יום רביעי, 27 בדצמבר 2017

הכי מעודכן בכיתה (חלק 7): התראות מגוגל סקולר

בחמשת הפרקים הראשונים של הסדרה עסקנו במקורות לקבלת עדכונים בנושאי תזונה ורפואה מאתרים ייעודיים העוסקים בנושאים אלה, בכתב ובשמע, בעברית ובאנגלית. בפרק השישי ראינו כיצד ניתן לקבל התראות מפאבמד על מאמרים בנושאים לפי בחירתנו. הפעם נראה כיצד ניתן לקבל התראות על מאמרים חדשים שפורסמו בנושאים על פי בחירתנו בגוגל סקולר.

קבלת התראה על חיפוש

לאחר ביצוע חיפוש כלשהו בגוגל סקולר ניתן לראות בתפריט הצד אייקון של מעטפה ולידו הכיתוב צור התראה (תמונה 1). לחיצה על האייקון תביא אותנו לדף של שמירת ההתראה, שבו ניתן לקבוע את האימייל אליו יגיעו ההתראות ולבחור מספר מאמרים לכל התראה. יש לעשות Sign In לחשבון הגוגל על מנת שההתראות יישמרו גם בחשבון וניתן יהיה לראות את כולן במרוכז. אולם גוגל סקולר, בניגוד לפאבמד, אינו שומר את המאמרים עצמם בחשבון, אלא רק את שם ההתראה. המאמרים עצמם נשלחים במייל בלבד.

תמונה 1. יצירת התראה על חיפוש


קבלת התראה על ציטוט של מאמר מסוים

נניח שמצאנו מאמר מרכזי לתחומנו, או מאמר בנושא נדיר יחסית. במקרה כזה אנו עשויים להתעניין בכל ציטוט של מאמר זה, שעשוי להיות גם רלוונטי לנו. גם לציטוט של מאמר מסוים ניתן ליצור התראה דרך גוגל סקולר. כדי לעשות זאת יש ללחוץ על הקישור צוטט על ידי... (מסומן בצהוב בתמונה 2) המופיע מתחת לשם של כל מאמר. כך מגיעים לדף המרכז את כל הציטוטים של המאמר הנבחר, ואם לוחצים על אייקון המעטפה בתפריט הצד בדף זה ניתן להרשם לקבלת התראה על ציטוטים של מאמר זה בלבד.

תמונה 2. הרשמה לקבלת ציטוים של מאמר מסוים


קבלת התראה על פרסומים מחבר מסוים 

לקבלת התראות על פרסומים של מחבר מסוים יש שתי אפשרויות בגוגל סקולר: ניתן לעשות חיפוש לפי שם מחבר בחיפוש המתקדם של גוגל סקולר (גישה מתפריט הצד, תמונה 3) ולהרשם להתראות באייקון המעטפה.  אפשרות נוספת היא להרשם להתראות מפרופיל החוקר, במידה וקיים.

תמונה 3. כניסה לחיפוש המתקדם בגוגל סקולר.


קבלת התראות מפרופיל חוקר

גוגל סקולר מאפשר לחוקרים לבנות לעצמם פרופיל אישי, שיכלול את כל המאמרים שפורסמו על ידם, ומידע נוסף אודותיהם. דרך הפרופיל האישי של החוקר ניתן להרשם לשלושה סוגי התראות:
  1. מאמרים חדשים של המחבר
  2. ציטוטים חדשים של המאמרים של המחבר
  3. מאמרים קשורים למאמרים של החוקר (חדש!)


בתמונה 4 מוצג פרופיל לדוגמה של החוקר פרופ' מיכה אבירם מהטכניון. אל הפרופיל ניתן להגיע בקלות בחיפוש לפי שם המחבר בגוגל סקולר. פרופיל חוקר נוסף לדוגמה: של פרופ' זוהר כרם. ההרשמה להתראות דרך אייקון המעטפה שבפרופיל.

תמונה 4. פרופיל חוקר - הרשמה להתראות

קריאה נעימה!



יום שבת, 23 בדצמבר 2017

הכי מעודכן בכיתה (חלק 6): התראות מפאבמד

בפרקים הקודמים עסקנו במקורות לקבלת עדכונים בנושאי תזונה ורפואה מאתרים ייעודיים העוסקים בנושאים אלה. הפעם נראה כיצד ניתן לקבל התראות על מאמרים חדשים שפורסמו בנושאים על פי בחירתנו. תחילה נראה כיצד עושים זאת בפאבמד, ובהמשך נראה כיצד עושים זאת בגוגל סקולר.

נניח שביצעתם חיפוש בנושא שמענין אתכם. קיבלתם את כל המאמרים הרלוונטיים נכון לרגע זה. אבל מה עם המאמר שיתפרסם עוד שעה? עוד יום ? עוד שבוע? במקום לחפש שוב ושוב, ניתן להרשם לקבלת עדכונים באמצעות הרשמה חינמית לחשבון My NCBI בפאבמד ולהיות תמיד מעודכנים. להלן הסבר על ההרשמה  כולל סרטוני הדרכה קצרים.

איך נרשמים? 

  1. עושים חיפוש כלשהו בפאבמד.
  2. לוחצים על הלינק יצירת התראה Create Alert המופיע מתחת לשורת החיפוש לאחר ביצוע חיפוש כלשהו (תמונה 1).
  3. התחברות ל - My NCBI באמצעות חשבון גוגל (קישור להתחברות מופיע אוטומטית בלחיצה על Creat Alert  אם לא הייתם מחוברים קודם לכן) (תמונה 2).
  4. הגדרות השמירה: בחירת שם לחיפוש/ בחירה אם לקבל מיילים על תוצאות חדשות כן או לא ושמירה.
  5. לבדיקת תוצאות חדשות בכל עת גם ללא הרשמה למייל: נכנסים שוב ל - My NCBI מהלינק שבפינה הימנית של כל דף בפאבמד ובודקים בתיבת Saved Searches לגבי החיפוש הרלוונטי.


תמונה 1. קישור ליצירת התראה מתחת לחלונית החיפוש. מסומן בצהוב


תמונה 2. דף הפניה להתחברות ל - NCBI עם חשבון גוגל (בין היתר, מסומן בצהוב)

ניתן לראות כיצד מתבצע התהליך גם בסרטון הדרכה של צוות ההדרכה של פאבמד כאן בקישור (עד דקה 7 לערך).
וכן בסרטון קצר שהכינותי  אני בעבורכם כאן בקישור.

הרשמה לקבלת התראות על פרסומים של מחבר מסוים

עוד סוג שימושי של התראה הוא קבלת עדכונים על מאמרים של מחבר מסוים. אם יש מחבר החביב עליכם, שתרצו לדעת מיד על כל מאמר חדש שלו, ניתן ליצור לכך התראה. 

איך  נרשמים?

  1. מחפשים מאמר שידוע לכם שהוא של המחבר.
  2. לוחצים על כותרת המאמר לקבלת התקציר שלו.
  3. לוחצים על שם המחבר תחת האבסטרקט (זהו לינק פעיל כעת). שימו לב שבשורת החיפוש של פאבמד מופיע כעת שמו.
  4. לוחצים על Creat Alert וחוזרים על התהליך של ההרשמה לקבלת התראות כמו בסעיף הקודם.

צורה זו של רישום להתראה על מחבר מומלצת על מנת להבטיח בצורה מיטבית שנקבל התראות על המחבר שרצינו ולא של מחבר אחר עם שם זהה. 
להלן סרטון קצר המדגים את תהליך ההרשמה לפי מחבר עם הרשמה לקבלת התראות על הפרסומים של פרופ' איריס שי. 

הרשמה לקבלת התראות מ- Pubmed Health

Pubmed Health הוא מאגר מידע נוסף של NLM המכיל בעיקר סקירות שיטתיות. הוא מכסה גם מקורות מידע שאינם כלולים בפאבמד. ניתן לבצע חיפוש במאגר או לגלוש לפי נושאים. בשני המקרים ניתן ליצור התראה  ישירות ל - My NCBI. 

מידע מרוכז

ב - Pubmed Health ניתן למצוא מידע מרוכז לפי נושאים, אותם ניתן לאתר על ידי חיפוש או על ידי גלישה. בחיפוש ניתן לראות קישור לדף הנושא המרוכז בראש דף תוצאות החיפוש בתיבה (תמונה 3). לגלישה לפי נושאים נכנסים לתפריט Contents (בפינה השמאלית) ובוחרים Health A To Z. גם בדף הנושא וגם בדף של תוצאות החיפוש יש קישור (מסומן בצהוב) ליצירת התראה באותו אופן שיצרנו מפאבמד.
להלן סרטון הדרכה קצר המדגים את ההרשמה לקבלת עדכונים מ- Pubmed Health. 


תמונה 3. פאבמד הלת': הרשמה להתראות על נושא מוגדר או תוצאות חיפוש

תמונה 4. דף נושא ב-Pubmed Health , ניתן ליצור עם עליו התראה ל - My NCBI



יום שבת, 9 בדצמבר 2017

ויקיפדיה למדענים

בספטמבר השנה הודיעה הוצאת Elsevier על השקתה של פלטפורמה חדשה, חינמית לעת עתה, שנקראת
ScienceDirect topics. בפלטפורמה זו ניתן למצוא מידע מרוכז על נושאים שונים מתוך אנציקלופדיות וספרים בהוצאת Elsevier.

http://www.sciencedirect.com/topics/index


הגלישה הראשונית היא לפי אינדקס אלפביתי או מספרי. לאחר שנכנסים לאות מסויימת ניתן להקליד על מנת להגיע למונח הרצוי. בתמונה 2 ניתן לראות דוגמה למונחים בתחום התזונה המתקבלים בהקלדת המילה Nutrition לאחר כניסה לאות N באינדקס.

תמונה 2. דוגמה למושגים בתזונה במאגר החדש

על פי פוסט בבלוג של ד"ר יפה אהרוני בנושא, הפלטפורמה כוללת נכון להיום כ- 80,000 דפים של נושאים שקשורים למדעי החיים, ביו-רפואה ומדעי המוח. הדפים כוללים הגדרה קצרה של המונח/הנושא, מונחים קרובים וקטעים מהספרים של Elsevier. כמו כן קיימת אפשרות למנויים להרחיב את הקריאה בנושא בספרים הרלוונטיים.
יש הטוענים כי הפלטפורמה נועדה להתחרות בויקיפדיה. אולם חשוב לציין שכאן, בניגוד לויקיפדיה או לויקידוק, הדפים אינם נכתבים במיוחד אלא המידע נאסף מספרים קיימים באמצעות אלגוריתמים מבוססי למידת מכונה באופן אוטומטי.
הרעיון העומד מאחורי המאגר החדש ואופן השימוש בו מוצגים גם באינפוגרפיקה. מידע נוסף ניתן לקרוא כאן.
שווה לעקוב ולהשתמש, דפים חדשים בנושאים נוספים צפויים להתווסף בחודשים הקרובים.