יום שלישי, 26 בפברואר 2019

חדשות תזונה ובריאות - האתר המחודש

יוניליוור חידשו לאחרונה את האתר חדשות תזונה ובריאות. מעבר לעיצוב העדכני ניתן למצוא כאן כמה מקורות מידע מעניינים.

חדשות התזונה והבריאות

בלשונית מידע וכלים מקצועיים ניתן למצוא בין היתר קישורים למנועי חיפוש המכסים מאמרים בתחום הביו רפואי, מחשבונים רפואיים ותזונתיים והנחיות מקצועיות - כולל אלו של עמותת עתיד ומשרד הבריאות.
בפורום המקצועי, בניהולה של ד"ר סיגל אילת אדר, ניתן להעלות שאלות מקצועיות ולראות דיונים על שאלות של אחרים.
בלשונית דיאטנים צעירים אפשר להתרשם מהפעילות הענפה של פורום דיאטנים צעירים, הפועל בשיתוף עמותת עתיד וחברת יוניליוור. בין היתר ניתן לראות סיכומים והקלטות מהמפגשים שהתקיימו, וגם להתעדכן במפגשים עתידיים.
מידע נוסף בלשונית זו עוסק בכל הדרוש להקמת עסק עצמאי. בינות למידע הרב והשימושי שיש כאן, ניתן למצוא גם את הקלטות ההרצאות ממפגש בנושא קליניקה דיגיטלית, שבו היתה לי גם הזכות להרצות לצד צרי בריקנר ואלעד דרמון. בהרצאה הצגתי מקורות ושיטות לאיתור וניהול חומר מקצועי בקליניקה.
האתר נמצא בתנופת פיתוח וחידוש מתמדת, בניהולן של הדיאטניות אורנה לוי, מנהלת תזונה ובריאות של יוניליוור ישראל, ונדיה גורביץ (שהיא גם מהנדסת מזון!), שתמיד מחפשות את המידע השימושי והמועיל ביותר עבור דיאטנים ואנשי מקצועות הרפואה. אז בהחלט שווה לעקוב אחרי החידושים !


רואים תוצאות (חלק 2): מפות המידע - סקירת ספרות ויזואלית


בפוסט הראשון בסדרה "רואים תוצאות" הצגתי אתר המראה תוצאות חיפוש שאינו מדעי באופן ויזואלי.
Open Knowledge  Maps לעומת זאת, הוא אתר המאפשר קבלת תמונה ויזואלית של תוצאות חיפוש של מידע מדעי. האתר קם על ידי Peter Kraker בשנת 2015, לאחר שהתאכזב מכלי גילוי הידע הקיימים בתחום המדעי במסגרת עבודת הדוקטורט שלו. כיום עומד מאחורי האתר ארגון רשום ללא כוונת רווח. האתר נמצא כעת בגרסת הבטא שלו, כך שתגובות יתקבלו בברכה על ידי יוצריו.
האתר מאפשר לקבל במבט אחד תמונה של הידע הקיים התחום, לזהות מושגים מרכזיים, ולמצוא מאמרים לפי נושאים ספציפיים. ניתן לבצע את החיפוש ב - Pubmed למידע בתחום הביו-רפואי, או באתר Base (המתוחזק על ידי אוניברסיטת ביילפלד בגרמניה), המכסה נושאים רב תחומיים.
כל חיפוש יוצר מפת ידע שמבוססת על 100 מאמרים (או פחות, אם מדובר על נושא חדש או חיפוש מוגבל בזמן למשל).
ברירת המחדל היא חיפוש מכל הזמנים על פי רלוונטיות, אך ניתן לשנות לחיפוש לפי מועד הפרסום. בחיפוש באתר Base  יש אפשרויות סינון גדולות יותר. לחיצה על כל בועה במפה מציגה את המאמרים המרכיבים אותה.
את המפה המתקבלת בתוצאות החיפוש ניתן לשתף למייל, לפייסבוק או לטוויטר, לשתף את הקישור על ידי העתקתו, ואף להטמיע את המפה באמצעות קוד הטמעה שמספק האתר.
התוצאות מבליטות מאמרים בגישה פתוחה, במידה וקיימים.

דוגמה למפה על דיאטת פלאו ניתן לראות כאן, ובתמונה 1.

תמונה 1. מפת המידע על דיאטת פלאו 


כתבו על האתר גם ד"ר יפה אהרוני והמידען מרכוס זילמן.
בחזון של מפתחי האתר גם אפשרות עתידית של עבודה משותפת על המפות, כפי שמוצג בסרטון הבא.
ואם אתם רוצים להעביר הדרכה על האתר, גם הכינו לכם מצגת.
נסו ותהנו!

יום רביעי, 20 בפברואר 2019

רואים תוצאות: חיפוש ויזואלי (חלק 1)

חיפוש ויזואלי הולך ותופס מקום נכבד במנועי החיפוש. הצגת התוצאות בצורה ויזואלית מסייעת בהבנה ראשונית של התוצאות ובהתמצאות כללית בנושא. מתוך התמונה הכללית ניתן להכנס לפרטים בצורה נוחה ולהגיע לתוצאות הספציפיות הרצויות. מנועי חיפוש המציגים את התוצאות בצורה ויזואלית יהיו נושאה של סדרת פוסטים, שזהו חלקה הראשון.
ניתן לבצע חיפוש ויזואלי של חומר מדעי, ועל כך ארחיב בהמשך הסדרה. את החלק הראשון אני רוצה לפתוח באתר שנקרא Answer the public. תודה וקרדיט על הכרת האתר למידענית ענבר יסעור.
האתר מעבד את המידע המתקבל מהצעות החיפוש העולות באופן אוטומטי (Auto Suggest) בעת הכנסת מילות מפתח במנועי החיפוש גוגל ובינג. עיבוד זה מאפשר להבין מה הציבור רוצה לדעת על נושאים שונים.

מה באתר?

בדף הבית של האתר תפגשו קודם כל רקע מבוסס וידאו, ובו איש חמור סבר המאיץ בכם לשאול את מה שעל לבכם.
בשורת החיפוש מכניסים את הנושא המבוקש (יש אפשרות למגוון שפות, לא כולל עברית...), ומקבלים את התוצאות מסודרות לפי 4 פרמטרים: שאלות, מילות יחס, השוואות וסדר אלפביתי. ברירת המחדל היא תצוגה ויזואלית (מרהיבה לדעתי) של התוצאות. ניתן גם לקבל את התשובות בצורה מילולית. את התוצאות ניתן להוריד לקובץ CSV, או לשמור את התוצאות הויזואליות כתמונה. תמונה לדוגמה מחיפוש שעשיתי בנושא דיאטה קטוגנית ניתן לראות בתמונה 1. התצוגה הויזואלית של התמונות היא אינטראקטיבית, ולחיצה על תוצאה מסויימת מביאה לתוצאות החיפוש שלה בגוגל. לציין שמנסיוני האתר לא עובד טוב באינטרנט אקספלורר, אך כן עם דפדפן Edge. גם שם לחיצה על התוצאות מביא לגוגל, ולא לבינג.


תמונה 1. תוצאות ויזואליות של שאלות על דיאטה קטוגנית

האתר מיועד בין היתר לעוסקים ביחסי ציבור, שיווק, קידום אתרים ויצירת תוכן. לדעתי שימושי מאוד לכל מי שרוצה ליצור תוכן שעליו הציבור רוצה לקבל תשובות, לקבל כיווני מחשבה ורעיונות למיזמים שונים, לפוסטים ברשתות החברתיות ובבלוגים. השימוש בגרסה הבסיסת של האתר חינמי, עם אפשרות לגרסת פרו עם דיוק רב יותר של התוצאות.
למתענינים ניתן גם לעשות קורס חינמי קצר באמצעות קבלת מיילים להבנה מעמיקה יותר של מנוע החיפוש. גישה מדף הבית.

לסיכום, לדעתי אתר המאפשר קבלת רעיונות ומידע בתחומים שונים, ופתח ליצירתיות, סיעור מוחות ונושאים למחשבה. מסכם את  המידע בצורה נוחה ומאורגנת, שהיא כשלעצמה נותנת רעיונות חדשים. שווה לנסות!