יום שני, 26 באוקטובר 2020

סקולר נגד סקולר (נגד סקולר)

תחום התוספים לדפדפן מתחמם בשני מנועי החיפוש המובילים Semantic Scholar ו - Google Scholar. 

Google Scholar הוציאו עדכון לתוסף, הקיים כבר משנת 2015. ב - Semantic Scholar השיקו בימים אלה לראשונה תוסף לדפדפני כרום ופיירפוקס. 

עדכונים לתוסף של Google Scholar



התוסף של Google Scholar קיבל עדכון גרסה לכבוד יום הולדתו החמישי, וכעת ניתן לעשות באמצעותו כמעט כל מה שניתן לעשות גם מהאתר עצמו, מכל דף אינטרנט שבו נמצאים. בלחיצה על התוסף ניתן לנסות לאתר טקסט מלא של מאמר, לקבל ציטוט מעוצב, לחזור לחיפוש קודם ועוד.
לאחר העדכון החדש ניתן לשמור ישירות מהתוסף מאמרים לספריה האישית ב - Google Scholar, וגם לגשת לספריה האישית. בנוסף, גם בקריאת קובץ PDF מהרשת Google Scholar יזהה את המאמר באתר ויאפשר שמירה שלו, קבלת ציטוט, חיפוש מאמרים דומים ועוד. 
מידע נוסף על העדכון לתוסף ניתן לקרוא בפוסט מהבלוג של  Google Scholar בנושא.
לדעתי תוסף מאוד שימושי, ששווה להתקין אם הוא עוד לא נמצא בדפדפן שלכם (כרום או פיירפוקס). 

תמונה 1. מגוון האפשרויות שנותן התוסף של Google Scholar.


תוסף חדש לדפדפן של Semantic Scholar




במנוע החיפוש Semantic Scholar השיקו לראשונה תוסף לדפדפן, שמקצר את הדרך לאתר מכל דף אינטרנט שבו תהיו. התוסף בגרסתו הראשונה מספק תכונות בסיסיות יחסית לתוסף של Google Scholar: מסמנים קטע מטקסט או כותרת מאמר שפתוח בדפדפן, והתוסף מאפשר לבצע חיפוש עם המקטע המסומן ישירות ב - Semantic Scholar או למצוא את המאמר באתר. לאחר שמגיעים לאתר ניתן לשמור את המאמר בספריה האישית, ליצור Feed מותאם אישית ממנו, וכל יתר התכונות שמציע Semantic Scholar. בחלק מהמקרים לא נדרש לסמן את הכותרת על מנת שהתוסף יזהה אותה, למשל ב - PubMed, ובחלק מהמקרים חייבים לסמן את הכותרת לצורך זיהוייה. 
את ההודעה על ההשקה ניתן לראות כאן. סביר להניח שנראה תכונות נוספות לכלי הזה בהמשך. גם את הגרסה הראשונה שווה להתקין כדי להגיע למאמרים/ליצור חיפושים בקליק ב - Semantic Scholar. 


מי ה - Scholar החדש בשכונה? Internet Archive Scholar


תמונה 2. Internet Archive Scholar


מנוע חיפוש חדש למאמרים בטקסט מלא מבית  Internet Archive  שנקרא  Internet Archive Scholar הושק לאחרונה בגרסת אלפא. הוא מכסה כעת כ - 25 מליון מאמרים בטקסט מלא. פרוייקט נוסף של Internet Archive שנקרא Fatcat מכסה את אותם מאמרים בטקסט מלא,  בתוספת פרסומים להם קיים מטא דאטה (מידע על מידע) בלבד. 
האתר מכסה מאמרים מהמאה ה - 18 ועד היום, וכולל גם כיסוי של מאמרים מכתבי עת בגישה פתוחה שלא ניתן יותר למצוא ברשת במקומות אחרים. יתכן והסיבה להעלמות מאמרים היא קשיים במימון התחזוקה של שרתים וכדומה, אך ייתכן וגם מדובר במאמרים מכתבי עת טורפים (כתבי עת שלא עורכים בקרת עמיתים או בקרה כלשהי למאמרים המפורסמים בהם), וכמו תמיד נכון הכלל של בדיקת כל מאמר לגופו בשאלת באיכות. מידע נוסף ניתן לקרוא כאן.

ותראו מה קורה אם Internet Archive Scholar  לא מוצא כלום בתשובה לשאילתה שלכם? הוא מפנה למנועי ה - Scholar האחרים! לזה אני קוראת שיתף פעולה.

תמונה 3 : ההודעה המתקבלת אם אין תוצאות במנוע החיפוש

אז אם שלושת "הסקולרים" משתפים פעולה, אולי עוד יש סיכוי לשלום עולמי. ובינתיים, נסו את הכלים החדשים ושתפו מה דעתכם!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה