יום שני, 29 בינואר 2018

מנוע החיפוש Trip: שלוש סיבות להתחיל להשתמש בו כבר עכשיו!

מנוע החיפוש הרפואי Trip, שכבר כתבתי עליו בעבר, קיבל כמה עדכונים ושיפורים בתקופה שחלפה מאז. להלן שלוש סיבות להתחיל להשתמש בו כבר עכשיו!

1. Latest and greatest

Latest and greatest הוא כלי חדש באתר, אליו יש גישה לכל המשתמשים גם ללא תשלום. ניתן לראות את הקישור אליו בתפריט בראש דף הבית. באמצעות השימוש בכלי זה ניתן לראות בקלות את התוכן החדש והפופולרי בנושאים מסוימים מהשנה החולפת.
בלחיצה על הקישור מדף הבית נפתחת רשימה אלפביתית של הנושאים, למשל סידן או מיינדפולנס, שבלחיצת כפתור ניתן להתעדכן מה חדש ופופלרי בתחום. בנוסף, לאחר ביצוע חיפוש כלשהו, מופיע קישור לכלי בדף התוצאות, המפנה למאמרים אחרונים ופופולריים על פי נושא החיפוש שבוצע. כלומר, ניתן לקבל את רשימות Latest and greatest גם למונחים שאינם מופיעים ברשימה הבסיסית.

2. מנוע התשובות

מנוע התשובות של Trip מטרתו לתת תשובות לשאלות קליניות בקליק אחד. ההשראה לכך היתה המשפט: "3 קליקים הם שני קליקים יותר מדי" כפי שמסופר בפוסט מהבלוג של Trip על מנוע התשובות. המנוע, המבוסס על מספר אלגוריתמים, המסייעים למצוא את התשובה, וגם לבנות את השאלה מתוך מילות החיפוש, עבר שדרוג לאחרונה. את התשובות לשאלות (במידה ויש) ניתן לראות בראש תוצאות החיפוש, נכון להיום בתוך מסגרת ירוקה.

3. כיסוי של DynaMed Plus

החל מחודש נובמבר 2017 הכיסוי של Trip כולל את התוכן של אתר DynaMed Plus. האתר DynaMed Plus נוסד בשנת 1995 על ידי ד"ר בריאן ס. אלפר, במטרה לספק את המידע הרפואי השימושי ביותר ליד מיטת החולה. בשנת 2005 נקנה האתר על ידי EBSCO Health. הגישה ל - DynaMed Plus היא בתשלום, אבל כאן נכנסות הבשורות הטובות: למי שמגיע לתוכן של DynaMed Plus דרך החיפוש של Trip יש גישה חינמית לאתר עשר פעמים בחודש! הדבר נכון לכל משתמשי Trip, גם למי שאינו במנוי בתשלום. אם אתם זקוקים למידע של האתר בצורה יותר אינטנסיבית ואין לכם גישה מוסדית, מנוי אישי שנתי לאנשי מקצועות הרפואה הוא כ -200 דולר לשנה, ולרופאים כ - 400 דולר לשנה נכון להיום. 


https://www.tripdatabase.com/

מידע נוסף

מידע מפורט יותר על אופן החיפוש ב - Trip ומאפינים נוספים כמו יצירת אלרטים ניתן לקרוא כאן.
מידע נוסף על כל החידושים האחרונים ב - Trip כולל סיור וירטואלי באתר ניתן לראות כאן.

גלישה נעימה! אשמח לשמוע אם אהבתם את האתר כאן בתגובות.



יום שישי, 19 בינואר 2018

MeSH 2018 - מה חדש?

כבכל שנה, מתעדכן מאגר המלים המבוקרות של מדליין - MeSH (ראשי התיבות של Medical Subject Headings). מונחים חדשים נוספים, מונחים אחרים נמחקים או מתעדכנים, והשנה גם עוד מספר חידושים. מה כוללים העדכונים של 2018? את פירוט כל השינויים ניתן לראות כאן בקישור.

חידושים במונחים


מונחים שנמחקו או שונו

113 מונחים נמחקו או שונו. כאן בקישור ניתן לראות את המונחים ששונו ואת המונחים העדכניים יותר שהחליפו אותם (106 סה"כ), וכן את אלה שנמחקו. לדוגמה, מונח שימושי שהופך להיות פופולרי יותר ויותר ועודכן השנה  Glycosylation End Products, Advanced הפך ל -Glycation End Products, Advanced.

מונחים חדשים

השנה נוספו למאגר 471 מונחים (Headings) חדשים, וכן 3 סוגי פרסומים חדשים (Publication Types).
סוגי הפרסומים החדשים הם Adaptive Clinical TrialEquivalence TrialExpression of Concern. פירוט מלא על סוגי הפרסומים החדשים ומשמעותם ניתן לראות כאן.

מבין 471 המונחים החדשים לשנת 2018 בחרתי מספר מונחים מעניינים. את הרשימה המלאה ניתן לראות כאן.

Academic Failure , Academic Performance, Academic Success
Bedridden Persons
Cancer Survivors, Integrative Oncology,  Psycho-Oncology 
Child, Adopted, Child, Foster
Cigar Smoking, Cigarette Smoking, Cocaine Smoking, Pipe Smoking 
Clinical Deterioration
Composting, Conservation of Water Resources, Greenhouse Gases
Diet, High-Protein 
Diet, High-Protein Low-Carbohydrate 
Dietary Approaches To Stop Hypertension
Dietary Exposure 
Dietary Sugars, Sugars 
Diverticular Diseases 
Fascism,  Political Activism, Refugee Camps 
Fermented Foods 
Food Addiction
Food Intolerance 
Healthy Aging 
Night Eating Syndrome
Noncommunicable Diseases 
Obesity Management 
Semantic Web,  Virtual Reality, Wearable Electronic Devices 
Serum Albumin, Human
Shift Work Schedule
Smokers,  Smoking Prevention, Smoking Reduction, Smoking Water Pipes 
Solitary Kidney

עיון ברשימה יכול לרמז על תחומי מחקר בולטים ותופעות משמעותיות של השנים האחרונות, הבאים לידי ביטוי בפרסומים המדעיים העדכניים.  אז מה אפשר לראות ברשימה המדגמית שבחרתי?  בין היתר מונחים הקשורים לתפקוד אקדמי, הרחבה של מונחים הקשורים באונקולוגיה, ועוסקים בטיפול באנשים ששרדו את המחלה ובטיפולים אינטגרטיביים. עוד בולטת הרחבה ופירוט של מונחים רבים הקשורים בעישון, בין היתר דיוק בסוג העישון, כמו סיגריה/סיגר/נרגילה, ומונחים הקשורים למניעת עישון והפחתת עישון. איכות הסביבה גם זוכה להתייחסות עם מונחים כמו יצירת קומפוסט וגזי חממה.
בתחום התזונה אפשר לציין מספר מונחים מעניינים שנכנסו לראשונה לרשימה, ובראשם דיאטת DASH, שנכנסה באיחור אופנתי, כ - 20 שנה לאחר שהמחקר בו הוטבע לראשונה המושג התפרסם. 
עוד בתחום התזונה ניתן לראות הכנסה של המונח דיאטה רבת חלבון, עם תת מונח ספציפי יותר דיאטה רבת חלבון ודלת פחמימות. ההגדרות של סוכרים וסוכרים מהתזונה זוכות לפירוט ודיוק לעומת הקיים בשנים קודמות.
בתחום התנהגויות אכילה ניתן לראות התייחסות לאכילה לילית, התמכרות למזון וטיפול בהשמנה. גם המחקר הרב בתחום של בריאות עובדי משמרות בא כאן לביטוי.
בתחום הגסטרו אפשר לראות התייחסות לאי סבילות למזונות, תוך הדגשת ההבדל מרגישות למזונות, וכן הוספה של מונח למחלה דיברטיקולרית. 
גם הטרנד של מזונות מותססים זוכה להתייחסות בעדכון של הרשימה, וכך גם התקדמות הטכנולוגיה עם הרשת הסמנטית, מציאות מדומה ומכשירים אלקטרוניים לבישים. תופעות עולמיות כמו מחנות פליטים גם ניתן לראות ברשימה, ולסיום מונח שהופתעתי קצת לראות נכנס לפאבמד - פאשיזם.


סוג חדש של Supplementary Records

במאגר MeSH קיימים מספר סוגים של מונחים:
Descriptors (Headings)
Qualifiers (subheadings)
Supplementary Records-Supplementary Chemical Records(SCRs)
פירוט על האיפיונים של כל אחד מסוגי המונחים ניתן לקרוא כאן. החידוש של 2018: סוג חדש של SCRs נוסף, העוסק בוירוסים ואורגניזמים נוספים, ומתעדכן מדי יום לפי הצורך. 

MeSH on Demand: גרסה 2


https://meshb.nlm.nih.gov/MeSHonDemand


MeSH on Demand  הוא כלי של MeSH  המאפשר להכניס טקסט כלשהו (למשל אבסטרקט), ולקבל רשימה של מונחי MeSH רלוונטיים. מתאים למשל לחיפוש של מאמרים דומים למאמר קיים שמצאנו או כתבנו ושאינו מופיע במדליין. השנה יצאה גרסה 2 של הכלי, הכוללת מספר שיפורים שהוצעו על ידי המשתמשים.

איך זה עובד?

מכניסים את הטקסט הרצוי לחלונית החיפוש (עד 10,000 תוים, באנגלית בלבד), ולוחצים על Search. במסך שמתקבל לאחר החיפוש המלים המרכזיות  התואמות למונחי MeSH בטקסט מודגשות, לצד המסך מופיעה רשימה  של מונחי MeSH הרלוונטיים עם קישורים לפירושים שלהן ומיקומן בהיררכיה של MeSH, ומתחת לטקסט רשימה של מאמרים דומים. כמו כן קיימת אופציה לבחור מבין המונחים שהתקבלו את הרלוונטיים ביותר ולהריץ באמצעותם חיפוש חדש בפאבמד.
חשוב להדגיש כי בניגוד להוספת מונחי MeSH למאמרים במדליין, הנעשית בידי אדם, התהליך כאן הוא  אוטומטי Machine-generated by MTI . הכלי  MTI) Medical Text Indexer) נוצר עבור האנשים היוצרים את האינדקס ב - NLM על מנת להקל מעט את עבודתם ולהציע מונחים מתאימים, והוא פתוח גם לשימוש הציבור.
שורה תחתונה: לגמרי מגניב! נסו ותהנו.
מידע כללי נוסף על MeSH ניתן לראות בסרטון הבא.

יום ראשון, 7 בינואר 2018

סמנטיק סקולר: עדכונים ל- 2018 וגם הגרלה!

על סמנטיק סקולר (Semantic Scholar) כתבתי לראשונה בראשית שנת 2017. תחילתה של שנת 2018 היא הזדמנות טובה לחזור לאתר ולראות מה התחדש.

מספר המאמרים

הדבר הראשון הבולט לעין: מספר המאמרים אותם מכסה מנוע החיפוש. התחזית לשנת 2017 היתה כיסוי של 20 מליון מאמרים, אך כעת ניתן לראות שהכיסוי כבר חצה את רף 40 מליון המאמרים (תמונה 1). מקורות המידע עליהם מבוסס המאגר לפי הכתוב בו הם PubMed, ArXiv, Springer Nature ו"רבים נוספים".


תמונה 1. https://www.semanticscholar.org/

דפי מידע

במהלך השנה החולפת נוספו לסמנטיק סקולר גם דפי נושא, אליהם ניתן להגיע בלחיצה על Explore Topic המופיע מימין לתוצאות החיפוש (תמונה 2). דפי הנושא מספקים הגדרה של המונח, מאמרים רלוונטיים ומספר אזכורים שלו בספרות לאורך השנים. 

תמונה 2. הפניה לדפי נושא של Semantic Scholar

סיכום ביניים ומבט לעתיד

נראה כי אלה החידושים העיקריים נכון להיום. הממשק של דף תוצאות החיפוש שונה מעט, אך עדין ניתן למצוא בו את הפילטרים כמו סוג הפרסום או מועדו, הצעות להוספת נושאים קשורים לחיפוש, הפניה למאמרים דומים, אופציות של ציטוט ושמירה, פרופילים של מחברים המראים את המאמרים שכתבו ואת הקשר שלהם למחברים אחרים ועוד. גם ה - Citeomatic עוד ישנו. טרם הוספה אפשרות ליצירת התראות על חיפושים.

תכניות לעתיד וגם הגרלה

על פי סקר שנשלח במייל לכל המתעניינים באתר (מוזמנים להצטרף גם כן לרשימת התפוצה במקום המתאים בתחתית דף הבית) החידוש הבא עומד להיות הוספת כיסוי לחומרים שאינם מאמרים מדעיים לאתר, כגון בלוגים, פודקסטים ווידאו. הביעו את דעתכם בנושא כאן בסקר, השפיעו על העתיד, וגם תיכנסו להגרלה של כרטיס מתנה של 50 דולר באמזון. 

מבט אל העתיד וגם פודקסט

טכנולוגיית הבינה המלאכותית, עליה מבוסס סמנטיק סקולר, צפויה להתרחב לעוד ועוד תחומים בחיינו. עוד על כך, בין היתר על השפעתה על עולם העבודה, ניתן לקרוא ולשמוע בראיון עם פרופ' אורן עציוני, שפורסם לאחרונה בבלוג עולם המידע של ד"ר יפה אהרוני. פרופ' עציוני הוא מדען מחשבים ומוביל הפרוייקט של סמנטיק סקולר. אגב, אם אתם במקצועות טיפוליים אתם יכולים להיות ככל הנראה רגועים: את התקשורת האנושית עוד לא הצליחו לחקות בעזרת רובוט. 
מה שבטוח, אם עוד לא התחלתם להשתמש בסמנטיק סקולר, שנת 2018 היא הזמן הנכון לעשות זאת, כי בטכנולוגיה עליה הוא מבוסס טמון העתיד.