יום רביעי, 26 ביולי 2017

לטייל כל השנה עם Trip

Trip Database הוא מנוע חיפוש קליני למידע מבוסס מדעית EBM. מנוע החיפוש קיים כבר משנת 1997 (שנה אחרי פאבמד!), ובנוסף למאמרים ניתן לחפש בו הנחיות קליניות, קטעי וידאו, תמונות, מידע למטופלים, קורסים, בלוגים וחדשות בעזרת הפילטרים לסינון התוצאות המופיעים לאחר ביצוע חיפוש כלשהו.

שמו של מנוע החיפוש ייצג בתחילה את ראשי התיבות של המשפט  Turning Research Into Practice, אך כעת Trip משמש פשוט כשם.

היוצרים של Trip הם Jon Brassey  וד"ר Chris Price, שפשוט רצו להקל על עצמם איתור מידע קליני, וההמשך ידוע...
Jon Brassey הוא אגב גם המנהל המדעי של האתר Cure Facts שכבר כתבתי עליו בעבר.

מקורות המידע שמכסה Trip

מאגר המידע של Trip מכסה אלפי מקורות מידע, ביניהם NICE, קוקרין, מקורות להנחיות קליניות, סקירות שיטתיות ומחקרים רנדומליים מבוקרים (RCTs), חמש מאות עיתונים רפואיים מרכזיים, ספרים ועוד. פירוט על מקורות המידע המכוסים על ידי Trip ניתן לראות כאן: https://www.tripdatabase.com/publications .

איך מחפשים ב - Trip

אופן החיפוש ב - Trip הוא פשוט ואינטואיטיבי. לפי הצורך ניתן לראות כאן מגוון סרטוני הדרכה קצרים. הפילטרים לסינון התוצאות מפורטים מאוד ומקלים על קבלת מענה מהיר לנושא המבוקש.
ניתן גם לחפש במספר שפות.



https://www.tripdatabase.com/


יתרונות הרשמה לאתר (ללא תשלום)


  • קבלת עדכונים לפי התמחות או תחומי ענין ספציפיים ולפי מילות מפתח אישיות.
  • גישה למאמרים בטקסט מלא  דרך מנוי מוסדי במידה ויש (או מפאבמד סנטרל).
  • שמירת היסטוריית החיפושים.

ניתן להרשם באמצעות יצירת שם משתמש וסיסמה או באמצעות חשבון טוויטר, פיסבוק או גוגל פלוס.

מנוי בתשלום

מנוי פרטי בעלות של 40 דולר בשנה נותן:

תוכן

  • גישה רחבה יותר לסקירות שיטתיות
  • גישה רחבה יותר למאמרים בטקסט מלא
  • חיפוש מחקרים קליניים
  • גישה לתמונות רפואיות וסרטונים קליניים

תכונות שימושיות


  • גישה לתוכנות ליצירת ביבליוגרפיה
  • חיפוש מתקדם
  • מידע על מספר צפיות למאמר
  • ללא פרסומות
  • הנחה על שירות של חיפוש חומר בנושא מסוים
  • עדכון מיידי בפועל של כל החידושים באתר


הבלוג של Trip

הבלוג של Trip הוא מקור לעדכון על כל החידושים באתר.

לסיכום: שווה לצאת לטיול בעולם המידע הרפואי עם Trip!





יום שלישי, 25 ביולי 2017

חדש מגוגל: גבה וסנכרן

אפליקציה חדשה של גוגל הופכת את השמירה והגיבוי של קבצים מהמחשב בענן ולהיפך לקלה הרבה יותר. האפליקציה Google Backup & Sync מחליפה למעשה את גוגל דרייב. היתרון העיקרי שלה הוא שניתן לשמור לגבות ולסנכרן באופן אוטומטי קבצים מכל מיקום במחשב, ולא צריך להעביר אותם קודם לדרייב. השירות החדש מחובר גם ל - Google Photos desktop uploader. כעת זמין להורדה לכל המשתמשים. שווה לנסות!

גוגל דרייב, אבל יותר טוב. תמונה : ויקימדיה



מידע נוסף

למידע נוסף מהבלוג טכנולוגיה למורים של ריצ'רד ביירן לחצו כאן.
למידע נוסף מאתר גיקטיים לחצו כאן וגם כאן.
למידע נוסף מהבלוג של בוב רנקין לחצו כאן.
למידע נוסף מהבלוג הרשמי של G Suite  לחצו כאן.

הורדת האפליקציה

להורדת האפליקציה לחצו כאן.



דיאטטיקה בעידן הרובוטיקה

מקצוע התזונה והדיאטטיקה הולך ומשנה את פניו. בין היתר נסב הדיון על רקע כניסת רובוטים הממלאים תפקידים שאויישו קודם לכן בידי בני אדם. האם יוכלו רובוטים להחליף דיאטניות באמצעות טכנולוגיה של בינה מלאכותית? האם המקצוע יכול להעלם?

האם הדיאטטיקה תשרוד את הרובוטיקה ?

כתבה שפורסמה לאחרונה בגרדיאן בוחנת את השפעת תהליכי אוטומיזציה והחלפת בני אדם ברובוטים במקצועות שונים תחת הכותרת: אילו מקצועות עוד יהיו בסביבה בעוד 20 שנה? מקצוע הדיאטטיקה והתזונה צפוי להיות מוחלף בשיעור של כ - 40% בתהליכים אוטומטיים. לא רע לעומת עבודת טלמרקטינג או טבחים של מזון מהיר שצפויים להיות מוחלפים בשיעור של 99%...  בישראל, על פי נתוני ה - OECD, צפויים כ - 30% מהמקצועות להעלם בעקבות האוטומציה. כתבה נוספת על עולם ללא עבודה פורסמה בבלוג קסם הטכנולוגיה, לקריאה לחצו כאן. לסרטון בנושא לחצו כאן, וכן לסרטון המעלה את השאלה: האם ראש ממשלה יכול גם כן להיות רובוט?

ניצנים ראשונים של רובוטיקה בתחום הדיאטטיקה ניתן לראות בכתבה שפורסמה לאחרונה על רובוטים שעוזרים למטופלים לעשות שינוי התנהגותי, וסטרט אפ ישראלי המציע טיפול תזונתי דיגיטלי בתחום הסוכרת.

מקצועות הדורשים יצירתיות ויחסים מורכבים עם אנשים הם אלה הצפויים לשרוד לאורך זמן על פי הכתבה בגרדיאן. ואיך אפשר להתכונן לשינויים בשוק העבודה? בין היתר פיתוח של מגוון כישורים ועיסוקים צפוי לשמור אתכם מועסקים. לכן אולי תרצו לשקול פיתוח קריירת כתיבה, שיפור כישורי הרצאה,  או אולי כתיבת בלוג .


דיאטטיקה בעידן הרובוטיקה


איך תראה דיאטנית העתיד?

כתבה שפורסמה במגזין מזון ותזונה של האקדמיה לתזונה ודיאטטיקה באפריל השנה על ידי ג'ושוע לופר, דיאטן, עוסקת בעתיד המקצוע. אם מסתכלים מספר עשורים אחורה, מרבית הדיאטניות עבדו בצמוד למטבח ועיקר עיסוקן היה לדאוג שהמטופלים יקבלו את הארוחה הנכונה במרקם הנכון ובזמן הנכון. ולאן פני המקצוע כיום? על פי הכותב, ואני נוטה להסכים עמו: לכל הכוונים.

דיאטניות ותעשיית המזון

על פי מחקר שוק שערכה האקדמיה לתזונה ודיאטטיקה בארה"ב על מנת לחזות את הגורמים שישפיעו על עתיד המקצוע בעשור הקרוב המגמה החזקה ביותר היא דרישת הצרכנים למזון בעל ערך תזונתי גבוה, מקומי וידידותי לסביבה. על פי נתונים אלה, דיאטניות שישתלבו בתחום תעשיית המזון ייזכו להוביל את השינוי בתחום. וכבר היום יש דיאטניות שלא השתלבו בתעשייה קיימת, אלא התחילו לייצר ולמכור מוצרי מזון פרי פיתוחן

דיאטניות וקליניקה פרטית

החזון של ג'ושוע על פי הכתבה הוא שאנשים יילכו לדיאטנית כפי שהם הולכים ל... רופא השיניים. ביקורת תקופתיות אצל "דיאטנית המשפחה" שיסייעו במניעת מחלות כרוניות הקשורות בתזונה. הטיפול יתבסס בין היתר על פרופיל גנטי אישי וניתוח של הרכב המיקרוביום.  

דיאטנית בלחיצת כפתור

אחד השרותים שהביקוש אליהם הולך וגובר הוא טיפול מרחוק באמצעים טכנולוגיים שונים כמו טלפונים ניידים, סקייפ,שיחות ועידה,אפליקציות שונות ועוד. כתבה נוספת עוסקת בדיאטניות וטלרפואה, ומציינת שהדיאטניות נמצאות אחרי הרופאים באימוץ שיטת טיפול זו, ומפרטת דרכים לשינוי. 

לסיכום כותב ג'ושוע, הוא מאמין שעל אף השינויים הגדולים שהמקצוע צפוי לעבור ומהפך בתפקיד המסורתי שמילאה הדיאטנית, הוא יזכה גם לגדול בצורה חיובית, והביקוש לדיאטניות יילך וייגבר אם רק נדע למצוא דרכים חדשות להגיע לציבור. כך גם על פי תחזית משרד העבודה האמריקאי

יום ראשון, 23 ביולי 2017

העוזר הקליני הדיגיטלי שלי - Clinical eCompanion

Clinical eCompanion הוא מנוע חיפוש ייחודי שנוצר כפרויקט משותף של רשת הספריות לרפואה בארצות הברית בשיתוף אוניברסיטת פיטסבורג, ובתמיכת הספריה הלאומית לרפואה בארה"ב ( NLM). העבודה על האתר נמשכה 3 שנים, והוא הוצג לראשונה במאי 2016 בכנס בקנדה. האתר כולל מקורות מידע רפואיים מבוססי עובדות (EBM) בגישה חופשית, של NLM ונוספים. האתר אינו מתיימר להחליף מקורות מידע בתשלום כמו Up To Date, אך נועד לשמש כלי עזר בין היתר עבור אנשי מקצוע שאין להם גישה לכלים אלה במקום העבודה.



Clinical eCompanion


















היתרון בחיפוש ב -  Clinical eCompanion  הוא קבלת תוצאות ממוקדות ממספר מקורות מידע אמינים בחיפוש אחד, ממוינות לפי נושאים. ניתן לקבל מידע על תרופות ותוספי תזונה (מאתר Daily Med), מידע על אינטרקציות בין תרופות (Medscape), הנחיות קלינית ממספר מקורות, מידע למטופלים עם אפשרות לשפות שונות  (יש רוסית וערבית למשל) ועוד. 
ניתן לבצע סינון ראשוני מהלשוניות שבראש הדף, או לסנן באמצעותן לאחר ביצוע חיפוש. 
מידע  נוסף על Clinical eCompanion כולל סרטון הדרכה ורשימת כל מקורות המידע עליהם הוא מבוסס ניתן לראות כאן
עוד מידע על  Clinical eCompanion ניתן לראות בסרטון הבא (הפרק הרלוונטי מתחיל מדקה 37.3, אך מומלץ לראות את כל הסרטון, הוא שופע מידע מענין על מקורות מידע מדעיים מהספריה הלאומית לרפואה NLM). הסרטון כולל גם הדגמה חיה של השימוש באתר.
מההתנסות שלי התוצאות המתקבלות רלוונטיות ושימושיות, מתאים מאוד לחיפוש ממוקד לצורך ספציפי במהלך יום העבודה, ובעיקר אם אין גישה למקורות מידע בתשלום.
העבודה על האתר נמשכת, כך שצפוייים שיפורים ותוספות בהמשך, מומלץ לעקוב.
ולסיכום, כפי שהגדירה מנהלת התוכן של האתר: זהו מקור מידע בונוס! שווה להשתמש.