יום ראשון, 25 ביוני 2017

גוגל סקולר מציג: המאמרים שעברו את מבחן הזמן

גוגל סקולר, שחוגג בר מצווה השנה, אינו מרבה לפרסם עדכונים. לכן כל הודעה על שינוי או תוספת למנוע החיפוש מתקבלת בענין.
בחודש יוני פורסם בבלוג של גוגל סקולר עדכון אודות אוסף חדש של מאמרים לפי נושאים. ולא מדובר ב"סתם" מאמרים - אלו הם עשרת המאמרים המצוטטים ביותר בכל תחום שפורסמו לפני עשור. כלומר נכון להיום ניתן לראות במאגר זה מאמרים שפורסמו בשנת 2006.

איפה נמצא האוסף החדש?

כדי לראות את המאמרים באוסף החדש יש להכנס ללשונית מדדים בדף הבית של גוגל סקולר, לבחור "הצג מאמרים קלאסיים", לבחור את הנושא הראשי בו מעוניינים, ולאחר מכן את הנושא הספציפי.
כך למשל תחת הנושא הראשי של מדעי הרפואה ניתן לראות את עשרת המאמרים הקלאסיים בתזונה או בנושא השמנה. ואף כי אולי נדמה לנו שנושא המיקרוביום במחקר הוא חדש יחסית, הרי שהמאמר הראשון ברשימה בנושא תזונה משנת 2006 עוסק בנושא זה ממש. מענין לעקוב אחרי המאגר ולנסות ללמוד מן העבר גם לגבי העתיד.



אוסף המאמרים הקלאסיים. הכינו את המשקפיים...


אילו סוגי מאמרים הוכנסו לרשימה ואיזה לא?

ברשימת המאמרים הקלאסיים תוכלו למצוא מאמרים שעסקו בזמנם בנושא חדש. לא תמצאו ברשימה מאמרי מערכת, הנחיות קליניות, סקירות, הערות, מאמרי פתיחה או מאמרים שהתבססו על פחות מעשרים רפרנסים. כמו כן לעת עתה כוללת הרשימה רק מאמרים באנגלית.

מה עוד חדש (יחסית) בגוגל סקולר?

פוסטים קודמים ושימושיים בבלוג של גוגל סקולר עסקו בעדכונים לספריה האישית שניתן לבנות בו, הצעות לנושאים לחיפוש, וחיפוש מאמרים מסויימים על פי מידע חלקי

כאן מציגים בגיף

כלי חדש וחביב של גוגל  Data GIF Maker  מאפשר ליצור המחשה ויזואלית של נתונים באמצעות קובץ GIF משולב אנימציה. הכלי שומר על פשטות ומאפשר להציג השוואה בין שני נושאים בשלב זה. סביר כי בהמשך יתווספו אפשרויות אחרות גם כן.
קיימים כמובן כלים המאפשרים ויזואליזציה של נתונים מורכבים יותר, אך יתרונו של כלי זה הוא דווקא בפשטותו וביכולת להשתמש בו ביצירתיות, למשל במצגות או בפוסטים ברשתות החברתיות.

דוגמה קטנה לכלי החדש הכינותי לקראת המפגש הראשון של דיאטניות ודיאטנים נפגשים. 

את התכנית המלאה של המפגש וקישור להרשמה ניתן לראות כאן.


הסטטיסטיקה של מי שהשתתפו ולא השתתפו במפגש הראשון של דיאטניות ודיאטנים נפגשים

מגבלות

מהתנסותי בכלי עד כה:
לא ניתן לכתוב טקסט ארוך בכל צד מבלי שישתבש, אולי עקב השימוש בעברית.
ההורדה של התמונה לוקחת דקות ארוכות, גם בבחירה של רזולוציה נמוכה יותר.
יתכן ודברים אלה ישתפרו בהמשך!

למקור הכולל גם מידע נוסף לחצו כאן
לסיכום: Fun Fun Fun !

יום רביעי, 14 ביוני 2017

מורשת דיגיטלית

אני יודעת. אף אחד לא ממש רוצה לחשוב על זה. על המוות. אבל תחשבו רגע: כמה חברים מתים יש לכם בפייסבוק? היום, כשחלק נכבד מהחיים שלנו מתנהל באופן דיגיטלי, צריך לתת את הדעת מה נרצה שיקרה עם המורשת הדיגיטלית שלנו ושל היקרים לנו. מדובר לא רק על חשבונות אישיים, אלא גם על החיים הדיגיטליים המקצועיים: מה יקרה עם עם הדף העסקי? בלוג מקצועי? אתר?

קורס אינטרנטי בנושא המורשת הדיגיטלית

נושא זה מקבל יותר ויותר התייחסות מאנשי מקצוע בתחום. קורס אינטרנטי חינמי שפרסם לאחרונה סטיב דוטו הקנדי עוסק בדיוק בסוגיה זו. סטיב מתמחה בהפקת תוכן הדרכה בתחום המחשבים, שימוש ברשת וכלים לפרודוקטיביות בצורת סרטונים, וובינרים וקורסים אינטרנטיים. הקורס שבנה מבוסס על וובינר של כשעה שהעביר לאחרונה בנושא מורשת דיגיטלית, וכן מספר מאמרים המתייחסים לרשתות השונות ביניהן פייסבוק, לינקדאין ועוד וכן לחשבון הגוגל. 
לצפיה בקורס יש להרשם לאתר הקורסים (בחינם), ואז ניתן להתחיל את הקורס
הערה: אם נתקלים בקושי בצפיה בקורס עם דפדפן כרום, מומלץ לנסות עם דפדפן אחר דוגמת אינטרנט אקספלורר (מייקרוסופט אדג').

קורסים אינטרנטיים בנושאים נוספים

אתר הקורסים של סטיב דוטו מומלץ לא רק בשל הקורס על מורשת דיגיטלית, אלא בזכות קורסים מעניינים נוספים, שחלקם חינמיים וחלקם בתשלום. בין החינמיים ניתן למצוא הדרכות על העברת וובינרים, עבודה עם אברנוט, טיפול יעיל במיילים, הפקת סרטוני וידאו ועוד. 
בחומר חינמי ומומלץ של סטיב ניתן לצפות בערוץ היוטיוב שלו. 


מוות בעידן הדיגיטלי


אבק דיגיטלי

אבק דיגיטלי זהו שמו של הבלוג של ורד שביט, שהחלה לחקור את הנושא לאחר מותו של אחיה, טל שביט, מפגיעת מכונית בשנת 2011. בבלוג ניתן למצוא מידע רב שאספה ורד העוסק במוות בעידן הדיגיטלי וחיים (ברשת) אחרי המוות: ההיבטים הדיגיטליים, המקוונים והוירטואליים של מוות כיום. הבלוג כולל גם מידע מעשי רב.
בינואר השנה הרצתה ורד בכנס טד שהתקיים בתל אביב. את ההרצאה (12 דקות) ניתן כעת לראות כאן ובבלוג.

יום שלישי, 13 ביוני 2017

מחקרים קליניים לכל דורש

מחקרים קליניים הם חלק בלתי נפרד מרפואה מבוססת עובדות. אתר ישראלי חדש מרכז את כל המחקרים הקליניים הנערכים בישראל. אתרים נוספים, בינ"ל, בהם ClinicalTrials.gov הותיק, העומד לפני מתיחת פנים בהמשך החודש, ו - OpenTrials, שסיים לאחרונה את השלב הראשון של פיתוחו. 

חדש! אתר המחקרים הקליניים בישראל

בראשית חודש יוני 2017 הושק המאגר הדיגיטלי של מחקרים קליניים בישראל.
המאגר, המופעל ומתוחזק המתוחזק על ידי משרד הבריאות, מכיל מידע אודות המחקרים הקליניים שנערכים במרכזים הרפואיים השונים בישראל. במאגר ניתן למצוא מגוון רחב של מחקרים קליניים שבוחנים התערבויות למחלות ומצבים בריאותיים שונים. כל המחקרים המוצגים במאגר אושרו על ידי ועדות הלסינקי. המידע על המחקר שמוצג במאגר כולל פירוט על המחלה/מצב רפואי, ההתערבות שנבדקת, האופן בו נערך המחקר, קריטריונים להכללה/אי הכללה במחקר וכן את רשימת המרכזים בהם נערך המחקר ופרטי יצירת קשר באמצעותם מטופלים המבקשים להשתתף במחקר יכולים לבדוק את התאמתם ולקבל פרטים נוספים. באתר לא מתפרסמות תוצאות מחקרים.
באתר יש שדה חיפוש, ואת התוצאות ניתן למיין לפי תאריך אישור המחקר או תאריך עדכון הנתונים, וכן לסנן לפי מרכז רפואי, תחום רפואי, מצב רפואי, סטטוס, גיל, אזור גאוגרפי, סוג מוצר ומוצר המחקר.
להודעה המלאה של משרד הבריאות על פרסום המאגר לחצו כאן.
בדיווח על האתר החדש מחדשות ערץ 2, שהועלה בדף הפייסבוק של משרד הבריאות, ניתן לצפות כאן. על פי הדווח נערכים בישראל בכל שנה כאלף מחקרים קליניים. נכון להיום רשומים באתר 219 מחקרים.


תמונה 1. אתר המחקרים הקליניים, משרד הבריאות



אתרים לחיפוש מחקרים קליניים ברחבי העולם

האתר הישראלי מצטרף לאתרים בינ"ל המרכזים מידע על מחקרים קלינייים מרחבי העולם, כולל מישראל.

 

ClinicalTrials.gov

אתר המרכז מחקרים קליניים המתקיימים בארצות הברית ובכל רחבי העולם. האתר קיים משנת 2000, והחל משנת 2008 מתפרסמות בו גם תוצאות חלק מהמחקרים. נתונים על הפריסה הגאוגרפית וסך כל המחקרים באתר נכון ליוני 2017 ניתן לראות בתמונה 2.


תמונה 2. פריסה גאוגרפית וסך כל המחקרים באתר (יוני 2017) ClinicalTrials.gov


חיפוש מחקרים באתר ClinicalTrials.gov

ניתן לבצע חיפוש פשוט או מתקדם. אפשרות חיפוש שימושית היא חיפוש לפי נושאים, שם אפשר לחפש לפי קטגוריות, בינהן למשל תזונה ומחלות מטבוליות. נושאים נוספים שימושיים לחיפוש הם תוספי תזונה, תרופות ואזורים, ביניהם ישראל. אופציה שימושית נוספת היא הרשמה לעדכוני RSS על תוצאות החיפוש. מידע נוסף על עדכוני RSS קראו כאן
הדרכות אינטראקטיביות ווובינרים על ClinicalTrials.gov ניתן לראות כאן בקישור
קישור ישיר לאתר קיים בדף הבית של פאבמד תחת More Resources
מידע נוסף על מחקרים קליניים מאתר ה - FDA, המתייחס לצורך בשילוב מוגבר של מיעוטים במחקרים קליניים, כולל נשים (האם נשים הן מיעוט? תוספת שלי). למידע מצורף גם וובינר נוסף אודות ClinicalTrials.gov.

עדכון לאתר

בתאריך 19.6.17 יושק האתר עם עיצוב חדש ומשופר, שיכלול התאמה למכשירים ניידים, ושיפורים בממשק החיפוש ודף התוצאות. פירוט על כל השינויים הצפויים ניתן לקרוא כאן. בגרסת הבטא של האתר החדש ניתן לגלוש כאן

OpenTrials

OpenTrials  הוא אתר נוסף, ששם לו למטרה לרכז את כל המידע הקיים בעולם באופן חופשי על מחקרים קליניים כפי שמדווחת ד"ר יפה אהרוני בבלוג שלה. האתר מבוסס על מידע מ ClinicalTrials.gov וממקורות מידע נוספים . כעת בגרסת בטא. השלב הראשון של הפיתוח הסתיים באפריל 2017, וכעת מגייסים מימון לשלב השני.  עדכונים נוספים ניתן לקבל בבלוג של האתר.


תמונה 3. https://opentrials.net/