שבו מופיע הציטוט, וכן מה סוג הפרסום המצטט (מאמר, פרפרינט, ספר וכו'). ניתן גם להרשם להתראה לקבלת מידע על ציטוטים חדשים של המאמר והסיווג שלהם. 

הסטארטאפ נתמך חלקית על ידי מלגות מטעם National Science Foundation ו- National Institutes of Health. זו כנראה הסיבה שניתן למצוא גישה למידע של Scite גם בפילטרים של PubMed. 

המאגר של Scite מכסה נכון להיום מעל 23 מליון מאמרים בטקסט מלא, ומעל 814 מליון ציטוטים שנותחו. מקורות המידע הם מגוונים, וכוללים את PubMed Central, מו"לים, מאגרי מידע של אוניברסיטאות והמחברים עצמם. את המידע על הציטוטים מפיקים בכלי עצמו מהטקסט המלא של המאמר ומנתחים אותם, והם לא מתקבלים ממאגר מידע אחר. זאת בתשובה לשאלתי על מקור המידע על הציטוטים שקיבלתי בתמיכה: 

Actually, we are creating the citation graph ourselves. We need access to full-text in order to extract and analyze citation statements so citations from Crossref or anywhere else wouldn't work.

את המידע על ניתוח הציטוטים מקבלים בצורה הפשוטה והמהירה ביותר באמצעות התקנת התוסף של Scite לדפדפן. להתקנה בכרום לחצו כאן. התוסף קיים גם לדפדפן פיירפוקס. לאחר התקנת התוסף יופיע המידע בכל מקום שנחפש בו ברשת - דוגמת פאבמד, גוגל סקולר או אתר המו"ל. דוגמה לצורה בה מופיע המידע בפאבמד ניתן לראות בתמונה 2. 

תמונה 2. המידע  מ - Scite בפאבמד (מסומן בחץ הירוק)

במידה ורוצים לקבל מידע על מאמר או מחבר מסוים, ניתן גם לחפש באתר, להרשם להתראות ולשמור חיפושים.

בהרשמה לאתר ניתן לפתוח פרופיל אישי, לסנכרן אותו עם חשבון Orcid, ולקבל התראות על ציטוטים חדשים של המאמרים שלנו (במידה ויש כאלה...). 

איך נקבע מהו ציטוט תומך או ציטוט מתנגד?

המידע לגבי הציטוטים נקבע באמצעות טכנולוגיה של למידה עמוקה. במידה והמשתמשים מוצאים ציטוט שלא סווג נכון לדעתם, ניתן לסמן אותו, ואז הוא נבדק על ידי לפחות שני אנשים מומחים בתחום עד לקבלת החלטה בנושא.

כמה זה עולה?

האתר עובד בשיטת פרימיום, והשרות שהוא מציע מוגבל למי שלא רוכש מנוי. במיוחד מוגבל השימוש באפשרות ליצור ויזואליזציה של התוצאות ובכלי המאפשר בדיקת רפרנסים של מאמר מסוים, למשל של מאמר טרם פרסומו. את התמחור המלא ניתן לראות כאן.

מה שניתן לראות ללא הגבלה הוא מספר הציטוטים הכולל של כל מאמר ואת החלוקה לסוגי ציטוטים, וכן אם המאמר הוסר. השערה שלי - אם נכנסים דרך הפילטר של פאבמד גם הפירוט של כל הציטוטים יהיה חופשי ללא הגבלה, אך בימים אלה נותן האתר גישה מלאה לשלושים יום לכל המשתמשים אז לא ניתן לבדוק השערה זו עד שייגמר המבצע...

האם יש אינטגרציה עם תוכנה לניהול ציטוטים?

קיים תוסף עבור התוכנה לניהול ציטוטים זוטרו, וקיימת אפשרות להעלאת מידע מתוך תיקיות במנדלי או זוטרו ללוח אישי לבדיקת הציטוטים של המאמרים השמורים בתיקיה. אולם שרות זה מוגבל בחשבון שאינו בתשלום.

מידע נוסף - ערוץ היוטיוב

מידע נוסף והדגמה חיה ניתן לראות במספר סרטוני הדרכה שהועלו לערוץ היוטיוב של האתר כאן בקישור

לסיכום

השירות שנותן הכלי Scite להערכת מאמרים מענין וחשוב. השימוש בתוסף לדפדפן נוח ומאפשר גישה למידע מכל מקום ברשת. ניכר שהכלי בתנופת פיתוח עם הוספה של פיצ'רים חדשים ויצירת שיתופי פעולה עם מו"לים וחברות בתחום. החיסרון העיקרי ברמת המשתמש הוא שהחלק החינמי של הכלי מוגבל מאוד, כך שללא מנוי אישי או מוסדי היכולת להנות מכל מה שיש לכלי להציע מוגבלת. במידה ויתברר שאכן הגישה מפאבמד חינמית לדו"חות הציטוטים תהיה בכך עזרה למי שאין ברשותו מנוי.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה