יום ראשון, 31 במאי 2015

כליות זה כל הסיפור

איך התגלגלתי לתחום הנפרולוגיה? כמו הרבה דברים בחיים, במקרה. כמעט כל חיי התגוררתי בפריפריה של מדינת ישראל, בעיקר בצפון, עם תקופה זכורה לטוב גם בבאר שבע. וכמו הרבה צעירים מהפריפריה, רציתי גם אני להרגיש ולו במעט איך זה לגור באזור המרכז. שכרתי דירה בשכונת מורשה ברמת השרון, צילצלתי לחברה בהתרגשות לעדכן ש "יש לי מספר טלפון עם קידומת 03" (הרבה לפני תקופת הטלפונים הניידים...), והגעתי לעבוד בבית החולים בילינסון. אחרי תקופה קצרה של עבודה במחלקת הגריאטריה של בית החולים, קראה לי מנהלת שירות הדיאטה דאז, רינה ליפה, ואמרה לי: את עוברת למחלקת הדיאליזה. דיאליזה??? וכך נכנסתי לתחום. מאז עברו כבר 13 שנה, בהן אני משתדלת לסייע למטופלים ולמשפחותיהם להתמודד עם הדיאטה המורכבת בכל שלבי המחלה. ובינתיים כבר חזרתי שוב צפונה... :)
לימודי המידענות הביאו אותי באופן טבעי לעסוק בתחום הנפרולוגיה גם בהיבטים של עדכון מקצועי , וגם ליצירת חומרים עבור המטופלים.

מידעון הנפרולוגיה

מדי חודש,  החל בינואר 2014, מתפרסם מידעון הנפרולוגיה המקצועי  בשיתוף חברת סאנופי. במידעון הנחיות חדשות, מאמרים מגוונים, סרטונים, מתכונים מותאמים, כנסים והכל בנפרולוגיה. חדש מיוני 2015! פינה מיוחדת לעדכונים מהעמותה לקידום ושמירת זכויות חולי כליות (שיש לי הכבוד להימנות עם הצוות שלה). בשל הרקע שלי מקום של כבוד מוקדש במידעון לתחום התזונה...
להלן קישורים  להורדת  גליונות 2016,   גליונות 2015  ,  גליונות שנת 2014  ולהרשמה לקבלת המידעון למייל


דף הפתיחה של המידעון


ומה יש עבור המטופלים?

בלוג תזונה עם מגוון עשיר של מתכונים ומידע בנושא תזונה במחלת כליות. בבלוג גם קישורים לתזונתון, מידעון תזונה עבור מטופלי דיאליזה. התזונתון גם מודפס ומחולק ביחידות הדיאליזה ברחבי הארץ.

קריאה נעימה :)

יום שישי, 29 במאי 2015

My NCBI-הפינה הפרטית שלכם בפאבמד

אולי לא ידעתם, אבל יש לכם פינה פרטית בפאבמד. תוכלו לשמור בה חיפושים, לקבל התראות על מאמרים חדשים בשאילתות שכבר ביצעתם, לשמור מאמרים לפי נושאים, ליצור פילטרים אישיים, ואפילו לקבל רשימה ביביליוגרפית של המאמרים לעבודה שאתם צריכים להגיש כתובה לפי חוקי הציטוט. להלן סרטון קצר המציג את My NCBI.


איפה נמצא My NCBI?

בכל דף אינטרנט של פאבמד בו תהיו, כולל בדף הבית, תוכלו לראות בפינה הימנית העליונה את הכיתוב Sign in to NCBI. בתמונה 1 מופיע כיתוב זה מודגש בצהוב.

תמונה 1 : איך נכנסים ל -My NCBI



לחיצה על הקישור Sign in to NCBI תביא אתכם לדף הכניסה לאזור של My NCBI. על מנת להיכנס ניתן ליצור שם משתמש וסיסמה חדשים, או על ידי שם המשתמש והסיסמה של חשבון הגוגל (הג'ימייל) שלכם. לאחר שתכניסו שם משתמש וסיסמה, ישתנה הכיתוב בפינה הימנית העליונה , ויופיעו בו 3 אפשרויות: מעבר לדף של My NCBI, שינוי הגדרות החשבון (בלחיצה על כתובת המייל ) או יציאה. ניתן לראות דוגמה לכך בתמונה 2.



תמונה 2 - קישורים בפינה הימנית העליונה לאחר ההרשמה



שמירת חיפושים וקבלת התראות 

הדבר השימושי ביותר (לדעתי) בתוך My NCBI הוא האפשרות לשמור חיפושים, ולקבל התראות על מאמרים חדשים התואמים את שאילתת החיפוש גם בהמשך, ללא צורך בביצוע החיפוש מחדש שוב ושוב.

איך שומרים חיפוש?

מבצעים חיפוש כלשהו בפאבמד. מומלץ בדרך כלל לעשות חיפוש דרך מאגר מילות המפתח Mesh, כאן ניתן לקרוא על אופן החיפוש דרך מאגר זה.

בהנחה שנושא החיפוש מענין אתכם לטווח ארוך, למשל אם מדובר בתחום המחקר או העיסוק הקבוע שלכם, ובעיקר אם בניתם שאילתת חיפוש מדויקת ורלוונטית, תרצו לדעת על כל מאמר חדש שיתפרסם בעתיד ועונה על השאילתה הנ"ל, מבלי לבצע אותה מחדש. לצורך כך יש לשמור את החיפוש.
לאחר ביצוע חיפוש, למשל על חומצות שומן אומגה 3, מופיעה האפשרות Save Seach המסומנת בצהוב בתמונה 3. לחיצה על Save Search תפתח חלון, שבו ניתן לקרוא לחיפוש בשם לפי בחירה, וכן לבחור אם רוצים לקבל התראות על מאמרים חדשים עבור חיפוש זה במייל. במידה וטרם הכנסתם שם משתמש וסיסמה, יפתח קודם לכן החלון לכניסה לחשבון My NCBI. אם תעדיפו שלא לקבל התראות למייל, יישמרו כל המאמרים החדשים תחת החיפוש השמור שהגדרתם במדור  Saved Searches  ב - My NCBI, ותוכלו בכל עת שתבחרו להיכנס לבדוק מה התחדש. אם תיבחרו לקבל התראות למייל, ניתן להתאים באופן אישי את תדירות קבלת המיילים, יום קבלת המייל וגם לבחור את כתובת המייל המועדפת.

תמונה 3: שמירת חיפוש

עדכון מיוני 2015 

תודה לבת' פפר שהעירה את תשומת לבי: Save Search  נקרא עכשיו Create Alert כמסומן בתמונה 4. על העדכון ניתן לקרוא כאן. סרטון עדכני על שמירת החיפושים ניתן לראות כאן.


תמונה 4: Save search הפך ל -Create alert

כל תהליך שמירת החיפושים וקבלת ההתראות מוסבר יפה גם בסרטון הבא.
למידע נוסף ניתן לקרוא כאן הסבר מקיף על אופן שמירת החיפושים וקבלת ההתראות עליהם.

שימושים נוספים ב -My NCBI 

שומרים מאמרים עם My NCBI
ככה כן בונים ביביליוגרפיה: עם My NCBI
פחות זה יותר - מסננים תוצאות בפאבמד

יום שישי, 22 במאי 2015

MESH - כדאי להשתמש

מחפשים מידע בתחומי הרפואה והתזונה במאגר המידע פאבמד (PubMed)? מצוין! אצלי למשל הוא הבחירה הראשונה לאיתור מידע רלוונטי בתחום.
פאבמד הוא מאגר המידע של הספריה הלאומית לרפואה בארה"ב. הוא קיים משנת 1996, מכיל מעל 24 מליון מאמרים מעיתונים מדעיים, וכולל בתוכו את מאגר MEDLINE וכן מקורות נוספים, ביניהם מאמרים שטרם פורסמו רשמית, ספרים ומאמרים מ – Pubmed Central. החיפוש במאגר הוא חינם. למידע נוסף על פאבמד קראו כאן.
פאבמד כולל מגוון רחב של אפשרויות חיפוש. הפעם אני רוצה להרחיב על מאגר המידע MESH, ועל הדרך לבצע חיפוש ממוקד בפאבמד דרכו.  
MESH, הקיצור של Medical Subject Headings, הוא מאגר מילות המפתח המשמש ליצירת אינדקס המאמרים בפאבמד. הוא מאפשר לאתר בקלות מאמרים בנושא מסוים, גם אם מחברים שונים משתמשים במושגים שונים לתיאורו (מלים נרדפות).  החיפוש המדויק בדרך זו גם מצמצם למינימום קבלה של תוצאות לא רלוונטיות לנושא החיפוש בו בחרנו. שימוש נוסף למאגר: אוצר המלים המוצג ב -MESH יכול לשמש לאחר מכן גם לחיפוש במאגרי מידע אקדמי אחרים, כמו למשל גוגל סקולר, שאינם מפרסמים רשימת מילות מפתח.

איך מגיעים למאגר MESH?

הגישה למאגר היא דרך דף הבית של פאבמד, תחת More Resources. להלן קישור ישיר למאגר MESH.

איך מחפשים במאגר MESH?

בתמונה 1 ניתן לראות את דף הבית של המאגר. בחלונית החיפוש כותבים את המונח המבוקש. בתמונה 2 ניתן לראות לדוגמה את תוצאת החיפוש עבור המונח Omeg 3 Fatty Acids. לעתים מתקבלים מספר מונחים הקשורים למילת החיפוש, ואז יש לבחור את המתאים ביותר לקבלת דף המונח כפי שמוצג בתמונה 2.


תמונה 1: דף הבית של MESH








תמונה 2: דף המונח של אומגה 3 ב -MESH


בדף המונח ניתן לראות מספר חלקים:
בראש הדף, ממש מתחת לכותרת, מופיעה ההגדרה של המונח. מומלץ לקרוא אותה על מנת לוודא שזה אכן המונח אליו התכוונו.
מתחת להגדרה מופיעה רשימה של מונחי משנה, שיוכלו לשמש אותנו מאוחר יותר לצמצום החיפוש דרך MESH.
בהמשך, במסגרת האדומה, מופיעות כל המלים הנרדפות למונח אומגה 3, שהוכנסו לאינדקס של פאבמד. משמעות הדבר היא, שאם נבצע את החיפוש מכאן, פאבמד יחפש עבורנו את כל המלים הנרדפות בלחיצת כפתור אחת.
בצד ימין למעלה ניתן לראות את PubMed Search Builder. לחיצה על כפתור Add to search builder המופיע מתחתיו תוסיף את המונח אומגה 3 לחלונית החיפוש. לחיצה נוספת, הפעם על כפתור Search PubMed שנמצא מתחתיו, תביא לחיפוש המונח אומגה 3 בפאבמד, עם כל המלים הנרדפות שלו.
ניתן באותו אופן להוסיף מונחים נוספים רלוונטיים לנושא החיפוש, למשל מחלות לב. ברירת המחדל לקשר בין המונחים היא AND, ניתן לשנות זאת ל -OR או NOT.
מידע נוסף והדגמה של אופן החיפוש בפאבמד דרך MESH ניתן לראות בסרטון הבא.
הסבר מפורט על אופן החיפוש ניתן למצוא גם כאן.

מוזמנים להעלות שאלות והערות בהמשך לפוסט, ובעיקר להשתמש בכלי הנהדר הזה!



יום ראשון, 17 במאי 2015

6 כלים לשימוש יעיל בפייסבוק שאולי לא הכרתם

גלישה ברשת הפייסבוק היא ענין יומיומי עבור רבים, גם לצורכי עבודה. קידום ושיווק מקצועי דרך דף עסקי בפייסבוק גם הוא נפוץ, בין היתר בקרב מקצועות טיפוליים. קיימים מספר כלים שיכולים לעזור לשימוש יעיל ונוח יותר ברשת החברתית, בדקו את עצמכם: האם אתם כבר משתמשים בהם?

1. שמירת פוסטים 

כמה פעמים קרה שנתקלתם בפרסום מענין בפייסבוק, למשל כתבה או סרטון, ורציתם לקרוא או לצפות, אך לא היה לכם זמן באותו רגע? אופציית השמירה של פייסבוק מאפשרת לשמור פרסומים שונים, ולצפות בהם בזמנכם החופשי. איך עושים זאת? במדור "מה חדש ברשתות החברתיות?" של האתר מידעת מסבירים בדיוק כיצד. לקריאה לחצו כאן. להסבר נוסף כולל סרטון הדגמה של Social Media Week לחצו כאן.

2. מעקב יעיל אחרי דפי פייסבוק - אל תעשו "סתם" לייק

מצאתם דף שמענין אתכם בפייסבוק? עשיתם לו לייק? מצויין! אבל זה לא מספיק - איך תוכלו להבטיח שלא תפספסו את הפרסומים של הדף מבין שלל הפוסטים שרצים לכם בפיד?  להלן שתי דרכים לעשות זאת:

א. קבלת התראות על פרסומי הדף

כאשר עושים לייק לדף מופיעה  אפשרות לקבל התראות על פרסומים חדשים שלו. אפשר לסמן אפשרות זו, וכך תקבלו התראה על כל פרסום מיד עם יציאתו. במידה ויש לכם דף פייסבוק משלכם, מומלץ גם לדאוג לכך שהאוהדים  שלכם יאפשרו קבלת התראות ממנו, ובכך תגדילו את החשיפה שלהם לפרסומים שלכם. איך עושים זאת? המידענית שרית חיים מסבירה במדור מה חדש ברשתות החברתיות של האתר מידעת. לצפיה לחצו כאן. חשוב לא פחות - ניתן באותה קלות לבטל את קבלת ההתראות, במידה ואתם מוצאים שקבלתן מדף מסוים אינה נחוצה לכם. ועכשיו לתרגול: מוזמנים לעשות לייק לדף הפייסבוק שלי, ולהפעיל את ההתראות ממנו :)

ב. הכנסת הדף לרשימת ענין

בלחיצה על כפתור הלייק של דף מסוים, מתחת לאפשרות לקבלת התראות שהוסברה בסעיף הקודם, מופיעה אפשרות נוספת: הוספה לרשימת ענין. רשימות הענין מאפשרות לעקוב אחרי מספר דפים בנושא מסוים כמו "בידור" או "חברות מזון" באופן מרוכז ובכל זמן שתרצו. ניתן להוסיף דף לרשימות ענין גם בלי לעשות לו לייק, אם זה למשל דף של המתחרים שלכם שלא תרצו שיידעו שאתם עוקבים אחריהם, או סתם לא בא לכם לראות את כל פרסומי הדף הנ"ל אצלכם בפיד על בסיס קבוע...  בסרטון הבא תוכלו לראות איך להוסיף דף לרשימות ענין עם או בלי לעשות לו לייק, ולעקוב אחריו באופן מרוכז ביחד עם תכנים דומים לו בזמנכם החופשי. לצפיה בסרטון של Grandma Mary Show.

3. חיפוש בפייסבוק

לגרף החיפוש של פייסבוק נוספה לאחרונה אפשרות חיפוש בתוך פוסטים. המידען שלומי אזרן מסביר בבלוג שלו כיצד עושים חיפוש יעיל בפייסבוק, כולל בתוך פוסטים, וגם מציג אפשרות מעניינת: איך תוכלו לקבל רשימה של כל הדפים שעשיתם להם לייק, ויותר מענין: איך תוכלו לקבל רשימה של כל הדפים שמשתמש פייסבוק אחר עשה להם לייק?  לקריאה

4. איך לקשר לפוסט מסויים בפייסבוק

רציתם פעם לשים קישור לפוסט מסויים בפייסבוק ולא ידעתם איך? במשפט אחד: לוחצים על שורת התאריך/שעה בו פורסם הפוסט, ולאחר מכן מעתיקים את הלינק משורת הכתובת ומדביקים במקום הרצוי. באתר The Social Media Hat הכינו  הסבר מפורט כולל תמונות, וגם הסבר איך לעשות זאת במכשירים ניידים. לקריאה

5. חדש! מסדרים את הפיד

(17.7.15) אולי שמתם לב שלאחרונה הופיעה אפשרות נוספת בתפריט הנפתח בעת לחיצת הלייק - See First. בחירה של אפשרות זו תקדם את הפוסטים של הדף  לראש הפיד שלכם, כך שלא תפספסו אותם. להלן סרטון המדגים כיצד יש לעשות זאת.

6. ולסיום 

כתבה המסכמת 12 טיפים לשימוש יעיל בפייסבוק, חלקם כבר הוזכרו לעיל, וחלקם לא: למשל איך תוכלו להקטין את מספר ההתראות מפייסבוק ולחסום את ההזמנות לשחק קנדי קראש.... קריאה נעימה :)


ומה עכשיו ? עברו לפייסבוק, לנסות את כל הכלים הללו אם טרם הכרתם אותם ו.... אל תשכחו לשתף :)

יום ראשון, 10 במאי 2015

ברוכים הבאים - פוסט לפתיחה

בשבת האחרונה ישבתי סוף סוף לכמה דקות לא מול המחשב. זה דבר די נדיר בשלוש השנים האחרונות, מאז נרשמתי ללימודי המידענות בטכניון. אם להתכתב לרגע עם הרקע המקצועי שלי בשמונה עשרה השנים האחרונות, מקצוע התזונה, הצלחתי להוכיח על עצמי את התאוריה המבוססת למדי לפיה ישיבה מרובה מול המחשב ולילות ללא שינה תורמים לעליה במשקל.... :) כן זה החלק הפחות מרנין שהתווסף לי. אבל החלק המסעיר, זה שמדביק אותי לכסא מול המחשב בכל רגע פנוי, הוא העולם החדש שנגלה לפני: עולם המידענות. אין סוף כלים, דרכים ואפשרויות להגיע אל נבכי הרשת. עולם מרתק ומתחדש, המשתלב כמו כפפה ליד עם מקצוע הבכורה, שהוא כאמור עולם התזונה.

אבל נחזור לשבת, אז ישבתי לכמה רגעים לא מול המחשב, אלא מול ספר, שחיכה לתורו בהכנעה על השידה שליד המיטה. נוילנד מאת אשכול נבו. ניערתי קלות את האבק, וצללתי אל בין המלים. לא הספקתי להרחיק הרבה, ובעמוד 36 נתקלתי בטקסט המופיע בתמונה.

הקטע מהספר נוילנד מאת אשכול נבו

ניתן להבחין מיד במילה גוגל, אך לא מנוע החיפוש הפופולרי הוא זה שמשך את עיני, אלא דווקא הלוגו של אלפרדו, מאתר האנשים האבודים: לא מחפש. מוצא. המשפט הזה מצא חן בעיני כל כך, והנה אני כאן.

תוך כדי הקורס למידענות, שעשיתי בטכניון עם ענבר יסעור ושרית חיים בשנת 2012, ובהשראתה של שרית חיים, פתחתי את קבוצת הפייסבוק דיאטניות ודיאטנים, שנועדה לשיתוף מידע מקצועי. אם אתם דיאטניות/דיאטנים/סטאז'רים לתזונה/ממתינים לבחינה הממשלתית בתזונה/סטודנטים לתזונה מרחובות/תל חי/אריאל וטרם הצטרפתם, אתם מוזמנים להצטרף.
עם סיום הקורס התחלתי  בהכנת מידעון מקצועי בתחום התזונה, שנקרא בתחילה התזונתון לתזונאים (להבדיל ממידעון תזונה למטופלי דיאליזה שכתבתי עוד קודם לכן ונקרא התזונתון), ובהמשך הוחלף שמו לתזונה ודעת.
להורדת המידעון תזונה ודעת מהשנים 2013  2014  2015
להרשמה לקבלת המידעון תזונה ודעת לדואר האלקטרוני.

ביולי 2014 התחלתי להפיץ גרסה  באנגלית של המידעון תחת השם Nutrition Matters.
להורדת המידעון Nutrition Matters מהשנים 2014  2015.
להרשמה לקבלת המידעון Nutrition Matters  לדואר האלקטרוני.

תחום העיסוק שלי כתזונאית,  תחום הנפרולוגיה, הביא אותי להכנת מידעון נוסף בתחום זה: Nephrology Scientific Update
להורדת המידעון הנפרולוגי מהשנים 2014  2015.
להרשמה לקבלת המידעון הנפרולוגי לתיבת הדואר האלקטרוני.

בתחום הנפרולוגיה למתעניינים ניתן לקרוא גם מידעון תזונה למטופלי דיאליזה בעברית  ערבית  רוסית, לעקוב אחרי הבלוג שלי בנושא תזונה במחלת כליות ואחרי דף הפייסבוק של העמותה לקידום ושמירת זכויות חולי כליות שאני שותפה בניהולו.

לאחרונה, באיחור מסוים אולי? פתחתי את דף הפייסבוק העסקי שלי, בו אני מעלה עדכונים על הטווח שבין תזונה ומידענות, מוזמנים לעקוב ! עוד ניתן לעקוב אחרי בטוויטר, לינקדאין, פינטרסט וגוגל פלוס.

בשנת 2014 התחלתי להעביר סדנאות מידענות לאנשי מקצוע בתחום הרפואה והמקצועות הפרא רפואיים. בסדנאות ראיתי עד כמה חשובים הכלים בתחום המידענות לאנשי המקצוע בתומים אלה, ובכלל.

אז... את הבלוג הזה פתחתי על מנת לשתף אתכם בידע שצברתי עד כה בתחום המידענות, ושאני ממשיכה לצבור מדי יום, ועשוי להיות לכם לעזר. את ההשראה לכתובת האינטרנט של הבלוג קיבלתי מסרטון משעשע העוסק בחיפוש מידע רפואי באינטרנט בכיכובו של ד"ר סרצ'יו. אני צוחקת כל פעם מחדש... מומלץ!  ומה באשר לנוילנד של אשכול נבו? לא ברור, כי הנה שוב אני יושבת ליד המחשב...