את הפוסט הנוכחי אני רוצה להתחיל בווידוי קצר - עד לאחרונה לא הכרתי כמעט את מאגר המידע האקדמי JSTOR. הוא אינו נמצא ברשימת המאגרים הנפוצים בשימוש בתחומי המדעים, בהיותו מאגר רב תחומי העוסק גם במדעי הרוח. הגעתי אליו לאחר ששמעתי בדרך אגב על כלי בפיתוח JSTOR Labs - כלי מבוסס בינה מלאכותית שנקרא Text Analyzer, ומאפשר חיפוש מידע על סמך טקסט. הכלי המדובר אכן מענין ושימושי, אך לפני שנפנה להכיר אותו רציתי לשתף במידע שלמדתי אודות JSTOR, ובכלים שימושיים נוספים שקיימים בו.
קצת רקע על JSTOR
JSTOR הוא מאגר מידע אקדמי רב תחומי הכולל מידע ביותר מ – 75 דיסיפלינות. בתחום הרפואה ניתן למנות את התחומים הבאים : Health Policy, Health Sciences, Public Health. בנוסף ניתן למצוא בו מידע בנושאים כמו כימיה, ביולוגיה, מדעי הסביבה, חקלאות ועוד...
JSTOR מכסה למעלה מ - 2600 כתבי עת, ובימים אלה חצה את רף המאה אלף ספרים דיגיטליים. בנוסף מכסה האתר יותר משני מליון פריטי מידע ראשוני מארבעה מקורות.
JSTOR הוא חלק מארגון בשם ITHEKA, ארגון ללא כוונת רווח הכולל בתוכו שירותים נוספים כמפורט בתמונה 1.
תמונה 1. https://www.ithaka.org/ |
כלים שימושיים ב - JSTOR
חשבון אישי ללא תשלום
JSTOR מאפשר לכל משתמש, גם למי שאין גישה מוסדית למאגר, לפתוח בחינם חשבון אישי (עם פרטי חשבון גוגל). אולי כאן גם המקום לציין שהגלישה והחיפוש באתר הם חופשיים.
חשבון אישי מאפשר:
- גישה למאמרים שאינם פתוחים: באופן רגיל יש גישה לשישה מאמרים בחודש לבעלי חשבון אישי. כעת בתקופת הקורונה ניתנת גישה חופשית למאה מאמרים (שאינם חופשיים) בחודש, עד 31.12.2020, וככל הנראה גישה זו תוארך עד יוני 2021.
- אזור אישי לשמירת מאמרים - Workspace.
- שיתוף מאמרים עם אחרים באמצעות המייל ו/או הורדת קבצים לתוכנה לניהול ציטוטים.
חיפוש מתקדם - מתקדם
בחיפוש המתקדם של JSTOR ניתן למצוא תכונה הקיימת בדרך כלל רק במאגרי מידע שהשימוש בהם הוא בתשלום - חיפוש באמצעות Proximity Operators - פקודות חיפוש שמאפשרות לחפש מונחים המצויים במרחק של מספר מלים זה מזה ולאו דווקא צמודים כביטוי או במרחק בלתי מוגדר. ב - JSTOR ניתן להגדיר חיפוש במרחק של 5/10/25 מלים.
Text Analyzer
הכלי שהביא אותי ל - JSTOR מלכתחילה הוא הכלי שמפותח ב - JSTOR Labs ונקרא Text Analyzer. כלי זה, בדומה לכלים דומים נוספים שמוכרים כיום דוגמת Iris.ai או Mesh on Demand, מנתח את הטקסט שמכניסים אליו, ממצה מתוכו את המונחים העיקריים ומבצע חיפוש של מידע נוסף על סמך מונחים אלה. אנו כמשתמשים נדרשים לספק את הטקסט, ולא לחשוב לבד אילו מילות חיפוש להכניס.
איך זה עובד?
הגישה ל - Text Analyzer היא מתפריט Tools בדף הבית, והשימוש בו הוא חופשי. הוא עדין בגרסת BETA, הערות יתקבלו על ידי המפתחים בברכה. ניתן לשימוש גם מטלפון חכם.
בחלונית של הכלי יש להכניס את הטקסט שיהווה את הבסיס לחיפוש. ניתן להדביק טקסט או קישור למאמר, או להעלות/לגרור קבצים מסוגים שונים. ניתן להעלות טקסט ב – 15 שפות! כולל עברית, ערבית, רוסית, ספרדית (תוצאות מתקבלות באנגלית).
לאחר העלאת הטקסט הכלי מעבד אותו וממצה ממנו נושאים, אנשים, מקומות וארגונים. בעזרת נושאים אלה הוא מחפש במידע הקיים ב – JSTOR ומציג את התוצאות. ניתן לשנות ולהוסיף מונחים לחיפוש לפי הצורך, וכן לקבוע מה תהיה מידת ההשפעה של כל מונח על התוצאות. את תוצאות החיפוש ניתן לסנן גם לפי פילטרים של שנים, סוג הפרסום וגישה לטקסט.
מידע נוסף על הכלי ואופן פעולתו ניתן לקרוא כאן. כמו כן מומלץ לצפות בסרטונים המובאים להלן לקבלת הדרכה נוספת על השימוש בכלי.
מידע נוסף - סרטוני הדרכה
בערוץ היוטיוב של JSTOR יש סרטוני הדרכה על החיפוש באתר ועל השימוש בכלי Text Analyzer. בנוסף ניתן לצפות בהקלטת השידור החי שקיימתי לאחרונה על JSTOR.
לסיכום, הן המאגר JSTOR והן הכלים שהוא מציע, ובראשם ה - Text Analyzer הם שימושיים, ידידותיים וחופשיים. גם הגישה החופשית למאמרים בתשלום הורחבה מאוד בחסות מגיפת הקורונה. בהיותו מאגר רב תחומי, כל אחד יכול למצוא בו מידע בנושאים המעניינים אותו, וגם מידע הנושק למספר תחומים. מומלץ מאוד להכיר את המאגר, ולהוסיף אותו לארגז הכלים.