יום שלישי, 31 במאי 2016

מדף הספרים של NCBI ועוד מקורות לספרים חינמיים בתחומי הרפואה והתזונה

מדף הספרים של NCBI


ספר. תמיד טוב להעמיק



מדף הספרים (Bookshelf) של NCBI הוא למעשה אגף הספרים של המאגר. הוא מכיל למעלה מ - 4000 ספרים ומסמכים בטקסט מלא בגישה חופשית.
ניתן להיכנס למדף הספרים מדף הבית של פאבמד בשתי דרכים: דרך התפריט הנפתח בצד שמאל למעלה של הדף, או דרך הקישור בתפריט POPULAR בתחתית דף הבית (שתי האפשרויות מסומנות בצהוב בתמונה 1).


תמונה 1: כניסה למדף הספרים מדף הבית של פאבמד



חיפוש ספרים ומסמכים במאגר


ניתן לחפש ספרים במאגר במספר דרכים.

ספרים ומסמכים  חדשים

להתרשמות מספרים ומסמכים חדשים שנוספו למאגר ניתן לגלוש לרשימת New & Updated שבדף הבית.

גלישה במאגר

לגלישה במאגר כולו נכנסים ל -  Browse Titles שבדף הבית. כאן מופיעה הרשימה המלאה של הספרים בסדר אלפאביתי של הכותרת, או לפי תאריך הפרסום, כפי שמוצג כאן.  כדי לצמצם את הרשימה לפי מונחים המופיעים בכותרת ו/או לפי שם המחבר ניתן להכניס מלים מתאימות בחלונית “Filter term”. ניתן לצמצם את הרשימה גם לפי חיפוש נושא, סוג הפרסום או המוציא לאור כפי שמוצג כאן.
סרטון הדרכה קצר מסביר את אופן החיפוש באמצעות גלישה במאגר הספרים עם דוגמה על חפוש ספרים העוסקים בגנטיקה.

חיפוש

כמו בכל מאגר של NCBI, ניתן לחפש במדף הספרים בעזרת מונחי חיפוש, הוספת פילטרים (Limits) או חיפוש מתקדם.
מידע נוסף ניתן לקרוא כאן ו/או לצפות בסרטוני הדרכה.


PUBREADER

על מנת לאפשר קריאה נוחה, בעיקר במכשירים ניידים קטנים, קיימת אפשרות תצוגה נוספת הדומה לספר באמצעות Pubreader. ניתן לעבור אליה בקלות באמצעות לחיצה על האפשרות Pubreader בכל ספר בו נמצאים, כמוצג בתמונה 2.


תמונה 2. מעבר לתצוגת Pubreader


ספרים ומסמכים מעניינים לדוגמה

בחיפוש ספרים בנושא Nutrition  מצאתי למשל את הספר Antioxidants in Sport Nutrition משנת 2015, ואת סיכום הסדנה Examining a Developmental Approach to Childhood Obesity
דוגמה נוספת למסמך הקיים במאגר:

ובקיצור: שווה לחטט קצת...

איך יודעים מה חדש?

חשבון טוויטר חדש יעדכן אתכם בכל החידושים באתר. עוד לא הצטרפתם לטוויטר? אולי הגיע הזמן! ניתן להתעדכן אודות פרסומים חדשים וחידושים במאגר גם באמצעות RSS. לא יודעים מה זה RSS? קראו כאן.


תמונה 3. מודיעים בפייסבוק על חשבון הטוויטר החדש


InTech

InTech היא הוצאה לאור של ספרים ומגזינים בתחומי המדע, הטכנולוגיה והרפואה בגישה פתוחה. החברה הוקמה בוינה שבאוסטריה בשנת 2004, והוציאה לאור עד כה למעלה מ - 2600 ספרים, מתוכם למעלה מ 800 ספרים עוסקים בתחומי הרפואה השונים.
ניתן לגלוש באתר על פי נושאים (תמונה 4), או לעשות חיפוש לפי מילה (תמונה 5), ואז לסנן את התוצאות לפי פרמטרים שונים כמו סוג הפרסום, נושא או שנת ההוצאה לאור. 

תמונה 4. גלישה לפי נושא ב - INTECH



תמונה 5. חיפוש לפי המילה NUTRITION ואפשרויות הסינון





באתר מצאתי כמה  "פנינים" משנת 2015, ביניהן לדוגמה פרק על תמיכה תזונתית בדיספגיה, או טיפול תזונתי בסוכרת מסוג 1. לסיכום, אתר טוב לאיתור ספרים חינמיים בנושאים שונים, שווה דפדוף. 

MSD Manuals

Merck Manuals (בארה"ב וקנדה) או MSD Manuals (בשאר העולם) ידוע כמקור מידע חשוב לעוסקים בתחומי הרפואה. משנת 2011 הועלה הספר לרשת בגישה חינמית מלאה, והוא מעודכן באופן שוטף. לספר גרסה לאנשי מקצוע, וגרסה לציבור הרחב
בספר קיימת התייחסות רחבה גם לנושאי תזונה
בנוסף לטקסטים המפורסמים בספר, באתר גם עדכונים שוטפים בנושאים רלוונטיים מאתרי חדשות העוסקים במדע, סרטונים, תמונות ואינפוגרפיקות, הנותנים ערך מוסף לעומת הספר המודפס. 
פרוייקט מיוחד שהחל באתר ב -2015 וצפוי להסתיים  עד 2020, מטרתו הנגשת המידע הרפואי לקהל רחב ככל האפשר, וכולל תרגום החומר לעשר שפות שונות. כך שיש למה לצפות... :)

קריאה נעימה! 


יום ראשון, 29 במאי 2016

תנו לי קצת ספייס - אפליקציית Spaces של גוגל

בתאריך 17.5.16 השיקה גוגל אפליקציה חדשה בשם Spaces. מטרתה המקורית של האפליקציה היא לאפשר שיתוף מידע בנושאים מגוונים בקבוצות קטנות, מעין תחרות לקבוצות הווצאפ. ניתן להוריד את האפליקציה למחשב, לאנדרואיד ולאייפון.



מאפייני האפליקציה

השימוש פשוט, מהיר ואינטואיטיבי. נכנסים לאפליקציה, פותחים מרחב (ספייס) חדש, קוראים לו בשם ומתחילים לשמור בו תכנים רלוונטיים. ניתן ליצור (טקסטים) או להעלות תכנים (תמונות קישורים)  מתוך המרחב (ספייס), או לשמור תכנים מרחבי הרשת באמצעות התוסף לכרום של האפליקציה.
את התכנים ניתן לשמור לשימוש עצמי, או לשתף דרך מגוון רחב של פלטפורמות  ורשתות חברתיות כולל באמצעות לינק.
ניתן לכתוב הערות לכל פוסט לשימוש עצמי, או לנהל דיון עם משתתפים אחרים שבוחרים לצרף לספייס מסוים.
במידה ואתם כבר בתוך חשבון הגימייל שלכם (יש מצב שאתם לא?) אין צורך בסיסמה נוספת להתחברות.
יתרון נוסף של היות גוגל בעלת הבית של האפליקציה: ניתן לחפש ישירות במנוע החיפוש של גוגל או ביוטיוב מבלי לצאת מהאפליקציה (רק בנייד). לאפליקציה גם מנוע חיפוש פנימי לאיתור תכנים שנשמרו בה.
אם העיצוב חשוב לכם, תוכלו להוסיף תמונה לבחירתכם לכל מרחב, ולשנות את צבע הרקע.
לצפיה בסרטון הדרכה על Spaces.


SPACES. יוצרים ומשתפים מרחבים


חסרונות (זמניים?) של SPACES

אף פעם לא הכל מושלם... אפשר לציין שני חסרונות עיקריים של האפליקציה נכון להיום, אם כי אני מאמינה שהם זמניים בלבד:

  1. האפשרויות לחיפוש ושיתוף תכנים דרך המחשב הנייח מוגבלות לעומת הסמרטפון.
  2. אין אפשרות ישירה להעלאת קבצים למרחב מסוים (אפשר עם קישור).

אולם כאמור, סביר ששני הדברים הנ"ל ישתנו עם הזמן.


השוואה לאפליקציות מקבילות

אני מוצאת את אפליקצית  Spaces נוחה במיוחד לשמירה מהירה וארגון של תכנים מרחבי הרשת, בדומה לכפתורי שמירה אחרים של האינטרנט.

Evernote

אפליקציית Evernote נותנת יותר אפשרויות לארגון וסימון החומר לעומת Spaces, אך לא תמיד זקוקים לכולן והן מסרבלות ומעכבות במקצת את השימוש. יתרון נוסף של Spaces על Evernote לדעתי: ב - Spaces אפשרות לשיתוף מיידי במגוון רחב בהרבה של פלטפורמות.

Pinterest

בהשוואה לפינטרסט, ל - Spaces מספר יתרונות: אין צורך בתמונה לצורך שמירת קישור כלשהו (חיפוש תמונה גורם לשמירה דרך פינטרסט להיות איטית ואפילו בלתי אפשרית לעתים, בעיקר דרך הסמרטפון). ניתן לשמור פוסטים מפייסבוק (בפינטרסט לא ניתן) , וניתן לכתוב הערות או לדון על כל פרסום, עוד דבר שאינו אפשרי בפינטרסט.

Poket

היתרונות של Spaces לעומת פוקט הם היכולת לכתוב הערות לכל לינק, ולשתף קבוצות של חומרים (ולא רק לינקים בודדים) במגוון פלטפורמות רחב. במהירות השמירה והתיוג הן בהחלט דומות.

לסיכום, Spaces נראית כאפליקציה נוחה מאוד לשימוש, ועם פוטנציאל לשיפורים נוספים בעתיד. למידע נוסף מוזמנים להיכנס לספייס שפתחתי על... Spaces. הנה כאן בקישור . בספייס הזה אני מרכזת את כל המידע שאני מוצאת על האפליקציה, למשל כתבות וסרטונים. מוזמנים לעקוב ולהשתתף! התקינו את Spaces,  התחילו להשתמש ותתמכרו גם אתם :)

יום שישי, 27 במאי 2016

כנס טלדן 2016: מהחוויות ועד המצגת

בשנים האחרונות, מאז הוספתי לי את הטייטל מידענית, אני משתתפת בכנס המידע השנתי שמארגנת חברת טלדן. השנה היה לי את הכבוד והעונג להרצות בכנס. בהרצאה שילבתי בתוך הסיפור שלי על הדרך מעולם התזונה לעולם המידענות עדכונים על מגוון כלים דיגיטליים מועילים בהם אני עושה  שימוש בעבודה השוטפת.





איזה כלים למשל? החל מתוסף לכרום להקלטת סרטונים המציגים את מסך המחשב בקלי קלות ובחינם, עבור דרך אתר לעריכת קובצי PDF, אתר להורדת מאמרים מדעיים בטקסט מלא, אפליקציות מגוונות לשמירת חומרים מרחבי הרשת ועוד...



מההרצאה. על האפליקציה החדשה של גוגל Spaces

טעימה מההרצאה עצמה אפשר לראות בדף הפייסבוק של חברת טלדן, בו תועד חלק מההרצאה באמצעות שידור חי בפייסבוק. כאן ניתן לראות את עשר הדקות הראשונות של ההרצאה, וכאן את הקטע בו מוסבר על האתר הפיראטי של אלכסנדרה אלבקיאן להורדת מאמרים מדעיים.


בכנס. הנוף הקסום ממלון הילטון תל אביב


איך אפשר לראות את המצגת המלאה?


הכי קל! לצפיה במצגת המלאה לחצו כאן

להתראות בכנס המידע 2017!