יום שני, 23 בדצמבר 2019

לחפש על הקנווס עם פלטפורמת 2DSEARCH


https://www.2dsearch.com/


מה דעתכם "לזרוק" מלים על קנווס וירטואלי, לגרור אותן לקבוצות לפי נושאים (קבוצות של מלים נרדפות), לקבל שאילתה בנויה היטב, ולהריץ אותה בלחיצת כפתור במספר מנועי חיפוש? ועל הדרך להכיר ולהשתמש במנועי חיפוש שאולי פחות מוכרים כמו Trip Database או Epistemonikos?

כל זאת ועוד מציע  2DSEARCH. האתר 2DSEARCH מיועד למידענים, חוקרים, סטודנטים וכן לעוסקים באיתור וגיוס עובדים. הוא פותח על ידי צוות בראשותו של ד"ר טוני ראסל-רוז, יזם טכנולוגיה עם ידע וענין בעולם החיפוש. האתר קיים מאמצע שנת 2018 ,ומהווה פלטפורמה לבניית חיפושים מורכבים בצורה פשוטה במגוון מנועי חיפוש המאפשרים גישה למפתחים, ובהם  Googlr Scholar, PubMed ,Trip Database  וכן Google ו – Bing . השאילתה מוצגת בצורה ויזואלית במספר אופנים, ומאפשרת בניה נוחה וגם איתור  טעויות אם יש.
עבור אנשי מקצוע בתחום המידענות,  ולמי שיש גישה (דרך האוניברסיטה/מקום העבודה) למנועי חיפוש שאינם בגישה חופשית ברשת, יש אפשרויות נוספות: לפני מספר חודשים הוספה אפשרות של תרגום שאילתות חיפוש לאתרים שבהם לא ניתן לחפש ישירות מהפלטפורמה, לדוגמה Embase ו -  Cochrane. התרגום אינו מלא, למשל מונחים שמקורם בתזאורי דוגמת MeSH  או Emtree עדין יש צורך להכניס ידנית גם כאן.

איך זה עובד?

בניית השאילתות באתר מתחילה על מעין קנווס ריק, בו כותבים את המונחים, ולאחר מכן מארגנים אותם בקבוצות. מוסיפים שדות חיפוש ואופרטורים בוליאניים (AND, OR , NOT) לפי הצורך. חלק ממנועי החיפוש מאפשרים לצפות בתוצאות החיפוש בדף הצמוד לקנווס, ובחלקם יש לעבור לחלון נפרד על מנת לראות אותן.
את השאילתות הנבנות באתר ניתן לשמור ולשתף בפתיחת חשבון חינמי עם סיסמת גוגל או סיסמה ייחודית.
וובינר הדרכה על הסיבות לפיתוח הפלטפורמה ואופן השימוש בה התקיים לפני מספר חודשים על ידי Shokraneh Farhad המשמש בין היתר כחוקר ב-  Cochrane. הוובינר עוזר ומקצר את הדרך להבנת אופן הפעולה של הפלטפורמה והשימוש בה. מומלץ לצפות ולהתנסות! כמו כן, הצוות שוקד על פיתוחים נוספים, שווה לעקוב אחרי החידושים הצפויים בפלטפורמת 2DSearch ב - 2020.

יום חמישי, 28 בנובמבר 2019

שפיות סמנטית: עדכונים מ - Semntic Scholar

מנוע החיפוש המבוסס בינה מלאכותית Semntic Scholar  נמצא בתנופת פיתוח משמעותית בימים אלה. לאחר שעלה לרשת בשנת 2015 עם כיסוי של 3 מליון מאמרים בתחומי הרפואה והמחשבים, כיום הוא מכסה מעל 178 מליון מאמרים בתחומי מחקר רבים. את מגוון תחומי המחקר ניתן לראות, ואף לבחור את התחום הרצוי לחיפוש, בלחיצה על התפריט הנפתח לצד תיבת החיפוש כמוצג בתמונה 1. עוד חידוש  שימושי במאגר: כיסוי רחב יותר של מאמרים בטקסט מלא באמצעות שיתוף פעולה עם Unpaywall.


תמונה 1: תחומי המחקר המכוסים על ידי Semantic Scholar


עדכון של פרופיל חוקר

ב - Semantic Scholar קיימים פרופילי חוקרים, אותם מייצר המאגר באופן אוטומטי. כעת ניתן לפנות לצוות הפיתוח על מנת לתקן ולהוסיף פרטים ומידע לפרופיל כמוצג בתמונה 2.

תמונה 2: אפשרות לעדכון פרופיל החוקר במאגר

תוספי תזונה ותרופות - כלי מבוסס בינה מלאכותית לגילוי האינטרקציות ביניהם

ב - Semantic Scholar ממשיכים לתמוך בעולם הרפואה, ומגייסים את טכנולוגית הבינה המלאכותית לגילוי אינטראקציות בין תרופות לתוספי תזונה בכלי חדש שהושק לאחרונה במאגר, ונקרא Supp.ai. הגישה לכלי היא מדף הבית של Semantic Scholar. בתיבת החיפוש יש להקיש את שם התרופה או התוסף הרצויים, ובתוצאות החיפוש מתקבלת רשימה של אינטרקציות אפשריות עם תרופות ותוספי תזונה אחרים. לצד כל תוסף או תרופה המופיעים ברשימה קיים קישור לרשימת המאמרים ממנה נלקח המידע.

תמונה 3. Supp.ai

שפיות סמנטית - עדכונים מותאמים אישית

כלי נוסף שהושק לאחרונה, ונמצא עדין בגרסת בטא, נקרא "שפיות סמנטית" או כפי שמופיע באתר: Semantic Sanity: A Personalized Research Feed. כלי זה מאפשר לבצע חיפוש חופשי ו/או לבחור מתוך קטגוריות נושאים מוגדרות. מתוך תוצאות החיפוש המתקבלות מסמנים אילו מאמרים הם המתאימים למה שרצינו על ידי לחיצה על הכפתור More like this המופיע מתחת לכל מאמר ברשימת התוצאות. לאחר שמסמנים לפחות מאמר אחד ניתן ליצור ולשמור רשימת מאמרים בנושא, ולצד כל מאמר שיופיע שם לסמן אם הוא מתאים יותר או פחות. לפי המידע שנספק, רשימת המאמרים שנקבל תהיה מותאמת טוב יותר לצורך שלנו.
נכון להיום כלי זה הוא כאמור עדין בגרסת בטא, וכן מבוסס על מאגר  Arxiv בלבד (מאגר של מאמרים בגישה פתוחה בניהול אוניברסית קורנל, בעיקר בתחומי הפיזיקה, מתמטיקה ומחשבים) . בנוסף, הוא מוגבל למאמרים מחמש השנים האחרונות בלבד. סביר להניח שבקרוב יורחב הכיסוי למאגרים ותחומים נוספים.


תמונה 4. https://s2-sanity.apps.allenai.org/cold-start

לסיכום, נראה כי הצוות של Semantic Scholar בראשותו של פרופ' אורן עציוני לא נח לרגע, מענין אילו עוד חידושים מחכים מעבר לפינה... שווה לעקוב!

יום שבת, 21 בספטמבר 2019

מאמר שהוסר - חלון לתהליך המדעי

Tracking retractions as a window into the scientific process - או בתרגום חופשי: מעקב אחרי מאמרים שהוסרו כחלון לתהליך המדעי (באנגלית זה נשמע יותר טוב..) זהו המשפט המתנוסס בראש הבלוג Retraction Watch. הבלוג נוסד בשנת 2010 על ידי אדם מרכוס ואיוון אורנסקי, במטרה בין היתר לשפר את השקיפות והנראות של מאמרים שהוסרו מהספרות המדעית מסיבות שונות.

תמונה 1. https://retractionwatch.com/


הבלוג כולל מאגר מידע מקיף של מאמרים שהוסרו לאחר פרסומם, או שקיבלו תיקונים והערות (expressions of concern), ונכון להיום מכסה מעל  21,000 מאמרים. ניתן לחפש במאגר על פי מספר רב של פרמטרים, בהם שם המאמר או המחבר/ים, כתב העת או המו"ל, המוסד בו עובדים החוקרים ועוד.
בנוסף כולל הבלוג פוסטים מרתקים בנושא זה, ביניהם למשל הפוסט על עשרת המאמרים המצוטטים ביותר שהוסרו מהספרות המדעית, תוך ציון כמה צוטטו לפני ואחרי ההסרה.
על התופעה של הסרת מאמרים ועל הבלוג כתבה גם ד"ר שירי דיסקין, העוסקת בכתיבה רפואית.

איך נבנה מאגר המידע של Retraction Watch

מקור המידע העיקרי עליו מבוסס המאגר הוא פאבמד. בפאבמד ניתן לאתר מאמרים שהוסרו או  שקיבלו הערה מסוגים שונים באמצעות מונחי חיפוש ייעודיים ו/או באמצעות מונחי MeSH העוסקים בכך, כמפורט בתמונות 2 ו - 3. ניתן גם, כמו בכל חיפוש בפאבמד, ליצור התראה על החיפוש ולקבל עדכונים שוטפים על מאמרים שהוסרו או קיבלו הערות מסוגים שונים.

תמונה 2. מונחי חיפוש ייעודיים להערות בפאבמד מתוך ספר העזרה 

תמונה 3. מונחי MeSH לחיפוש מאמרים שהוסרו או מאמרים בנושא הסרת מאמרים

לאחר שלא היה לי לגמרי ברור איך נבנה המאגר של Retraction Watch והאם הוא מבוסס רק על פאבמד או על מקורות מידע נוספים פניתי לבעלי הבלוג וקיבלתי הסבר מפורט יותר על האופן בו נבנה המאגר שלהם. לפי הסבר זה מסתבר שהמקור העיקרי הוא אכן פאבמד, עם השלמות ממאגרים נוספים, ואיסוף מטא-דאטא על כל פריט.

לסיכום, נראה ש - Retraction Watch פותח צוהר לחלק חשוב בתהליך המדעי שלא תמיד שמים עליו את הדגש ואת תשומת הלב, וזהו מקור טוב להתחיל ממנו בנושא זה. 

יום שלישי, 27 באוגוסט 2019

הסטטיסטיקות של גוגל סקולר 2019


תמונה 1.גוגל סקולר. מקור
גוגל סקולר מפרסם בבלוג שלו כי הועלו לאתר הסטטיסטיקות העדכניות לשנת 2019 לגבי כתבי העת המובילים על פי מספר הציטוטים לפי מדד h5. הנתונים מבוססים על מאמרים שפורסמו בשנים 2014-2018 וציטוטים שנספרו עד יולי 2019.
הגישה אל הנתונים היא דרך התפריט הראשי - מדדים, כמוצג בתמונה 2.  התפריט נפתח בלחיצה על אייקון 3 הקווים שבפינה העליונה של המסך.

תמונה 2. גישה למדדים דרך התפריט הראשי.

בדף הבית של חלק המדדים ניתן לראות את 100 הפרסומים המובילים מכלל כתבי העת המכוסים על ידי גוגל סקולר בכל מגוון הנושאים. ברירת המחדל היא לפרסומים באנגלית, אך ניתן לראות עוד 11 שפות שונות בכן גרמנית, רוסית וספרדית בלחיצה על התפריט השפות.
בלחיצה על תפריט הקטגוריות ניתן לראות את 20 כתבי העת המובילים לפי קטגוריות ראשיות, וניתן גם לבחור קטגוריות משנה לקבלת כתבי עת בתחומים ספציפיים.
לחיצה על הקישור המופיע לצד כל כתב עת תציג את המאמרים המצוטטים ביותר מכתב עת זה.

להלן לדוגמה בתמונה 3: 20 כתבי העת המובילים בתחום התזונה על פי מדד זה לשנת 2019. ניתן לראות את הרשימה גם בקישור.

תמונה 3. כתבי העת המובילים בתזונה על פי גוגל סקולר לשנת 2019

יום שלישי, 25 ביוני 2019

עדכונים אונליין למקצועות הבריאות: אתר e-LfH

כתבה שפורסמה לאחרונה באתר הארגון הדיאטטי הבריטי תפסה לי  את העין:
 New e-learning tools for your prevention work
כלים אונליין, בריאות הציבור, משהו חדש: נשמע מבטיח.  עוד יותר שמחתי לגלות שהכלים הללו מוצעים לציבור אנשי המקצוע בחינם! כל זאת ועוד על ידי (Public Health England (PHE ו - Health Education England.

אז מה היה לנו שם?

מתברר שמדובר בפורטל המרכז לומדות אונליין לאנשי מקצועות הבריאות השונים בבריטניה כבר משנת 2003 ונקרא e-Learning for Healthcare או בקיצור e-LfH. לאתר, הכולל יותר מ - 200 תוכניות, רשומים למעלה ממליון אנשי מקצוע.
האתר עוסק בנושאים מגוונים, בהם עישון, שתיה מופרזת של אלכוהול, עמידות לאנטיביוטיקה ומניעת מחלות לב. גם לומדות על תזונת ילדים, מבוא למיינדפולנס וחיפוש מידע תוכלו למצוא שם! מרבית התכנים באתר הם בחינם, בחלקם אפשר לצפות ללא הרשמה ולחלקם חייבים להרשם (בחינם). במידה ונרשמים ניתן לעקוב אחרי ההתקדמות בכל לומדה ואף לקבל אישור על ביצועה.

All Our Health


מה חדש?

לאחרונה הועלתה לאתר תוכנית חדשה הנקראת All Our Health .התוכנית עוסקת בנושאים מרכזיים בבריאות הציבור, ומטרתה לסייע לאנשי מקצועות הבריאות לקדם נושאים אלה בבואם במגע עם הציבור בעבודתם השוטפת. בין הנושאים החדשים בתוכנית מניעת מחלות לב, השמנה במבוגרים ופעילות גופנית. נושאים נוספים צפויים לעלות בשנה הקרובה. ניתן לצפות בתכנים  גם ללא הרשמה. בכל נושא יש רקע קצר, שאלון לבדיקת ידע, המלצה למקורות מידע נוספים ודרכים בהם ניתן להתערב על מנת לקדם את הנושא. שימושי להרחבת הידע, וגם ליצירת הדרכות בנושאים אלה.

הפורטל מתעדכן האופן קבוע, שווה להתרשם, להרשם וללמוד משהו חדש!




יום חמישי, 20 ביוני 2019

מנועי חיפוש - מבינה אנושית לבינה מלאכותית. הרצאה בכינוס העשירי לאורתופדיה ואוסטיאוארתריטיס



אתמול היה לי הכבוד והעונג להרצות בפני באי הכנס הישראלי העשירי לאורתופדיה ואוסטיאוארתריטיס בנושא כלים לעדכון שוטף וחיפוש יעיל במידע הרפואי הדיגיטלי: מה צופן העתיד?
האתגר האמיתי היה להכניס את כל מה שרציתי לומר ב - 15 הדקות שהוקצו לי...
ההרצאה עסקה בכלים דיגיטליים המסייעים לאנשי מקצוע להתמודד עם עומס המידע הקיים כיום. התמקדתי בעיקר במנועי חיפוש מתקדמים - מבוססי בינה אנושית (הווה) ומבוססי בינה מלאכותית (הווה ועתיד). ויש גם הצצה לממשק החדש של פאבמד שצפוי לעלות בספטמבר הקרוב!
כפי שהבטחתי למשתתפים, אני מעלה כאן את המצגת, למי שרוצה להתנסות במגוון הכלים שהוצגו.
להורדת המצגת לחצו כאן על הקישור.
תודה רבה לד"ר רונן דבי, יו"ר הכינוס, לאילת דבי ולחברת מדיקל מדיה, ולהתראות בכנס הבא!

יום שישי, 31 במאי 2019

בריאות הציבור בראש - הגרסה הקנדית


המרכזים לשיתוף פעולה בבריאות הציבור בקנדה https://nccph.ca/about-us/

בשנת 2005 הוקמו ביוזמת הסוכנות לבריאות הציבור בקנדה ובמימונה שישה מרכזים בנושאי בריאות הציבור, העובדים בשיתוף פעולה לקידום השימוש במידע מדעי לחיזוק וביסוס המדיניות ותוכניות קידום הבריאות בקנדה. המרכזים מזהים פערי מידע ומספקים לרשויות ולציבור מקורות מידע מבוססי עובדות ומוצרי מולטימדיה שונים (דוגמת סרטונים, וובינרים ומצגות).
המרכזים השונים פרושים בכל רחבי קנדה, וכל אחד מהם עוסק בנושא מרכזי, כמו איכות הסביבה או מחלות זיהומיות. 
באוניברסיטת McMaster במחוז אונטריו בקנדה נמצא המרכז לכלים ושיטות בבריאות הציבור, שהוא אולי יותר מכל המרכזים מהווה מכרה זהב של מידע לעוסקים בתחום, היות והוא עוסק בנושא בראיה רחבה ומספק כלים בסיסיים ומתקדמים המתאימים לכל התחומים הרלוונטיים לבריאות הציבור. 

המרכז לכלים ושיטות בבריאות הציבור

המרכז לכלים ושיטות בבריאות הציבור באוניברסיטת McMaster  הוקם ביוזמתה ובניהולה של ד"ר מורין דובינס, מנהלת המרכז גם היום. הרעיון עלה במוחה עוד כשהחלה את דרכה כאחות בריאות הציבור, וחיפשה חומר מחקרי שיתמוך בעבודתה. 
באתר שתי לשוניות מידע עיקריות:

Capacity Developement

בלשונית זו ניתן למצוא שפע מקורות מידע על העקרונות המנחים בעבודה בתחום בריאות הציבור. מומלץ במיוחד מרכז הלמידה  בו ניתן למצוא מודולים שונים אונליין ללמידה מעמיקה של התחום. בלשונית האודות ניתן למצוא הסבר מפורט על תהליך העבודה המקובל בבריאות הציבור  Evidence-Informed Public Health.

Knowledge Repositories 

בלשונית זו ניתן למצוא שלושה קישורים שימושיים:
Registry of Methods and Toolsנכון להיום יש כאן 143 שיטות ו - 138 כלים לעבודה שוטפת בתחום.
שני הקישורים הנוספים הם מאגרי מאמרים נבחרים בתחום של בריאות הציבור, שנאספו בקפידה ממקורות מוסמכים בלבד. האחד הוא Public Health Plus המרכז מעל מ - 2700 מאמרים ממעל 110 כתבי עת מדעיים נבחרים בתחום בריאות הציבור.
השני הוא Health Evidence בו ניתן למצוא מעל 5000 סקירות שיטתיות בנושאים שונים של בריאות הציבור, המתעדכן כל חודש באמצעות חיפוש מיוחד המתבצע בשבעה מאגרים אלקטרוניים שונים, בהם Medline ו – Embase. כמו כן מבוצע חיפוש ידני. חלק מהאתרים בהם מתבצע החיפוש, דוגמת Embase,  אינם פתוחים לציבור, כך שזהו יתרון נוסף למי שאין לו גישה לאתרים אלה. 
ניתן לעשות באתר חיפוש רגיל או מתקדם, והתוצאות ממויינות בין היתר גם לפי איכות המחקר. 
עוד על האתר אפשר לראות בסרטון של רשת הספריות לרפואה בארה"ב כאן בקישור (בדקה 27:40). 

https://www.healthevidence.org/default.aspx

לסיכום, האתרים של המרכזים לשיתוף פעולה בבריאות הציבור בקנדה מהווים מקור מידע רב תועלת לכל העוסקים בתחום בריאות הציבור על רבדיו השונים. כלים אונליין ללימוד, וובינרים וסרטוני הדרכה, ומעל הכל מאגרי המאמרים, המתעדכנים באופן שוטף בידי מומחים לתחום עם בקרת איכות, יכולים להוות את התחנה הראשונה לחיפוש מידע איכותי בבריאות הציבור, לפני שטובעים בים המידע המצפה שם בחוץ בחיפוש  במאגרים השונים.

יום שישי, 10 במאי 2019

האקדמיה שלי - National Academies Press

ה -  National Academies Press , או בקיצור NAP, היא ההוצאה לאור של הדו"חות של האקדמיה הלאומית למדעים, הנדסה ורפואה. האקדמיה נוסדה בשנת 1863, והיא עוסקת במתן ייעוץ בלתי תלוי למקבלי ההחלטות במגוון נושאים.
הדו"חות מתפרסמים כספרים בנושאי רפואה, הנדסה ומדעים.  האתר של ה - NAP ידידותי ואינטראקטיבי, עם אפשרות לשמירת מידע באזור אישי (My-NAP), ולא פחות חשוב - כמעט כל החומר כאן - בחינם! יש גם אפשרות למעקב אחר עדכונים במייל או RSS בנושאים הרלוונטיים לכל אחד. כ - 10,000 ספרים באתר, מתוכם כ - 1650 ברפואה, ומהם כ - 270 בתזונה ומזון.

גם תצוגה אינטראקטיבית ויזואלית יצרו כאן (תחת Academy Scope), עם חלוקה לנושאים ותת נושאים, הנה דוגמה לכך בנושא תזונה ומזון בתמונות 1 ו - 2. כל תת נושא מוצג כמעין בלון, ולחיצה על הבלון חושפת תצוגה של כל הספרים בנושא הרלוונטי.

תמונה 1. תצוגה ויזואלית (Academy Scope) של תת נושאים בתחום תזונה ומזון

תמונה 2. מה מתחבא מתחת לכל "בלון" של Academy Scope


באזור האישי My -NAP ניתן לשמור ספרים נבחרים, ואף לשמור בהם סימניות והערות תוך כדי קריאה אונליין (לא תומך בעברית).
קבצי ה- PDF הם חינמיים, אם תרצו עותק מודפס או ספר אלקטרוני (חדש באתר!) תצטרכו כבר לשלם.

ספרים לדוגמה בנושאי תזונה ורפואה באתר

אז מה ניתן למצוא כאן באתר האקדמיה הלאומית? למשל כל פרסומי ה - DRI, כולל האחרון שפורסם השנה על נתרן ואשלגן. עוד פרסום שיצא ממש לאחרונה עוסק בדיאטות ברות קיימא, תזונה ומזון
פרסום מענין נוסף עוסק בהשפעות הרפואיות של הקנאביס.

לסיכום, פרסומים מעניינים, חינמיים ברובם, אפשרות למעקב לפי נושאים במייל/RSS, אזור אישי לשמירת ספרים, סימניות והערות, תצוגה אינטראקטיבית ויזואלית לפי נושאים ותת נושאים באופן ידידותי. בהחלט שווה לבקר ולהשתמש!

יום שלישי, 30 באפריל 2019

רואים תוצאות (חלק 6) - מנוע החיפוש OMNITY

עכשיו, שהסתיים חג הפסח, אני שמחה לומר שעשיתי סדר יסודי למדי. לא, לא במטבח (הוא עוד מחכה...) אלא במקורות המידע שאני אוספת כל ימות השנה, וממתינים לרגע שבו אעמיק בהם קצת יותר. אז בזכות הסדר הזה מצאתי מידע ששמרתי כבר לפני כשלוש שנים, העוסק בהשקתו של מנוע חיפוש סמנטי רב תחומי חדש. ממש בזמן (נס חנוכה מוקדם?) כדי להיות הפרק השישי בסדרה העוסקת בהצגת תוצאות חיפוש מבוסס בינה מלאכותית בצורה ויזואלית.
אנחנו מצויים בתקופה של הצפת מידע: מעל ל - 2500 מאמרים מדעיים ו - 2200 בקשות לפטנטים מתפרסמים מדי יום (כך על פי הרשום כאן, במאמרו של המידען מרכוס זילמן על מנוע החיפוש Ominty). היכולת האנושית להתמודד עם כמות כזו של חומר היא מוגבלת, הן בתחום המקצועי של כל אחד, ועל אחת כמה וכמה בראיה בין תחומית.
טכנולוגיות חדשות, היודעות להתמודד עם כמויות עצומות של מידע (Big Data) ולהבינו במהירות, טכנולוגיות המבוססות על בינה מלאכותית, הן הטכנולוגיות שיהוו ככל הנראה את הבסיס לפתרון לצריכת המידע והבנתו בשנים הבאות. הטכנולוגיה של בינה מלאכותית מתפתחת במהירות בשנים האחרונות, בתחומים רבים ושונים. גם בתחום מנועי החיפוש ניתן לראות יותר ויותר דוגמאות למנועים מבוססי בינה מלאכותית. מרבית המנועים האלה עדין בראשית דרכם, בגרסאות בטא, עם כיסוי חלקי של החומר. אך נראה כי הם אלו שיהפכו למובילים בשנים הבאות על פני מנועי החיפוש המסורתיים.

תמונה 1. https://www.omnity.io/

Ominty

Ominty הושק בשנת 2016 לאחר 4 שנות פיתוח. עם מייסדי החברה, שמקום מושבה סן פרנסיסקו,  נמנה  Brain Sager המשמש גם כמנכ"ל.
Ominty מכסה מקורות מידע בתחומי ההנדסה, המדעים, הרפואה, הפיננסים, המשפטים והפטנטים. כמו גם מקורות מידע חדשותיים, ואף ויקיפדיה וסרטוני טד.
המימון ההתחלתי של החברה היה מבוסס על גרנטים של National Science Foundation.

לא רק רשימת מסמכים - מה מיוחד ב - Omnity?

מנוע החיפוש Ominty מבוסס על טכנולוגיות סמנטיות. הוא מאפשר גילוי של קשרים בין מסמכים מורכבים בתחום מסוים או בין תחומים על בסיס ההקשר של הטקסט שלהם (בניגוד למילות חיפוש מסויימות בלבד), גם אם הם לא מצטטים זה את זה או מקשרים זה לזה. הקשר בין המסמכים נוצר על בסיס הבנה של המשמעות של המסמך כולו. טכנולוגיה זו מייתרת למעשה את הצורך במילות מפתח, ופותחת אפשרויות לגילוי מידע חדש גם אם לא יודעים בדיוק באילו מלים להגדירו. הרעיון של צורת חיפוש זו ושל מנוע החיפוש Ominty מוצג כאן בסרטון. כמובן, שתרומתה האדירה של הטכנולוגיה כאן, מעבר לשיטת החיפוש עצמה, היא המהירות העצומה שבה החיפוש מתרחש, דבר שהיה לוקח לבני אדם לבצע במשך שנים ארוכות מתרחש כאן בשניות בודדות.
הקשרים בין התוצאות מוצגים גם בצורה ויזואלית לפי פרמטרים שונים כמו מקור המידע, זמן הפרסום, אזור גאוגרפי ועוד.

איך זה עובד?

החיפוש הבסיסי במנוע הוא חופשי. כלים מתקדמים יותר, וכיסוי של מאגרים שאינם חינמיים קיים בתשלום. בשלב ראשון יש להרשם לאתר (בחינם). באחת הכתבות על האתר היה כתוב שרישום עם אימייל אקדמי מקנה גישה מורחבת יותר למידע, בפועל לא ראיתי שיש הבדל אבל אולי בכל זאת קיים.
החיפוש מתבצע עם הכנסת מלות חיפוש, מחבר או פרמטרים נוספים. אולם החיפוש הייחודי של Omnity הוא באמצעות העלאת מסמך שלם למנוע החיפוש - המשמש למעשה כשאילתת החיפוש-  באחת משלוש דרכים: גרירת המסמך, העלאתו מהמחשב או באמצעות סימון קטע מהרשת והעלאתו בעזרת Web clipper (ניתן להורידו לדפדפן כרום מכאן - עדין בגרסת בטא). ניתן לבחור באילו מאגרים לפי תחומים ותתי תחומים יתבצע החיפוש.
לאחר קבלת התוצאות הראשוניות אפשר לחדד את החיפוש ולהוסיף מלים (כולל מלים שמוצעות לפי תוכן המאמרים),  חוקרים, מוסדות ועוד.

תצוגה ויזואלית

בפינה הימנית העליונה יש גישה לתצוגה ויזואלית של תוצאות החיפוש. כאן ניתן לראות את הקשרים בין התוצאות. התצוגה הויזואלית היא לפי רלוונטיות, קהילה, תאריך, מיקום גאוגרפי ועוד.

תמונה 2.דוגמה לתצוגה הויזואלית של תוצאות החיפוש ב - Omnity לפי קהילות


חיפוש: הדור הבא

כלי מדליק שקיים בגרסה בתשלום הוא בניית שאילתא, שבה את מקומן של מילות המפתח תופסים מאמרים. סקיצה של אופציה זו מוצג בתמונה 3.

תמונה 3. בונים שאילתה ממאמרים שלמים
לסיכום, Omnity הוא מנוע חיפוש נוסף המציג דרך חדשה לביצוע חיפוש רב תחומי סמנטי. הטכנולוגיה העומדת מאחוריו, כמו גם במנועי חיפוש דומים שנסקרו בסדרה, נמצאת כעת בתנופת פיתוח, וצפויה לשנות ככל הנראה את הדרך בה נחפש ונצרוך מידע בעתיד.




יום שני, 15 באפריל 2019

רואים תוצאות (חלק 5) - סקירת ספרות כפסיפס עם העוזר המדעי:Iris.ai

בפרק החמישי (את הפרקים הקודמים ניתן לקרוא כאן) בנושא כלים לסקירת ספרות ויזואלית אני שמחה לכתוב על הכלי Iris.ai. זהו כלי שהחל את דרכו בקיץ 2015 בהובלתם  של ארבעה מייסדים (מתוכם 2 נשים!) ממקומות שונים בעולם (כיום המשרד הראשי נמצא בברלין), על רקע התסכול שחשו בכל הקשור לביצוע סקירת ספרות מדעית. המטרה, במקום הקלישאה של "להפוך את העולם למקום טוב יותר" הוגדרה כ - "לעשות מדען אחד מאושר בכל פעם". מקור השם הוא שמה של האלה היוונית איריס, אלת הקשת בענן, שהיתה שליחת האלים להעברת הוראות ופקודות לבני האדם. אני לא בטוחה שהבנתי את הקשר, אולי כי על מנת לבצע את תפקידה היא נעה במהירות עצומה, בדומה למהירות שבה מבקש הכלי החדש לעזור לנו לבצע סקירת ספרות. תובנות נוספות בנושא יתקבלו בשמחה בתגובות לפוסט 😊.
על פי יוצרי Iris.ai, הכלי מקצר את משך סקירת הספרות, מקטין פספוסי מאמרים רלוונטיים, ומשפר את החיפוש בנושאים רב תחומיים. על הכלי כתב גם המידען מרכוס זילמן.


תמונה 1. דוגמה לפסיפס האינטרקטיבי שיוצר Iris.ai ממאמר אחד

למי  מיועד Iris.ai?

הכלי מתאים במיוחד לחוקרים בתחילתו של פרוייקט חדש, בעיקר אם מדובר בפרויקט רב תחומי, ולכל מי שמעונין לקבל תמונת מידע רחבה על תחום מסוים.

איך Iris.ai עובד?

לכלי חלק חינמי (Exploration), וחלק פרימיום (Focus tool) הדורש תשלום. בשלב זה לא ניתן לעשות מנוי אישי בתשלום, אלא רק מנוי מוסדי.

הכלי החינמי

בכלי החינמי הכל מתחיל ממאמר אחד על פי בחירתכם, או אפשרות מקורית יותר: סרטון טד! ראשית מומלץ לפתוח חשבון חינמי, שיאפשר לכם לשמור את המפות שתיצרו ומאמרים נבחרים לרשימת הקריאה. לאחר מכן לוחצים על Exploring, ומכניסים קישור לאבסטרקט קיים (URL או DOI), כותבים כותרת ואבסטרקט של מאמר אישי שטרם פורסם, או כאמור קישור לסרטון טד. המערכת מזהה את המאמר/סרטון ומציגה את שמו. לאחר לחיצה על השם המערכת סורקת את המאמר או הסרטון, מזהה באמצעות טכנולוגיה של בינה מלאכותית מילות מפתח (Keywords), מלים נרדפות (synonyms) ושמות מכלילים (hypernym), ועל פי פרמטרים אלה מחפשת מאמרים דומים ממאגר שעומד נכון להיום על כ - 80 מליון מאמרים בגישה פתוחה. לא לגמרי ברור באילו מאגרים נמצאים מאמרים אלה (3000 מאגרים לפי האתר, ורק מאגרי מאמרים בגישה פתוחה עקב חומות התשלום), אך ככל הנראה בין היתר במאגר הרב תחומי למאמרים בגישה פתוחה Core, ומאגר הפטנטים  PatentsView (על פי המצוין בפרק הקרדיטים).  בפוסט שפורסם לאחרונה בבלוג של האתר צוין כי גם  פאבמד הוסף למאגרים הנסרקים על ידי Iris.ai, מה שמוסיף מליוני מאמרים למאגר המאמרים הנסרקים בעת החיפוש.
למעשה, חלק זה של הכלי מאפשר "לדלג" על שלב חיפוש מילות המפתח ובניית השאילתה, ומספק באופן אוטומטי רשימת מאמרים רלוונטיים. אולם המאמרים לא מופיעים כרשימה, אלא כמפה אינטראקטיבית המסודרת לפי מילות המפתח שהוצאו מהמאמר בצורה היררכית. לחיצה על כל חלק במפה מגדילה את הפירוט ומאפשרת להגיע עד לרמת המאמר הבודד השייך לנושא מסויים. בלחיצה על מאמר מסויים ניתן לראות את מידת התאמתו לנושא באחוזים, לשמור אותו לרשימת הקריאה או להתחיל ממנו חיפוש חדש.
ניתן גם לערוך (Edit) את המפות (לשנות את שמות הקבוצות ולאחד קבוצות) ולסנן (Filter) את התוצאות עם פילטרים של שנת פרסום ומאגרי המידע לחיפוש או להסרה מהחיפוש. את השינויים ניתן לשמור, ואת המפה הסופית ניתן לשתף לרשתות החברתיות או כלינק.
סרטון קצר ומומלץ מציג את הפעולות הבסיסיות של הכלי.

אפשרויות פרימיום

חלק הפרימיום של הכלי, בגישה בתשלום מוסדי בלבד, מאפשר צמצום ובניה מתוחכמת יותר של רשימת קריאה המתקבלת מהחיפוש. בין היתר הוא מאפשר גם הוספת מאגרי מידע נוספים לפי בחירה (להם יש למוסד מנוי) לאלו הנסרקים על ידי Iris.ai.

מבט לעתיד

הכלי נמצא עדין בשלבי פיתוח. כאן ניתן לראות את מפת הדרכים לפיתוח ומה צפוי בהמשך.

לסיכום ניתן לומר כי Iris.ai הוא כלי נוסף המתבסס על טכנולוגיה של בינה מלאכותית ומאפשר קבלת תוצאות חיפוש ויזואליות המקלות על איתור מהיר וקל יותר של המאמרים הנדרשים בסקירת ספרות. הכלי עדין בפיתוח, ואינו מכסה את כל מאגרי הספרות הרלוונטיים, לכן עדין אינו יכול להחליף סקירת ספרות מסורתית, אך סביר להניח שבשנים הקרובות הוא ילך ויתקרב לכך. שווה להכיר ולעקוב, כי אלו ככל הנראה יהיו שיטות החיפוש המובילות בעולם מוצף המידע בכלל והמדעי בפרט איתו אנו מתמודדים בחייי היומיום. 

יום שני, 8 באפריל 2019

USDA: מאגר הרכב המזונות מתחדש

אם נכנסתם לאחרונה לאתר המציג את הרכב המזונות של משרד החקלאות האמריקאי, ה - USDA, בוודאי שמתם לב להודעה זו:
הרכב המזונות של USDA: עובר לאתר חדש
אם קצת קשה לקרוא, הנה השורה התחתונה: משרד החקלאות האמריקאי משיק בימים אלה אתר חדש לבדיקת הרכב המזונות. האתר החדש עלה לאוויר בתאריך 3.4.19. האתר הקודם יורד מן הרשת בעוד מספר שבועות על פי הרשום, ומי שינסה לגשת אליו יופנה אוטומטית לאתר החדש.

https://fdc.nal.usda.gov/index.html

אז מה חדש באתר החדש?

האתר החדש נקרא FoodData Central, והוא כולל למעשה את מאגרי המידע שהיו קיימים באתר הקודם, בתוספת מקורות מידע חדשים. האתר החדש מספק 5 סוגי נתונים, מתוכם שני מקורות מידע חדשים, המציגים מידע שלא היה קיים בעבר.
המקורות החדשים הם:

Foundation Foods

מידע על רכיבי התזונה של מזונות הקיימים באופן מסחרי, וכן מטא-דאטה (מידע על מידע) על מזונות אלה, כגון מספר הדגימות שנבדקו, היכן נלקחו הדגימות, באיזה תאריך נלקחו, באיזו שיטה אנליטית נבדקו, ואם רלוונטי אז גם הגנוטיפ ושיטת הגידול החקלאי. נתונים אלה יכולים לשפוך אור על הגורמים הרבים להבדלים בפרופיל רכיבי התזונה של מזונות. מספר המזונות בקבוצה זו ילך ויגדל עם הזמן.

Experimental Foods

המידע בחלק זה מפנה בגרסה הנוכחית של האתר למגוון מקורות של מחקר חקלאי רלוונטי, בגרסה הבאה של האתר שתעלה בהמשך הוא יכלול מידע על מזונות שקיימים באופן נסיוני בלבד ועדין לא מסחרי.

מקור מידע קיים שלא היה זמין דרך האתר הקודם:

Food and Nutrient Database for Dietary Studies

ערכי מזונות המבוססים על הערכים ששימשו בסקרי הבריאות והתזונה של ארצות הברית (NHANES)

מקורות המידע שהיו קיימים גם באתר הקודם:

Standard Reference - SR Legacy

מקור המידע העיקרי על הרכב המזונות בארצות הברית בעשורים האחרונים, נבנה בעזרת שיטות מוקדמות לאנליזה של מזונות, הכוללות בדיקות מזון וחישובים.

USDA Global Branded Food Products Database

ערכים של רכיבי תזונה של מוצרי מזון מסחריים, שסופקו על ידי החברות השונות.

קישור למקורות מידע נוספים

באתר החדש כתוב, בחלק של השאלות והתשובות, כי האתר כולל קישורים למאגרי המידע על תוספי תזונה DSLD ו - DSID, שכתבתי עלים לאחרונה. לאחר שלא הצלחתי למצוא את הקישורים הללו באתר פניתי לתמיכה, ומתשובתם התברר שקישורים אלה טרם קיימים. יש למה לצפות!

מידע נוסף על האתר

בעת חיפוש של מזון כלשהו באתר מתקבלות תוצאות מכל חמשת מקורות המידע. ניתן לבחור רק את המקור/ות הרצוי/ים ובכך לסנן את התוצאות. טיפים נוספים לחיפוש באתר ניתן לראות כאן.
יש לציין כי החיפוש והשימוש באתר, כולל  במובייל,  נותן בינתיים תוצאות מוגבלות בלבד. לא ניתן למשל לחפש לפי רכיבי תזונה או להתאים את גודל המנה המחושבת באופן אישי, אפשרויות שקיימות באתר הקודם. בבירור שלי עם צוות האתר כלים אלה יוספו לאתר החדש בעדכוני הגרסה הבאים בהמשך.

לסיכום

יתרונו העיקרי של האתר החדש הוא בריכוז כל מקורות המידע העיקריים על הרכב המזונות בארצות הברית במקום אחד. עם זאת, בשלב זה כלים שימושיים רבים שקיימים באתר הקודם עדין לא פעילים בו. פניתי לצוות האתר שלא יורידו את האתר הקודם לפני שהאתר החדש יהיה מעודכן בכל הכלים החשובים הללו. ימים יגידו האם האתר החדש אכן יכיל את כל המידע והכלים השימושיים לאנשי המקצוע בתחום, שווה לעקוב!

יום ראשון, 31 במרץ 2019

רואים תוצאות (חלק 4): TRIP ויזואלי


https://www.tripdatabase.com/

בהמשך לפוסטים הקודמים בנושא מנועי חיפוש המציגים את תוצאותיהם באופן ויזואלי, הפעם אני רוצה להציג את תוצאות החיפוש הויזואליות שמציע מנוע החיפוש TRIP. מאפיין זה נקרא באתר Automated evidence maps. אפשרות זו קיימת באתר מיוני 2018, והיא עדין בגרסת בטא. ניתן למצוא קווי דמיון לאתר Open Knowledge Maps המציג גם הוא אפשרות לחיפוש מדעי ויזואלי מהאתר PubMed, וגם שם עדין בגרסת בטא. כלומר צורת חיפוש זו היא חדשנית, עדין מתפתחת, אך נראה כי היא צפויה להכנס יותר ויותר לשימוש קבוע בעתיד.
בפוסט שפורסם בבלוג של TRIP לרגל השקת החיפוש הויזואלי, מדגישים יוצרי האתר כי זוהי צורת חיפוש חדשנית, המבוססת בין היתר על בינה מלאכותית, וכי היא עדין נסיונית, ולכן אין להתבסס עליה באופן בלעדי.

איך זה עובד?

המערכת מקבצת באופן אוטומטי מאמרים (מסוג RCT או סקירות שיטתיות בלבד) העוסקים באותה בעיה וצורת התערבות, ויוצרת תצוגה ויזואלית של התוצאות, עם אינדיקציה ליעילות ההתערבות.
התוצאות מסודרות בציר ה - X כברירת מחדל בסדר אלפביתי, ניתן לשנות זאת לסידור לפי הסיכון להטיה, לפי מספר המאמרים או לפי גודל המדגם. על ציר ה - Y נמצא את מידת היעילות של ההתערבות.
גודל כל "בועה" מייצג את גודל המדגם אותו היא כוללת, וצבעה מייצג את הסיכון להטיה. ירוק בהיר מייצג את הסיכון הנמוך ביותר להטיה.
בלחיצה על כל בועה מתקבלת רמה שניה של תצוגה ויזואלית: בה כל בועה מייצגת מאמר מסויים. כאן ירוק מייצג מחקר RCT וסגול מייצג סקירה שיטתית. בלחיצה על כל בועה עוברים למאמר עצמו.

כאן בקישור ניתן לראות מספר דוגמאות שהוכנו על ידי יוצרי החיפוש לצורך התרשמות, כולל למשל השמנה ואוסטיאופורוזיס. ומאידך כאן בקישור הסבר על בעיתיות שיכולה לצוץ בשימוש במפות.

איפה זה נמצא?

על מנת להתנסות ביצירת המפות באתר, יש ללחוץ על האפשרות  Evidence Maps  בדף הבית, כמוצג בתמונה 1. אפשרות זו פתוחה לכל המשתמשים (לא דורש תשלום לגרסת PRO).

תמונה 1: גישה לתצוגת המפות מדף הבית (ההדגשה בצהוב במקור)

בתמונה 2 ניתן להתרשם ממפה חלקית של התערבויות לדיכאון. מומלץ להכנס לאתר, להתנסות ולהתרשם באופן אישי מצורת חיפוש זו, שתהפוך לככל הנראה לנפוצה ושימושית בשנים הקרובות.

תמונה 2. מפה חלקית של התערבויות לדיכאון. לחצו על הקישור למפה המלאה



יום שישי, 22 במרץ 2019

רואים תוצאות (חלק 3) - מדע בממשל


https://www.science.gov/

בפרקים הקודמים של הסדרה "רואים תוצאות" ראינו שני אתרים, מדעי ושאינו מדעי, המציגים את תוצאות החיפוש בהם בצורה ויזואלית. בפרק השלישי נציג את פורטל המדע של הממשל האמריקאי ומה הוא מציע, כולל הצגת תוצאות ויזואלית.

האתר Science.gov הוא אתר מיוחד של הממשל האמריקאי, המהווה למעשה פורטל המרכז את כל האתרים העוסקים במדע בממשל. האתר, הקיים כבר משנת 2002, מכסה מידע מ - 13 רשויות פדרליות, בהן משרד החקלאות, משרד החינוך ומשרד הבריאות (הספריה הלאומית לרפואה). רשויות אלה כוללות מעל 60 מאגרי מידע, מעל 2200 אתרים ומעל 200 מליון דפי אינטרנט. המידע כולל בין היתר מאמרים בטקסט מלא, ציטוטים וקובצי מולטימדיה. שיתוף הפעולה בין הרשויות באתר מאפשר למשתמשים לחפש מידע מדעי מבלי שיצטרכו לדע איזו רשות מימנה אותו.
Science.gov הוא גם תרומתה של ארה"ב לפרוייקט WorldWideScience.org, הכולל מעל 100 מאגרי מידע ו -  500 מליון דפי אינטרנט מאתרי מדע של מעל 70 מדינות ברחבי העולם, ומאפשר חיפוש במגוון שפות. האתר ציין בשנת 2018 עשור לקיומו.

הרשויות השותפות לפורטל Science.gov

חיפוש באתר

ניתן לבצע באתר חיפוש רגיל או מתקדם מתיבת החיפוש שבדף הבית כמוצג בתמונה.

תיבת החיפוש: רגיל או מתקדם

לאחר ביצוע חיפוש רגיל ניתן לעבור לחיפוש המתקדם על פי הצורך בלחיצה על המילה Search  שבפינה הימנית העליונה של דף תוצאות החיפוש. היתרון הגדול של החיפוש המתקדם הוא היכולת לבחור באילו אתרים בדיוק יתבצע החיפוש, ובכך להגיע לתוצאות מדוייקות יותר. באמצעות החיפוש המתקדם גם ניתן לראות למעשה את כל מאגרי המידע המכוסים על ידי האתר. להלן בתמונה הרשימה המלאה, עם פירוט על אתרים בנושאי רפואה וחקלאות ומזון.

פירוט מאגרי המידע כפי שמופיע בחיפוש המתקדם

בחיפוש ניתן להשתמש, בדומה למרבית מנועי החיפוש, באופרטורים הבולייניים AND, OR, NOT, בסוגריים, מרכאות וכוכבית/סימן שאלה לחיתוך המילה בסופה. מידע מפורט על כך, וכן על הדרכים לצמצם את תוצאות החיפוש, ניתן למצוא כאן.

הצגת התוצאות בצורה ויזואלית

כלי יפה ושימושי באתר הוא האפשרות להצגת תוצאות החיפוש בצורה ויזואלית. צורת הצגה זו מאפשרת צמצום התוצאות בצורה קלה להגעה למידע המבוקש. לקבלת התוצאות בצורה ויזואלית, יש ללחוץ על המילה Visual לאחר ביצוע החיפוש כמוצג בתמונה:

מעבר לתצוגת התוצאות באופן ויזואלי


לאחר בחירת האפציה של תצוגה ויזואלית מתקבל עיגול צבעוני המחולק לנושאים ותת נושאים. התצוגה הויזואלית היא אינטראקטיבית, ובלחיצה על כל פלח יוצגו התוצאות הרלוונטיות. דוגמה לכך מוצגת בתמונה הבאה. הסבר על הדרך בה מוצגות תוצאות החיפוש, בצורת טקסט ובצורה ויזואלית, באמצעות כלי שנקרא Explorit, ניתן לקרוא כאן.


תוצאות חיפוש בצורה ויזואלית ב - https://www.science.gov/

כלים שימושיים

ייצוא התוצאות

ניתן לייצא את תוצאות החיפוש הרצויות לתוכנות לניהול ציטוטים על ידי בחירת המאמרים הרצויים (סימון החלונית הקטנה ליד כל מאמר) ולאחר מכן לחיצה על "הספריה שלי" בצדו הימני העליון של המסך. בספריה שלי ניתן להוריד קובץ RIS או ליצא ישירות לתוכנות שונות לניהול ציטוטים כגון Mendeley.

יצירת התראות

ניתן ליצור התראה על כל חיפוש מדף התוצאות  על ידי לחיצה על Create new alert from this search המופיע בראש דף התוצאות, או בלחיצה על אייקון ההתראות (סימן קריאה) בצידו הימני של המסך. יצירת התראות מחייבת הרשמה לאתר.

חיפוש לפי נושאים

בתחתית דף האודות של האתר מתחבא קישור ל - Topic Pages. כאן ניתן לאתר נושאים רלוונטיים באמצעות גלישה לפי ה - ABC ולקבל מידע מאורגן ומוכן מראש. כל נושא מאורגן גם לפי תת נושאים, ולמשל בגלישה ל - Nutrition מצאתי תת נושא מענין nutrition pollution interactions הכולל מאמרים ממגוון האתרים המכוסים על ידי הפורטל.


לסיכום

הכיסוי הרחב של האתר מאפשר לקבל בלחיצת כפתור תמונה רחבה של נושא מסויים מהיבטים שונים, למשל בתחום הרפואה כיסוי של מחקרים (Pubmed), ניסויים קליניים (Clinical trials), מידע על כימיקלים (Toxnet) וגם סיכומי מידע בשפה פשוטה (Medline Plus) בנוסף למידע משלים בתחומי התזונה והחקלאות (PubAg). והכל בחיפוש אחד. הכלים המשלימים של ייצוא לתוכנת ציטוטים, יצירת התראות, הצגת תוצאות ויזואלית ומידע מאורגן לפי נושאים מוסיפים עוד ליתרונותיו של האתר.
מה דעתכם? שווה להשתמש?

יום שלישי, 26 בפברואר 2019

חדשות תזונה ובריאות - האתר המחודש

יוניליוור חידשו לאחרונה את האתר חדשות תזונה ובריאות. מעבר לעיצוב העדכני ניתן למצוא כאן כמה מקורות מידע מעניינים.

חדשות התזונה והבריאות

בלשונית מידע וכלים מקצועיים ניתן למצוא בין היתר קישורים למנועי חיפוש המכסים מאמרים בתחום הביו רפואי, מחשבונים רפואיים ותזונתיים והנחיות מקצועיות - כולל אלו של עמותת עתיד ומשרד הבריאות.
בפורום המקצועי, בניהולה של ד"ר סיגל אילת אדר, ניתן להעלות שאלות מקצועיות ולראות דיונים על שאלות של אחרים.
בלשונית דיאטנים צעירים אפשר להתרשם מהפעילות הענפה של פורום דיאטנים צעירים, הפועל בשיתוף עמותת עתיד וחברת יוניליוור. בין היתר ניתן לראות סיכומים והקלטות מהמפגשים שהתקיימו, וגם להתעדכן במפגשים עתידיים.
מידע נוסף בלשונית זו עוסק בכל הדרוש להקמת עסק עצמאי. בינות למידע הרב והשימושי שיש כאן, ניתן למצוא גם את הקלטות ההרצאות ממפגש בנושא קליניקה דיגיטלית, שבו היתה לי גם הזכות להרצות לצד צרי בריקנר ואלעד דרמון. בהרצאה הצגתי מקורות ושיטות לאיתור וניהול חומר מקצועי בקליניקה.
האתר נמצא בתנופת פיתוח וחידוש מתמדת, בניהולן של הדיאטניות אורנה לוי, מנהלת תזונה ובריאות של יוניליוור ישראל, ונדיה גורביץ (שהיא גם מהנדסת מזון!), שתמיד מחפשות את המידע השימושי והמועיל ביותר עבור דיאטנים ואנשי מקצועות הרפואה. אז בהחלט שווה לעקוב אחרי החידושים !


רואים תוצאות (חלק 2): מפות המידע - סקירת ספרות ויזואלית


בפוסט הראשון בסדרה "רואים תוצאות" הצגתי אתר המראה תוצאות חיפוש שאינו מדעי באופן ויזואלי.
Open Knowledge  Maps לעומת זאת, הוא אתר המאפשר קבלת תמונה ויזואלית של תוצאות חיפוש של מידע מדעי. האתר קם על ידי Peter Kraker בשנת 2015, לאחר שהתאכזב מכלי גילוי הידע הקיימים בתחום המדעי במסגרת עבודת הדוקטורט שלו. כיום עומד מאחורי האתר ארגון רשום ללא כוונת רווח. האתר נמצא כעת בגרסת הבטא שלו, כך שתגובות יתקבלו בברכה על ידי יוצריו.
האתר מאפשר לקבל במבט אחד תמונה של הידע הקיים התחום, לזהות מושגים מרכזיים, ולמצוא מאמרים לפי נושאים ספציפיים. ניתן לבצע את החיפוש ב - Pubmed למידע בתחום הביו-רפואי, או באתר Base (המתוחזק על ידי אוניברסיטת ביילפלד בגרמניה), המכסה נושאים רב תחומיים.
כל חיפוש יוצר מפת ידע שמבוססת על 100 מאמרים (או פחות, אם מדובר על נושא חדש או חיפוש מוגבל בזמן למשל).
ברירת המחדל היא חיפוש מכל הזמנים על פי רלוונטיות, אך ניתן לשנות לחיפוש לפי מועד הפרסום. בחיפוש באתר Base  יש אפשרויות סינון גדולות יותר. לחיצה על כל בועה במפה מציגה את המאמרים המרכיבים אותה.
את המפה המתקבלת בתוצאות החיפוש ניתן לשתף למייל, לפייסבוק או לטוויטר, לשתף את הקישור על ידי העתקתו, ואף להטמיע את המפה באמצעות קוד הטמעה שמספק האתר.
התוצאות מבליטות מאמרים בגישה פתוחה, במידה וקיימים.

דוגמה למפה על דיאטת פלאו ניתן לראות כאן, ובתמונה 1.

תמונה 1. מפת המידע על דיאטת פלאו 


כתבו על האתר גם ד"ר יפה אהרוני והמידען מרכוס זילמן.
בחזון של מפתחי האתר גם אפשרות עתידית של עבודה משותפת על המפות, כפי שמוצג בסרטון הבא.
ואם אתם רוצים להעביר הדרכה על האתר, גם הכינו לכם מצגת.
נסו ותהנו!

יום רביעי, 20 בפברואר 2019

רואים תוצאות: חיפוש ויזואלי (חלק 1)

חיפוש ויזואלי הולך ותופס מקום נכבד במנועי החיפוש. הצגת התוצאות בצורה ויזואלית מסייעת בהבנה ראשונית של התוצאות ובהתמצאות כללית בנושא. מתוך התמונה הכללית ניתן להכנס לפרטים בצורה נוחה ולהגיע לתוצאות הספציפיות הרצויות. מנועי חיפוש המציגים את התוצאות בצורה ויזואלית יהיו נושאה של סדרת פוסטים, שזהו חלקה הראשון.
ניתן לבצע חיפוש ויזואלי של חומר מדעי, ועל כך ארחיב בהמשך הסדרה. את החלק הראשון אני רוצה לפתוח באתר שנקרא Answer the public. תודה וקרדיט על הכרת האתר למידענית ענבר יסעור.
האתר מעבד את המידע המתקבל מהצעות החיפוש העולות באופן אוטומטי (Auto Suggest) בעת הכנסת מילות מפתח במנועי החיפוש גוגל ובינג. עיבוד זה מאפשר להבין מה הציבור רוצה לדעת על נושאים שונים.

מה באתר?

בדף הבית של האתר תפגשו קודם כל רקע מבוסס וידאו, ובו איש חמור סבר המאיץ בכם לשאול את מה שעל לבכם.
בשורת החיפוש מכניסים את הנושא המבוקש (יש אפשרות למגוון שפות, לא כולל עברית...), ומקבלים את התוצאות מסודרות לפי 4 פרמטרים: שאלות, מילות יחס, השוואות וסדר אלפביתי. ברירת המחדל היא תצוגה ויזואלית (מרהיבה לדעתי) של התוצאות. ניתן גם לקבל את התשובות בצורה מילולית. את התוצאות ניתן להוריד לקובץ CSV, או לשמור את התוצאות הויזואליות כתמונה. תמונה לדוגמה מחיפוש שעשיתי בנושא דיאטה קטוגנית ניתן לראות בתמונה 1. התצוגה הויזואלית של התמונות היא אינטראקטיבית, ולחיצה על תוצאה מסויימת מביאה לתוצאות החיפוש שלה בגוגל. לציין שמנסיוני האתר לא עובד טוב באינטרנט אקספלורר, אך כן עם דפדפן Edge. גם שם לחיצה על התוצאות מביא לגוגל, ולא לבינג.


תמונה 1. תוצאות ויזואליות של שאלות על דיאטה קטוגנית

האתר מיועד בין היתר לעוסקים ביחסי ציבור, שיווק, קידום אתרים ויצירת תוכן. לדעתי שימושי מאוד לכל מי שרוצה ליצור תוכן שעליו הציבור רוצה לקבל תשובות, לקבל כיווני מחשבה ורעיונות למיזמים שונים, לפוסטים ברשתות החברתיות ובבלוגים. השימוש בגרסה הבסיסת של האתר חינמי, עם אפשרות לגרסת פרו עם דיוק רב יותר של התוצאות.
למתענינים ניתן גם לעשות קורס חינמי קצר באמצעות קבלת מיילים להבנה מעמיקה יותר של מנוע החיפוש. גישה מדף הבית.

לסיכום, לדעתי אתר המאפשר קבלת רעיונות ומידע בתחומים שונים, ופתח ליצירתיות, סיעור מוחות ונושאים למחשבה. מסכם את  המידע בצורה נוחה ומאורגנת, שהיא כשלעצמה נותנת רעיונות חדשים. שווה לנסות!


יום רביעי, 30 בינואר 2019

MeSH: גרסת 2019

כמדי שנה מתעדכן מאגר המלים המבוקרות המשמש ליצירת האינדקס של מדליין - הלא הוא MeSH. תמיד מענין לצלול לתוך רשימת המונחים החדשים שנוספו, ולקבל אגב כך מושג על מגמות בספרות הרפואית.
 את הפירוט המלא של כל השינויים שחלו במאגר MeSH  לשנת 2019 ניתן לראות כאן.

MeSH Database

מה חדש במונחי MeSH? הצצה

להלן טעימה מתוך 421 המונחים החדשים שנוספו לרשימה השנה, ותפסו את עיני (מסודרים בסדר אלפביתי):

Adverse Childhood Experiences 
Aggressive Driving

Big Data
Body-Weight Trajectory 
Built Environment 
Burnout, Psychological

Change Management

Endurance Training 
Eucalyptus Oil 
Ex-Smokers 

Fish Proteins, Dietary
Fruit Proteins

Gestational Weight Gain
Grain Proteins
Gray Literature

Healthcare-Associated Pneumonia
Host Microbial Interactions

Internet Access

Lycopene

Meat Proteins 

Natural Disasters 
Non-Smokers 

Nut Proteins
Nutrients

Orlistat

Pea Proteins 
Poultry Proteins

Resveratrol 

Screen Time 
Shellfish Proteins
Solanales 

מספר מונחים הם בעלי חשיבות לעוסקים בתזונה, כמו פירוט מדויק של סוגי חלבונים מהחי ומהצומח. כמו כן מופיעים כעת במאגר נוטריינטים מרכזיים במחקר כגון רסרבטול וליקופן. מונחים שימושיים לטיפול השוטף כמו Body-Weight Trajectory או Gestational Weight Gain. ומונחים רלוונטיים נוספים כמו Orlistat או Screen Time.

השינוי המשמעותי ביותר נרשם בקטגוריית סוגי הפרסומים, עם הוספתן של סקירות שיטתיות כסוג פרסום ב – MeSH.  גם עד כה הופיעו סקירות שיטתיות ברשימת סוגי הפרסומים, אך הן היו שם במעמד מיוחד כפילטר ולא כמונח MeSH. כפילטר הן עדין מופיעות בדף של Clinical Queries.


בהוספתן  של  הסקירות השיטתיות לקטגורית סוגי הפרסומים ב – MeSH  נעשתה היסטוריה קטנה, כאשר לראשונה הוסף האינדקס גם למאמרים שפורסמו בעבר. בדרך כלל, מונחי MeSH חדשים מתווספים רק למאמרים חדשים. 
בין סוגי הפרסומים החדשים שהוספו ניתן למנות מספר סוגי קטלוגים ומילונים, פרפרינטים ואפילו פרמקופאה הומאופטית. מושג מענין מהבחינה המידענית שהוסף לרשימת המונחים הוא Gray Literature. 
בסך הכל נוספו השנה למאגר 421 מונחים ו – 20 סוגי פרסומים. נראה מה יביא איתו העדכון הבא!


איך אפשר להשתמש במונחים הללו באופן מעשי?

מונחי MeSH משמשים ליצירת האינדקס של כל המאמרים במדליין. כלומר אם נבצע חיפוש בעזרת מלים אלה נוכל לקבל את כל המאמרים שפורסמו בנושא. אפשר לבצע חיפוש כל פעם לפי הצורך, או להרשם להתראה שבאופן אוטומטי תעדכן אותנו בכל פרסום של מאמר רלוונטי חדש.
איך לבצע חיפוש עם מונחי MeSH? להלן סרטון קצר שמדגים זאת כאן בקישור
איך להרשם להתראות על החיפוש? להלן סרטון קצר שמדגים זאת כאן בקישור

לסיכום: MeSH?  - כדאי להשתמש!