יום ראשון, 26 ביוני 2016

ERIC מתחדש: עדכונים וסרטונים

מאגר המידע בנושאי חינוך ERIC)  Education Resources Information Center) ממשיך להתחדש. המאגר, שהוקם בשנת 1966,  כולל כעת למעלה מ - 1.6 מליון מקורות מידע, ו -4000 מקורות חדשים נוספים אליו מדי חודש. למעלה מ - 360,000 מקורות מידע נכון להיום הם בטקסט מלא חופשי להורדה ישירות מהמאגר. ERIC הוקם ומתוחזק על ידי משרד החינוך האמריקאי, אך משתמשים בו 12 מליון בני אדם מיותר מ -240 מדינות ברחבי העולם.

ERIC  שימוש גלובלי

סרטונים על מאגר המידע ERIC

צוות המאגר מפיק מפעם לפעם סרטוני הדרכה מצויינים המקלים על ההתמצאות והשימוש. מידע כללי עדכני על ERIC ניתן לראות בסרטון כאן בקישור
סרטון המסכם את הפעילות של 2015, ומה צפוי ב -2016 ניתן לראות כאן בקישור
סרטון המסכם את המחצית הראשונה של 2016 ניתן לראות כאן בקישור

סרטוני הדרכה על החיפוש ב - ERIC

שני סרטוני הדרכה מצויינים מסבירים כיצד לחפש באופן מושכל במאגר, כולל שימוש בתזאורוס שהוא כולל:

How ERIC Can Help You Write a Research Paper (חדש!)

Searching eric.ed.gov

סרטונים נוספים להרחבת הידע על המאגר ניתן לראות בערוץ היוטיוב שלו.
מידע נוסף ניתן לקרוא בפוסט קודם על  ERIC מהבלוג לא מחפשת. מוצאת, כולל על חומרים בנושאי תזונה ובריאות הנושקים לתחום החינוך. 

שימוש פורה ב - ERIC!

איך לחפש בקבצי PDF רבים מבלי לפתוח אותם (למשל בגליונות המידעון תזונה ודעת )

המידעון תזונה ודעת מתפרסם זו כבר השנה הרביעית מדי חודש, ובארכיון המידעונים, המופיעים כקובצי PDF, הצטברו כבר למעלה מ -40 קבצים.
לאור שפע הקבצים והמידע הרב הטמון בהם, עלה הצורך באפשרות לחפש בתוך הקבצים בצורה יעילה, מבלי לפתוח קובץ קובץ.
פתרון לכך מצאתי בבלוג Addictive Tips בפוסט שעסק בדיוק בנושא הזה: פתרון לחיפוש בתוך קבצי PDF רבים השמורים במחשב ללא צורך בפתיחת כל קובץ. בפוסט הוסבר על תוכנה בשם Foxit, שהיא בעצם קורא PDF המאפשר בין היתר חיפוש בתוך קובצי PDF.
התקנת התוכנה מהירה ופשוטה. התוכנה הבסיסית היא ללא תשלום, ומאפשרת את החיפוש בקובצי ה - PDF.
לאחר ההתקנה פותחים את התוכנה, לוחצים על אייקון התיקייה שליד חלונית החיפוש בצד ימין, בוחרים את התיקיה במחשב בה רוצים לחפש (תיקייה בה שמרתם את כל קובצי תזונה ודעת לצורך הענין), ואת מילת החיפוש הרלוונטית כמודגם בתמונה 1.


תמונה 1. חיפוש בתוך קבצי PDF עם Foxit


לסרטון הדרכה קצר המדגים כיצד לחפש בתוך קבצי PDF רבים במחשב מבלי לפתוח אותם עם תוכנת Foxit לחצו כאן
להתקנת תוכנת Foxit בחינם לחצו כאן

בחירת קורא PDF

יתכן ותגלו כי התקנת תוכנת FOXIT שינתה לכם את ברירת המחדל במחשב מתוכנת אקרובט רידר הפופולרית.
אולי זו הזדמנות להתנסות בתוכנות אחרות?
תוכנת FOXIT  נחשבת לאיכותית, תומכת בעברית ויש בה תכונות שאינן קיימות באקרובט.
סיבה נוספת לעזוב את אקרובט, כפי שמסביר אלי מירון, היא משיקולי אבטחה: תוקפים פוטנציאליים מכניסים נוזקות לקבצים מסוג PDF אשר מנצלים חולשות ב Acrobat Reader כדי לבצע את הנזק. מומלצת למשל התוכנה PDF-Exchange Editor. אפשר לקרוא השוואה עדכנית בינה לבין FOXIT כאן בקישור 


אם אתם רוצים להישאר עם אקרובט, להלן 2 דרכים לחזור אליו במידת הצורך:


1. לוחצים על כפתור ה - START ← תוכניות ברירת המחדל ← שייך סוג קובץ או פרוטוקול לתוכנית
בוחרים את סיומת PDF  ואת האופציה לשנות את ברירת המחדל עבורה (ובוחרים באקרובט).

2.  לוחצים עם מקש ימני של העכבר על הקובץ, בוחרים פתח/י עם... ובוחרים את התוכנה הרצויה. 


אשמח לשמוע מכם תגובות על החיפוש עם תוכנת Foxit!



יום שישי, 24 ביוני 2016

דיאטנית על ספסל הלימודים הווירטואלי

ניתן למצוא ברשת מגוון הרצאות וקורסים המיועדים לדיאטניות, המאורגנים על ידי חברות ומוסדות שונים, ביניהם גם כאלה שהוקמו על ידי דיאטניות למען דיאטניות. רבות מהרצאות אלה הן חינמיות.
להלן סקירה של מספר מקורות מרכזיים להרצאות אלה.

יוזמתה של דיאטנית - הרצאות וקורסים

Skelly Skills

שילה קלי, דיאטנית, הקימה בשנת 2004 את חברת Skelly Skills, שהינה ספק מורשה של קורסי המשך לדיאטניות. שילה שמה דגש על מתן כלים שימושיים לדיאטניות למהלך עבודתן.
מרבית הקורסים וההרצאות באתר הם בתשלום, אך מפעם לפעם מקיימת שילה הרצאות חינמיות או מפרסמת מאמרים בגישה חופשית.
לחומרים החינמיים של Skelly Skills לחצו כאן
לוובינר החינמי הבא בנושא "משקלה של הבושה" שיתקיים בתאריך 28.6.16 לחצו כאן (בהמשך תהיה גם הקלטה באותו קישור).


לומדים עם Skelly Skills

RDworkshops.com

הדיאטנית סטפני קלרמונט הקימה בשנת 2015 את RDworkshops.com לאור הצורך שראתה בהכשרות מותאמות לדיאטניות בתחומים המגוונים של עבודתן, תוך שיתוף דיאטניות מומחיות בתחומן. כאן ניתן לראות את הקורסים המתוכננים בעתיד באתר.
וובינר חינמי שקיימה סטפני לאחרונה עוסק בנושא: כיצד דיאטניות יכולות לקיים קורסים רווחיים אונליין.  לצפיה בוובינר לחצו כאן. למידע נוסף על הקורסים וחומרי עזר לחצו כאן ואם ממש מתחשק לכם להתחיל לעשות קורסים אונליין עכשיו הנה המלצה לכלי שעשוי לעזור בכך בסרטון של סטיב דוטו
סטפני היא דיאטנית שעוסקת בתחום הגסטרו, ובדיאטת פודמפ בפרט, והיא מציעה מספר מקורות מידע חינמיים בנושא, כולל וובינר חינמי על דיאטת פודמפ לדיאטניות שהתקיים ב - 29.6.16. ניתן לצפות בהקלטה של הוובינר כאן

קורסים של rdworkshops.com

המגזין Today's Dietitian 

המגזין Today's Dietitian מקיים כל מספר חודשים וובינרים חינמיים לדיאטניות בנושאים מגוונים.
מידע נוסף על הוובינרים הללו ניתן לקרוא כאן
וובינר שעלה לרשת לאחרונה, ועוסק בנושא שהולך ותופס תאוצה בהקשר של הפרעות עיכול שונות והקשר שלהן לסוגי הקזאין בחלב, ניתן לראות כאן. מידע נוסף על וובינר זה ניתן לקרוא כאן.
וובינר בשידור חי שיתקיים ביום שני 27.6.16 יעסוק בנושא דיאטניות ועתיד המזון. לפרטים והרשמה יש ללחוץ כאן


ConAgra Foods

חברת ConAgra Foods האמריקאית הקימה מכון מדעי המספק מידע בנושאי תזונה לאנשי מקצוע. 
בין היתר מקיים המכון גם וובינרים. ניתן לצפות בוובינרים שהתקיימו לאחרונה, בין היתר בנושא צריכת חלבון מוגברת והשפעתה על מדדי בריאות שונים, והשפעת תדירות האכילה על הירידה במשקל.
הוובינר הבא יתקיים בספטמבר ויעסוק בעזרים טכנולוגיים המסייעים להרזיה. 


הוובינרים של ConAgra Foods



וובינרים ושידורים חיים בקבוצת דיאטניות ודיאטנים בפייסבוק

בקבוצת הפייסבוק דיאטניות ודיאטנים מתקיימים כל מספר חודשים וובינרים ו/או שידורים חיים עם מיטב המומחים.
כל ההרצאות מוקלטות וניתן לצפות בהן כאן בקישור
להרשמה לקבלת עדכונים על ההרצאות הבאות לחצו כאן




צפיה מועילה!

חדש מ - UEG: כל ההנחיות בגסטרו במקום אחד

האתר המצויין של UEG) United European Gastroenterology) מוסיף עוד קטגוריה חדשה ושימושית במיוחד לאזור ה -Education שבו. זאת בהמשך לעדכונים הקודמים שכללו את סדרת המאמרים העוסקת בטעויות נפוצות באבחון בתחום הגסטרו ולאפשרות לשמירת מועדפים באתר. 

Standards and Guidelines

הקטגוריה החדשה נקראת Standards and Guidelines ובה מרוכזים נירות עמדה, הנחיות קליניות ופרוטוקולים טיפוליים לשימוש בעבודה השוטפת. ניתן לאתר בה את החומר המבוקש על ידי בחירה בקטגוריה המתאימה, או הקלדת מילות מפתח, כמתואר בתמונה 1. בין הקטגוריות ניתן למצוא תזונה, מחלות מעי דלקתיות, מיקרוביום, הליקובקטר פילורי ועוד. 
השימוש במאגר ההנחיות הוא חופשי לאחר הרשמה חינמית לאתר. ההנחיות עצמן, המופיעות במאגר, אינן בהכרח בגישה פתוחה. ניתן להעזר לפי הצורך באתר הפיראטי להורדת מאמרים של אלכסנרה אלבקיאן, Sci-Hub

כמו כן מאגר ההנחיות הוא חדש, ובאתר מזמינים אתכם להציע הנחיות נוספות שהייתם רוצים לראות בו. 
מאמרים ומידע נוסף ניתן למצוא בספרית המאמרים שבאתר.

תמונה 1. חיפוש הנחיות ונירות עמדה בקטגוריה החדשה

שימוש פורה במאגר החדש!

יום ראשון, 12 ביוני 2016

ויקיפדיה - חידושים תוספים וטיפים

ויקיפדיה, עם למעלה מ -40 מליון ערכים, היא מהאתרים הפופולריים ביותר בעולם. בטח גם לכם יוצא לבדוק משהו בויקיפדיה פה ושם...  לצורך זה או אחר. להלן כמה חידושים, עדכונים וכלים שיהפכו את השימוש בויקיפדיה, עכשיו או בעתיד, לטוב יותר.

אמינות המידע  בויקיפדיה

מידע רפואי בויקיפדיה

רבות נכתב על אמינות המידע בויקיפדיה, וכשמדובר במידע רפואי לדבר חשיבות כפולה ומכופלת. על פי סרטון חדש שפורסם לאחרונה על ידי קוקרין (Cochrane) דפי ויקיפדיה העוסקים ברפואה זוכים ל - 180 מליון צפיות בחודש, אך רק 1% מהם עברו תהליך מסודר של בקרת עמיתים. 90-95% מהסטודנטים לרפואה משתמשים בויקיפדיה במהלך לימודיהם. מטרת שיתוף הפעולה באמצעות פרויקט מיוחד היא לשפר את איכות המידע הרפואי בויקיפדיה על פי הסטנדרטים של קוקרין, ולהנגיש את המידע, בין היתר באמצעות תרגום לשפות רבות, ובכך להפיץ את הידע הרפואי העדכני לקהל גדול ככל האפשר.


שיתוף פעולה בין ויקיפדיה וקוקרין

האם ניתן לסמוך על המידע בויקיפדיה? טיפים שימושיים

שאלת מליון הדולר: האם ניתן לסמוך על המידע בויקיפדיה? כתבה מיוחדת העוסקת בנושא פורסמה לאחרונה על ידי הבלוגר דן אולברייט, ועוסקת במספר סוגיות הקשורות לנושא.

האם ניתן לצטט ערכים מויקיפדיה בעבודות אקדמיות?

ויקיפדיה עצמה מתייחסת לשאלה זו במספר דפים וכתבות באתר. למשל בדף Wikipedia:Academic use נכתב כך: Wikipedia is not considered a credible source. זאת בעיקר בהקשר של ציטוט בעבודות אקדמיות, ומהסיבה שכל אחד יכול לערוך את המונחים באתר, כולל רובוטים.
עם זאת, מחקרים שונים דווקא מצאו שלערכים בויקיפדיה בתחומים מגוונים, ממידע תרופתי ועד היסטוריה, יש רמת דיוק דומה מאוד לזו של ספרים ברמה אקדמית באותם נושאים, אם כי הכילו מידע פחות מקיף בהשוואה לספרים.
לסיכום, ההמלצה היא לא להשתמש בערך של ויקיפדיה עצמו כציטוט לעבודה אקדמית, אלא כנקודת התחלה ללימוד הנושא. במידה ובויקיפדיה מצטטים מקורות שונים בגוף הכתבה, אפשר לשקול לצטט אותם.

איך ניתן לזהות ערכים איכותיים בויקיפדיה?


כתבות טובות

כתבות טובות הן כאלה שעברו עריכה מוקפדת יותר ותוכנן נחשב לאמין.  כתבות אלה מסומנות בסימן פלוס (+) ירוק מוקף בעיגול מימין לכותרת. 

כתבות מאופיינות

כתבות מאופיינות אלו הכתבות הנחשבות לטובות ביותר הקיימות הויקיפדיה, אלו שעברו את העריכה הקפדנית ביותר, ומשמשות כדוגמה לאופן בו יש לכתוב ערכים אחרים. כתבות מאופיינות מסומנות בכוכב. 

מספר הציטוטים בכתבה ואיכותם

שימוש בציטוטים נאותים בכתבה מעלה כמובן את אמינותה.


היסטוריית העריכה

כדאי לבדוק את היסטוריית העריכה של הכתבה. עריכות מרובות בזמן קצר מצביעות בדרך כלל על שינויים שאינם תורמים לאמינות הטקסט. עריכות רבות אופיניות לערכים שנויים במחלוקת בתחומי המדע והדת למשל.

לשונית שיחה (TALK) - איתור ערכים בפרוייקטים

בלשונית זו, המצויה בראש כל ערך בויקיפדיה,  ניתן לראות אם הערך נמצא בפרוייקט מסוים ( WikiProject), בדומה לפרוייקט   WikiProject Medicine לו שותפה קוקריין שהוזכר לעיל. ערכים שהינם חלק מפרוייקט הם מלכתחילה בקטגוריית אמינות גבוהה בויקיפדיה. לדוגמה הערך על סוכרת באנגלית.



תוספים לויקיפדיה

WikiWand

סטארטאפ ישראלי בשם WikiWand נותן לתכנים המוכרים של ויקיפדיה עיצוב חדשני וידידותי למשתמש. ויקיפדיה, מהאתרים הפופולריים בעולם, שומר על העיצוב הדומה לזה בו עלה לאויר לפני למעלה מעשור (באנגלית - 2001, בעברית - 2003). השימוש בויקיפדיה באמצעות WikWand נותן חווית משתמש משודרגת מבחינת עיצוב הדף, הטקסט והתמונות, אפשרות לשמור מועדפים, וקריאת הגדרות של מונחים המופיעים בטקסט בריחוף עם העכבר ללא צורך בהקלקה. 
להורדת התוסף לחצו כאן

WikiWand


Wikipedia Quick Hints

אם אתם רוצים את ויקיפדיה כפי שהכרתם והתרגלתם, ורק לקבל את האפשרות לראות את ההגדרות של מונחים בטקסט מבלי ללחוץ עליהם, אלא בריחוף עם העכבר מעליהם תוכלו להתקין את התוסף Wikipedia Quick Hints.
על התוסף למדתי מכתבה זו (סעיף 9), אולי תמצאו בה עוד משהו שמענין אתכם...
להתקנת התוסף לחצו כאן

קריאה נעימה!