יום שני, 24 בדצמבר 2018

מחשבון חדש בשכונה: DRV Finder

http://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs



תגידו שלום למחשבון החדש : DRV Finder, מחשבון אירופאי לצריכה היומית המומלצת של רכיבי תזונה מבית EFSA. המחשבון מצטרף לאחיו האמריקאי הותיק, ה-  DRI Calculator, וההשוואה מתבקשת.

DRV Finder

ה - DRV Finder, שהושק אך לאחרונה, הוא כלי אינטראקטיבי המאפשר לאנשי מקצוע גישה מהירה וקלה לערכים המומלצים לצריכה של רכיבי התזונה השונים למגוון קבוצות אוכלוסיה, כולל במצבי הריון והנקה. הערכים המומלצים הללו, עבור 32 רכיבי תזונה שונים, נקבעו על ידי הרשות האירופאית לבטיחות מזון EFSA בשנים האחרונות.
ניתן לראות את המידע לגבי ההמלצות של כל רכיב תזונה בדף תוצאות החיפוש. החיפוש מתבצע לפי רכיב תזונה או לפי קבוצת אוכלוסיה.
את תוצאות החיפוש ניתן לשמור כקובץ PDF או אקסל.
סרטון קצר ומומלץ  מראה בצורה ברורה איך להשתמש במחשבון, ואיזה מידע נוסף ניתן לקבל באתר. 

לא קיימת במחשבון האירופאי התייחסות לרמת הפעילות הגופנית, הגובה והמשקל, כמו גם לשלב המדויק של ההריון, הקיימים במחשבון DRI. 
זאת כנראה משום שהוא מכוון יותר להמלצות ברמת האוכלוסיה, ולא ברמה הפרטנית.
היתרון במחשבון: גישה מהירה וקלה להמלצות נוספות, מעבר ל - DRI, המאפשרות הסתכלות רחבה יותר על הנושא. 

יום ראשון, 9 בדצמבר 2018

המשרד (ODS) לשירותך: כל מה שרצית לדעת על תוספי תזונה. חלק 4: הפילטר המיוחד של פאבמד לתוספי תזונה

בפרק הרביעי והאחרון העוסק במקורות מידע לאנשי מקצוע מאתר ODS רציתי להפנות את תשומת הלב לפילטר מיוחד לנושא של תוספי תזונה המצוי בפאבמד, וקצת נחבא מן העין.
את הפרקים הקודמים בסדרה ניתן לקרוא כאן.
הפילטר, הנקרא Dietary Supplement Subset, הינו פרי של שיתוף פעולה בין ODS לבין הספריה הלאומית לרפואה NLM. הפילטר מאפשר להגביל את החיפושים בפאבמד לחלק של המאגר העוסק בתוספי תזונה בלבד.

איך משתמשים בפילטר של תוספי התזונה?

הפילטר של תוספי תזונה אינו נמצא בדרך כלל בפילטרים המופיעים כברירת מחדל לאחר כל חיפוש בפאבמד בצד שמאל של המסך. לכן במספר פעולות פשוטות מוסיפים אותו לפאנל הפילטרים.

שלב 1 : הוספת הפילטר Subjects לרשימת הפילטרים

הפילטר של תוספי תזונה שייך לקטגוריה הנקראת Subjects. לכן ראשית יש להסיף קטגוריה זו לרשימת האפשרויות. לאחר ביצוע חיפוש כלשהו, לוחצים על Show additional Filters  ובוחרים את Subjects כמתואר בתמונה 1, בדוגמה על חיפוש בנושא מגנזיום. 
תמונה 1: הוספת פילטר Subjects לפאנל הפילטרים


שלב 2: הוספת האפשרות של Dietary Supplements בתוך Subjects

לאחר שהוספנו את הפילטר  Subjects, יש להוסיף בתוכו את Dietary Supplements כמתואר בתמונה 2.  
תמונה 2: הוספת Dietary Supplements  


שלב 3: בחירת הפילטר Dietary Supplements

לאחר שהוספנו את הפילטר, כל שנותר לעשות הוא ללחוץ עליו, ולקבל תוצאות חחיפוש ממוקדות בנושא של תוספי תזונה. ניתן כמובן להוסיף פילטרים אחרים הצורך.
תמונה 3: בחירת הפילר של תוספי תזונה


מידע נוסף

מידע נוסף על הפילטר, כולל דוגמאות לשימוש, ניתן לקרוא כאן. בנוסף, אם אתם לא רוצים להוסיף לבד את הפילטר, תוכלו לבצע את החיפוש ישירות מתיבת החיפוש שכאן, ופאבמד יוסיף לכם אוטומטית את הפילטר של תוספי תזונה.
ואם כבר משתמשים בפילטרים המצויים תחת Subjects, שימו לב לפילטרים מעניינים נוספים כמו סרטן, איידס או ההיסטוריה של הרפואה, אולי גם הם יהיו לכם לעזר.

יום רביעי, 7 בנובמבר 2018

המשרד (ODS) לשירותך: כל מה שרצית לדעת על תוספי תזונה. חלק 3- DSLD: אלפי תוויות בכף ידך

הסוף לסיורים של סטאז'רים/דיאטנים בבתי המרקחת לאיסוף נתונים על תוספי תזונה? הסוף לבקשה מהמטופלים להביא לקליניקה את תוספי התזונה שהם לוקחים? איתור מהיר של תוסף תזונה מתאים לפי הקטגוריה הרצויה? כל זאת ועוד בפרק השלישי על האתרים המיועדים לאנשי מקצוע באתר ODS.
בפרקים הקודמים : פרק 1 על הפרקטיקום השנתי בנושא תוספי תזונה, ובחלק השני על האתר DSID הבודק את הרווח שבין התכולה הרשומה לזו שבפועל בתוספי תזונה נפוצים.

בפוסט הנוכחי נתוודע לאתר (DIETARY SUPPLEMENT LABEL DATABASE (DSLD.
זהו אתר שנוצר בשיתוף פעולה בין ה - NIH ו - ODS לטובת חוקרים, אנשי מקצועות הבריאות וגם לציבור הרחב. האתר מציג את כל המידע הקיים על תויות תוספי התזונה הנמכרים בארה"ב. רלוונטי גם אלינו היות ומוצרים רבים מארה"ב מיובאים לכאן, על ידי הרשתות או באופן אישי על ידי הצרכנים.

https://dsld.nlm.nih.gov/dsld/index.jsp

מה באתר?

האתר DSLD מביל מידע על יותר מ - 2000 מוצרים, 200 יצרנים ו - 100 רכיבים של תוספי התזונה.
בדף הבית יש הפניה לחיפוש  לפי יצרן, רכיב תזונה או שם המוצר.
כמו כן יש הפניה למידע לפי חיפושים נפוצים: מוצרים לנשים בהריון ומניקות, מוצרים לילדים ומוצרים לקשישים.
לכל תוסף תזונה המופיע במאגר מוצגת תמונה של התוית המופיעה על אריזת המוצר. אך גדולתו של המאגר הנוכחי היא הרבה מעבר: מנגנון החיפוש שבאתר מאפשר חיפוש בתוך המידע שעל התוית, וביצוע חיתוכים מסוגים שונים. אפשר למשל בחיפוש המתקדם לחפש לפי ההצהרות של המוצר, ולקבל את כל המוצרים שרשום עליהם "טבעוני" או "ללא גלוטן" או "בריא ללב" (או שלושתם..). ניתן לחפש לפי רכיב מסויים (למשל ארגינין) או לפי קטגוריית רכיבים (למשל חומצות אמינו).
ניתן גם להוריד את המידע כקובץ אקסל.

הפניה למקורות מידע נוספים

כפי שמקובל באתרים רבים של NIH, גם כאן יש הפניה מתוך האתר למידע נוסף ממאגרי מידע אחרים של הארגון. אם נכנסים למידע על מוצר מסוים, בלשונית   Dietray supplement Facts מופיעה רשימה של רכיבי המוצר. כל רכיב הוא למעשה גם קישור, המוביל למידע נוסף עליו, מאתרים דוגמת פאבמד, מדליין פלוס או ClinicalTrials. שימושי במיוחד לרכיבים פחות מוכרים כמו מיני פטריות... הנה כאן קישור לדוגמה.

סרטון הדרכה

מידע נוסף והדגמה של השימוש באתר בסרטון המומלץ של רשת הספריות הרפואיות בארה"ב שפורסם לאחרונה.

לסיכום

מאגר מעולה על תוספי תזונה לשימושים רבים: מחקריים, טיפוליים ועוד...

יום שישי, 26 באוקטובר 2018

איגוד הסוכרת האמריקאי מציג: מרכז המתכונים

איגוד הסוכרת האמריקאי, American Diabetes Association, השיק השבוע באופן רשמי את פלטפורמת המתכונים הדיגיטלית החדשה שלו, Diabetes Food Hub.   זהו ללא ספק אתר מרהיב וגם שימושי ביותר.
באתר נכון להיום מעל 700 מתכונים, מסודרים לפי קטגוריות שונות כמו תזונה ים תיכונית, מתכוני עוף או מתכונים לארוחת בוקר.

Diabetes Food Hub

ניתן לגלוש לפי הקטגוריות, או סתם כך לשוטט בין כל המתכונים, וניתן גם לעשות חיפוש אחר המתכון הרצוי בתיבת החיפוש שבראש דף הבית. לאחר ביצוע חיפוש ניתן לסנן את התוצאות בפילטרים שימושיים ביותר כגון סוג המטבח הרצוי (מצרפתי ועד הודי), לפי סוג הארוחה (למשל מתכונים לאדם אחד או שניים או מתכונים לארוחת בוקר), או לפי ערכים תזונתיים (למשל מתכונים דלי פחמימה או עשירים בסיבים).
בכל מתכון ניתן למצוא חישוב של הערכים התזונתיים למנה, כולל ערכים של נתרן ואשלגן. בחלק מהמתכונים מחושב אפילו הזרחן (הדיאטניות בתחום הנפרולוגיה יעריכו זאת מאוד..!). את הערכים התזונתיים הבסיסיים ניתן לראות בריחוף של העכבר מעל המתכון גם בלי כניסה למתכון עצמו.
בהרשמה לאתר ניתן לשמור מתכונים, ליצור תוכנית ארוחות ורשימת קניות.
תחת "טיפים לתזונה בריאה" ניתן למצוא כתבות שנכתבו על ידי דיאטניות של איגוד הסוכרת האמריקאי.
סרטון קצר מציג את האתר והמאפיינים השונים שבו.

נסו ותהנו :)

יום שבת, 13 באוקטובר 2018

המשרד (ODS) לשירותך: כל מה שרצית לדעת על תוספי תזונה. חלק 2- DSID: מצמצמים את הרווח שבין התוית למציאות

(Dietary Supplement Ingredient Database (DSID

ממשיכים לסקור את מקורות המידע לחוקרים באתר ODS, לאחר הפירוט על פרקטיקום תוספי התזונה בחלק הראשון. המקור השני עליו אני רוצה להרחיב הוא DSID.
DSID הוא אתר של NIH, המציג נתוני בדיקות מעבדה של קטגוריות תוספים נפוצות בארה"ב, בהם נבדקה מידת ההתאמה בין הרכיבים הרשומים על גבי האריזה לבין התכולה בפועל. בנוסף במאגר קיימים מחשבונים לכל קטגוריה, בהם ניתן להכניס נתונים של תוסף מסוים, ולקבל את ההערכה של כמות הרכיבים בפועל במוצר הספציפי. 
קטגוריות המוצרים שנבדקו עד היום הן מולטיויטמינים למבוגרים ולילדים. תוספי ויטמינים ללא מרשם לנשים הרות, תה ירוק ותוספי אומגה 3.
המחשבון של מולטיויטמינים למבוגרים עבר עדכון בשנת 2017.  המחשבון מוצג בתמונה 1, עם הדגשה של המקום בו ניתן להכניס את נתוני המולטיויטמין שרוצים לבצע לו הערכה.


מחשבון להערכת תכולת מולטיויטמינים בפועל  

קיומו של האתר, ביוזמה של הממשל, מדגיש את הבעיה הנפוצה של חוסר התאמה בין הרשום על התוית לקיים בפועל בתוסף, בתקוה לתרום לשינוי המצב.


יום שני, 8 באוקטובר 2018

המשרד (ODS) לשירותך: כל מה שרצית לדעת על תוספי תזונה. חלק 1-הפרקטיקום השנתי לתוספי תזונה

לאחרונה נפתח לי צוהר מחודש לעושר הרב של המידע במקצועי הקיים באתר של ה - ODS, המשרד לתוספי תזונה,  Office of Dietary supplements  של ה - NIH האמריקאי. החלטתי להקדיש לנושא סדרה של מספר פוסטים, על מנת שהמידע הרב יהיה ברור וקל לעיכול.
הסדרה תתרכז במקורות המופיעים באתר בחלק המיועד לחוקרים, אולם רגע לפני שנצלול לשם אני רוצה להזכיר את רשימת דפי המידע על תוספי תזונה הקיימת באתר, וכוללת סיכום על תוספי תזונה נפוצים. בחלק מהסיכומים יש גם הפרדה בין מידע לאנשי מקצוע למידע לציבור הרחב, כמו למשל בסקירה המצויינת על תוספים לספורטאים.



פרקטיקום תוספי תזונה

בלשונית מידע לחוקרים מרוכזים קישורים למספר מקורות מידע עליהם אני רוצה להרחיב. והראשון שבהם הוא הפרקטיקום לתוספי תזונה. הפרקטיקום לתוספי תזונה הינו סמינר המתפרס על פני יומיים וחצי מרוכזים של הרצאות לאנשי מקצוע ומחקר. הפרקטיקום מתקיים לזכרה של ד"ר MARY FRANCES PICCIANO, שהיתה חוקרת בכירה ב - ODS והלכה לעולמה בשנת 2010 לאחר מאבק במחלת הסרטן. הפרקטיקום מתקיים בכל חודש מאי משנת 2017, ההשתתפות בו היא ללא תשלום, וכמו כן כל ההרצאות שנערכות בו מוקלטות ומועלות לערוץ היוטיוב ולאתר של ODS.
ההקלטות מהפרקטיקום שנערך במאי השנה הועלו לאחרונה לערוץ היוטיוב של ODS וניתן לצפות בהן כאן.
כמו כן ניתן לצפות בהרצאות של הפרקטיקום משנת 2017 כאן בקישור.

פרקטיקום 2018 - נושאים ודגשים

סרטון 1 - פגישה עם "כלבי השמירה" של שוק התוספים - הרצאות מרתקות של 3 נציגים של גופים ועיתונאים עצמאיים העורכים בדיקות בלתי תלויות לתוספי התזונה וכותבים בנושא:
סרטון 2 - שיחה עם התעשיה
סרטון 3 - בחזית המדע: המיקרוביום ותזונה, כולל אזכור של המחקר של מכון וייצמן וחברת Day2.
סרטון 4 - בטיחות תוספי תזונה - סקירה נרחבת על הנושא, עם שאלת המפתח: האם מה שרשום על הבקבוק זה באמת מה שיש בו? חשש רב לזיהומים בתוספי תזונה שונים, עם תוספים להרזיה ולספורט במקום הראשון. ובאותו ענין של בטיחות תוספי תזונה גם מאמר שפורסם לאחרונה בנושא.
סרטון 5 - פאנל "שומרי הסף" והתעשיה

יתכן ויעלו סרטנים נוספים בהמשך, שווה לעקוב ביוטיוב ובאתר.
מחכה כבר לפרקטיקום תוספי תזונה 2019!






יום שבת, 29 בספטמבר 2018

עדכונים למנוע החיפוש לתמונות חופשיות CC Search

מנוע החיפוש לתמונות חופשיות של Creative Commons, הנקרא CC Search,  שכתבתי עליו בעבר, הושק לראשונה בפברואר 2017.  כעת הוכרז בבלוג של Creative Commons על עדכון משמעותי לאתר, הנמצא עדין בגרסת בטא.

שתהיה לנו שנה מלאה כרימון. תמונה ממנוע CC Search
"Pomegranate" by Samantha Forsberg is licensed under CC BY 2.0


מה חדש?

יותר מקורות

מנוע החיפוש מכסה כעת 13 אתרים של תמונות חופשיות, לעומת 5 בגרסה הקודמת, ובסה"כ מעל 10 מליון תמונות.

יותר תגיות

בנוסף לתגיות של התמונות הקיימות באתרי המקור ואלו שהוספו על ידי הגולשים, מקבלת כעת כל תמונה ותמונה באתר תגיות בעזרת טכנולוגיות של בינה מלאכותית ולמידת מכונה. הדבר צפוי לשפר את תוצאות החיפוש באתר.

קטגוריות

לעיצוב החדש של האתר הוספו קטגוריות שונות המאפשרות גלישה לפי נושאים, כולל תמונות פופולריות.
כמו כן ניתן לסנן את תוצאות החיפוש לפי אתר המקור וסוג הרשיון. 

רשימות

ניתן ליצור רשימות של תמונות מועדפות  ללא הרשמה לאתר, ולשתפן ברשתות החברתיות.


מענין לראות מה יכלול העדכון הבא... מה דעתכם על האתר?



יום רביעי, 19 בספטמבר 2018

אתיקה בדיאטטיקה - עדכונים

האקדמיה לתזונה ודיאטטיקה בארה"ב עדכנה לאחרונה את הקוד האתי המחייב את חבריה. העדכון נעשה על מנת להתאים את הקוד לסביבה המשתנה מבחינה דיגיטלית, לרשתות החברתיות, ולאמצעים טכנולוגיים שונים שנכנסו לשימוש מאז עודכן הקוד לאחרונה בשנת 2009.
מידע נוסף כולל הקוד העדכני המלא ניתן לקרוא כאן
מידע נוסף כולל סוגים שונים של קודים אתיים ומדיניות הגשת תלונה על הפרת הקוד האתי והטיפול בה בארה"ב ניתן לקרוא כאן.
מענה על שאלות נפוצות ומידע נוסף ניתן למצוא כאן

אתיקה בדיאטטיקה. מצפן פנימי

קצת היסטוריה

האקדמיה לתזונה ודיאטטיקה הכירה בצורך בקוד אתי כבר לפני כ - 90 שנה, כאשר פרסמה את "הקוד המקצועי לדיאטנים בבית חולים" בשנת 1930. בשנות השבעים פורסמו מסמכים נוספים ביניהם "שבועת הדיאטנים" בשנת 1977. הקוד האתי הרשמי הראשון של האקדמיה פורסם בשנת 1982, ועבר עדכונים על פי התנאים המשתנים של המקצוע  בשנים 1987, 1998, 2009 ו - 2018.

כיצד התנהל העדכון לשנת 2018?

העדכון החדש, שנכנס לתוקף ביוני 2018, בוצע על ידי ועדה מיוחדת שהורכבה משלושת החברות הנוכחיות של ועדת האתיקה של האקדמיה, 5 דיאטניות נוספות, חברות אקדמיה, שמונו על ידי נשיאת האקדמיה, וכן היתה שותפה לתהליך יועצת משפטית. הצוות החל את עבודתו בנובמבר 2016, שהתנהלה באמצעות שיחות ועידה ושתי פגישות פנים אל פנים. העבודה כללה  בין היתר סקירה של 11 קודים אתיים של ארגונים מובילים. לאחר שאושרה טיוטת הקוד המעודכן ביולי 2017, היא נשלחה ליותר מ - 100,000 חברי האקדמיה לתזונה ודיאטטיקה למתן הערות והצעות. מן ההערות חודדו נושאים המופיעים בקוד המעודכן, ביניהם רשתות חברתיות, מכירות של תוספי תזונה, הגנה על מידע רפואי אישי והחובה לדווח על הפרות של הקוד האתי.  הקוד המעודכן אושר סופית בפברואר 2018, ונכנס לתוקף ביוני 2018. הנוסח העדכני פורסם בגליון ספטמבר של כתב העת של האקדמיה לתזונה ודיאטטיקה. 

הקוד האתי של האקדמיה לתזונה ודיאטטיקה  לשנת 2018

הקוד האתי העדכני כולל 4 עקרונות מרכזיים ו - 32 סעיפי משנה. להלן תקציר (בתרגום חופשי שלי..) של הקוד המעודכן.
1. כשירות והתפתחות מקצועית (ראשית לא לגרום נזק - Non-maleficence)
  • לתת ייעוץ מבוסס עובדות, להתעדכן באופן שוטף ולהכיר במגבלות הידע.
  • לקבל החלטות מבוססות עובדות, הלוקחות בחשבון את ערכי המטופל/קהילה והנסיון המקצועי.
  • להתייעץ ולהפנות למטפלים אחרים לפי הצורך.
2. יושרה בהתנהגות האישית והמקצועית (אוטונומיה)
  • גילוי נאות של כל ניגוד אינטרסים, כולל כלכלי. המנעות מקבלת מתנות שעלולות להשפיע על ההתנהלות המקצועית.
  • מילוי וציות לכל החוקים,  התקנות  והכללים של המדינה בה פועלים, כולל חידוש רשיון וכדומה.
  • כיבוד זכויות יוצרים, ללא קשר למדיום בו הופיעו: בכתב, בעל פה או אלקטרונית. 
  • לספק מידע נכון ומדוייק בכל הפרסומים
  • לדווח על התנהגות לא הולמת או טיפול לא נכון שניתן על ידי איש מקצוע אחר בתחום התזונה או בתחומים אחרים.
  • לדווח, לקודד ולהגיש חשבון  בצורה המדוייקת ביותר עבור השרות שניתן.
  • לשמור על פרטיות המטופל והמידע הרפואי/אישי שלו כולל שימוש באמצעים טכנולוגיים מתאימים.
3. מקצוענות (Beneficence)
  • לתרום להחלטות המשפיעות על איכות החיים של המטופל.
  • לכבד את הכישורים, הידע, הזכויות והערכים של קולגות למקצוע ומקצועות אחרים.
  • לבטא כבוד, דיאלוג בונה ומקצועיות בכל הפרסומים, כולל ברשתות החברתיות.
  • להמנע מקשרים רומנטיים עם מטופלים, סטודנטים, ועובדים תחת פיקוח.
4. אחריות חברתית (צדק)
  • לשתף פעולה עם אחרים למניעת פערים בריאותיים והגנה על זכויות אדם.
  • להשתתף בשירותים שמועילים לקהילה ומעלים את אמון הציבור במקצוע.

הקוד האתי של הדיאטנים בישראל 

הקוד האתי של הדיאטנים/תזונאים בישראל הושק לראשונה  בשנת 2016. את עקרונות הקוד ניתן לקרוא כאן בעברית וערבית. 

כמה מחשבות לסיכום

העדכון של הקוד האתי בארה"ב מדגיש את היותו של קוד אתי מסמך דינמי המתעדכן מעת לעת לפי צורכי הסביבה המשתנים. בעידן הדיגיטלי, המזמן שינויים מהירים וכלים חדשים כמעט מדי יום, יש צורך לקחת בחשבון גם סוגיות אתיות חדשות העולות עקב כך.
מן התוספות החדשות שעלו בקוד האתי העדכני מענין לשים לב  לאמצעים שיש לנקוט על מנת להבטיח את המידע הרפואי של המטופלים ברשומה הממוחשבת ובטיפול מרחוק.
כל נושא הדיון המכבד ברשתות החברתיות ומתן כבוד לקולגות, נושא שטרם הופנם דיו. פתרון אחר במקום שיימינג הוא הפניה של תלונה לועדת האתיקה במקרים בהם חושבים שהוצג על ידי דיאטנים מידע שעלול לגרום נזק לציבור.
השתתפות בפרוייקטים למען הקהילה על מנת להעלות את אמון הציבור במקצוע - מחשבה יפה לאור המאמצים שלנו לשפר את תדמית המקצוע בציבור.
לדייק בכל הפרסומים - דוגמה להפרה נפוצה של נושא זה כאן הוא שימוש בתואר מומחה/ית ל... אף כי מומחיות לדיאטנים טרם הוכרה בישראל.
ובהקשר של הבידול של הדיאטנים משלל מאמני תזונה למיניהם - אולי הדגשת הקוד האתי, שבראשו החובה לתת ייעוץ מבוסס עובדות ולהמנע מגרימת נזק למטופל - זהו הדבר הראשון. 



יום שלישי, 28 באוגוסט 2018

הסטטיסטיקות של גוגל סקולר: גרסת 2018

https://scholar.google.co.il/


בראשית החודש עודכנו הסטטיסטיקות של גוגל סקולר לשנת 2018, כפי שדווח בבלוג של האתר.
העדכון מציג את כתבי העת המצוטטים ביותר בשנים 2013-2017 לפי מדד h5.
את הנתונים ניתן לראות בלשונית מדדים (Metrics) שבתפריט הראשי של גוגל סקולר.
ברשימה הראשית מופיעים 100 כתבי העת המצוטטים ביותר, וניתן לראות גם כתבי עת לפי קטגוריות ותת קטגוריות (20 כתבי העת המובילים בכל אחת). למשל ניתן לראות כתבי עת תחת קטגורית Health & Medical Sciences, ותחתיה את קטגורית Nutrition Science. בכל כתב עת ניתן ללחוץ על הקישור ולראות את המאמרים המצוטטים ביותר מתוכו.
לדוגמה, המאמר המצוטט ביותר בחמש השנים האחרונות מתוך כתב העת המוביל בקטגורית בריאות ורפואה,  The New England Journal of Medicine, היא בנושא תזונה ים תיכונית ומניעת מחלות קרדיווסקולריות. עוד מענין לציין כי מאמר זה פורסם שנית לאחרונה לאחר שעלו טענות לגבי המתודולוגיה שלו.
לא חייבים להסתפק בקטגוריות המובנות, ניתן לערוך חיפוש בתוך דף המדדים לפי הנושא הרצוי, ולקבל רשימת כתבי עת בתחום. נסו למשל Liver. חלונית החיפוש מופיעה בלחיצה על אייקון זכוכית המגדלת שבראש הדף.
ניתן לראות בתמונה 1 מודגשים בצהוב את זכוכית המגדלת לביצוע החיפוש, את שלושת הקוים תחתם מסתתר התפריט הראשי, היכן ניתן לבחור קטגוריות ותת קטגוריות, היכן מופע מדד h5, ומסומן בחץ הקישור עליו ניתן ללחוץ לקבלת המאמרים המובילים מכל כתב עת.

תמונה 1. מדדים: התמצאות


סטטיסטיקות לפי מחבר ניתן לראות בפרופילי החוקר בגוגל סקולר, למשל של פרופ' קלנטר זדה. ניתן להגיע לפרופיל על ידי חיפוש שם המחבר במנוע החיפוש הראשי של האתר. מפרסמים מאמרים ואין לכם עדין פרופיל משלכם בגוגל סקולר?תוכלו לפתוח לכם אחד כזה בקלות בלחיצה על "קבלת פרופיל משלי"  המופיע בצידו של כל פרופיל קיים.
קריאה נעימה, אשמח לשמוע את תגובותיכם :)




יום שבת, 21 ביולי 2018

נתוני הבריאות והתזונה של ישראל בכף ידך - הסקר החברתי 2017

מהו הסקר החברתי?

מאתר הלמ"ס: הסקר החברתי הוא סקר שנתי שוטף, הנערך על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה החל משנת 2002. הסקר נעשה על מדגם חדש בכל שנה, ומספק מידע מעודכן על תנאי החיים ועל רווחת האוכלוסייה בישראל.
הסקר החברתי מורכב משני חלקים עיקריים: גרעין קבוע, המכיל מספר רב של שאלות במגוון תחומי חיים, כגון: בריאות, דיור, תעסוקה, השכלה, מצב כלכלי, שימוש במחשב, דת ודתיות ועוד, וחלק מתחלף, המוקדש בכל שנה לנושא חדש אחד או שניים, הנחקרים בהרחבה.
הסקר שנערך בשנת 2017 עסק באופן מורחב הנושאי בריאות ואורח חיים,  ונתונים מתוכו מתחילים להתפרסם בימים אלה. הסקר כלל בחינה מקיפה של מגוון היבטים הקשורים לבריאות ולאורח החיים של האוכלוסייה בישראל. הנושא כולל שאלות העוסקות במגוון היבטים של אורח החיים ובהם: הערכת מצב הבריאות; תפקוד יומיומי; מוגבלות; הרגלי שינה; רפואה מונעת - בדיקות וחיסונים, משקל ודיאטה; תזונה והרגלי אכילה; פעילות גופנית; עישון; ביטוחי בריאות; חיפוש מידע בנושאי בריאות; עמדות בנושא זכויות במערכת הבריאות; ויתורים בנושאי בריאות בשל קשיים כלכליים; בטחון תזונתי; תחושות ומצבים רגשיים.
הסקר הקודם שעסק באופן מורחב בנושאי בריאות נערך בשנת 2010, כך שניתן כעת לערוך השוואת נתונים ואיתור שינויים שחלו במדדים בשנים אלה.

נתוני תזונה בסקר החברתי

הסקר כולל מידע מפורט מאוד בנושאי רלוונטיים לתזונה כמו נתונים אנתרופומטריים, תדירות צריכת מזונות שונים, פעילות גופנית, קבלת ייעוץ תזונתי מקצועי, דיאטה נוכחית, ויתור על ארוחה חמה ועוד.
הנתונים פתוחים לציבור, וניתן להפיק לבד מגוון רחב של נתונים לפי בחירה בעזרת מחולל הלוחות של הסקר שבאתר הלמ"ס.

איך מגיעים לנתוני הסקר?

כדי להגיע לכל נתוני הסקר יש להכנס למחולל הלוחות של הסקר באתר הלמ"ס. כאן תזדקקו למעט סבלנות ויכולת טכנית בסיסית, היות ובדומה לאתרי ממשל רבים בישראל, מחולל הלוחות עובד אך ורק בדפדפן אינטרנט אקספלורר בגרסאות 7-8. מגרסה 9 יש להפעיל מצב תאימות, חפשו הוראות בהודעה כזו המופיעה בדף בו מאשרים את תנאי השימוש במחולל.

תמונה1. הוראות למצב תאימות

אל המחולל ניתן להגיע מהקישור הזה.
לאחר הלחיצה על הקישור למחולל תתבקשו לאשר את תנאי השימוש. לאחר מכן בחרו את שנת הסקר הרצויה (לסקר הבריאות המורחב - 2010 או 2017) ונתונים לנפש או למשק בית. לאחר מכן לחצו על יצירת לוח. תוכלו לפני כן גם לצפות בסרטון הדרכה ולקרוא דף הסבר על השימוש במחולל.
בתמונה 1 נראה העמוד בו בונים את טבלאות הנתונים הרצויות לפי בחירה.
ראשית בוחרים במשתני הסינון לפי הצורך. משתני הסינון הם משתנים המאפשרים לכלול בלוח רק חלק מאוכלוסיית הסקר. לדוגמה, ניתן לכלול בלוח גברים בלבד, או אנשים בעלי תואר אקדמי, או מי שאינם מרוצים מהכנסותיהם.
לאחר מכן בוחרים את משתני השורות והעמודות שיופיעו בטבלה. לא לשכוח לתת גם שם לללוח הנתונים שלכם במקום המתאים. עם סיום בניית הטבלה ניתן להוריד אותה כקובץ אקסל.
ניתן גם לצפות כאן בקישור בסרטון הדרכה קצר שהכינותי על הכנת הלוחות. סרטון הדרכה מפורט על עבודה עם מחולל הלוחות ניתן לראות גם כאן. חצי השעה הראשונה של הסרטון היא רקע כללי על הלמ"ס, ולאחר מכן הדרכה על השימוש בלוחות.
תמונה 2. מחולל הלוחות

בתמונות 3-4 ניתן לראות לדוגמה שני לוחות שיצרתי - צריכת בשר שבועית  לפי מין וגיל.

צריכת בשר שבועית בקרב גברים לפי גיל 2017

צריכת בשר שבועית בקרב נשים לפי גיל 2017
לסיכום, שווה להכנס לנתוני הסקר ולהוציא מהם את המיטב. תקצירים בנושאים שונים מנושאי הסקר מתפרסמים בהדרגה על ידי הלמ"ס, כאן ניתן לראות מה שפורסם עד כה.
נתוני הלמ"ס מהווים מקור נוסף ומשלים לנתוני סקר מב"ת מבוגרים 2 שהתפרסמו גם כן לאחרונה.

יום שבת, 16 ביוני 2018

מצגות, התראות ועוד: סמנטיק סקולר מתחדש

סמנטיק סקולר, מנוע החיפוש המדעי המבוסס על בינה מלאכותית, ממשיך להתחדש. בהמשך לפוסט קודם מראשית השנה, נוספו לאחרונה מספר חידושים שימושיים ששווה להכיר.

1. סינון לפי תחום מחקר

כעת ניתן לבחור את תחום המחקר בו ייערך החיפוש. האפשרויות בינתיים מצומצמות: כל התחומים, מדעי המחשב או רפואה. הבחירה בתפריט הנפתח לצד חלונית החיפוש. מסומן בתמונה 1.


תמונה 1. בחירת תחומים בסמנטיק סקולר

2. קבלת התראות

ניתן כעת לקבל 3 סוגי התראות בדוא"ל מסמנטיק סקולר:

  1. התראת מחבר: התראה על פרסום מאמר חדש של מחבר מסוים (נסו למשל להרשם להתראה על מאמרים של פרופ' איריס שי - Iris Shai).
  2. התראה על ציטוט של מאמר מסוים (למשל על מאמר שעוסק בהשפעת צריכת השומן על המיקרוביוטה).
  3. התראה על מאמר שהתפרסם בנושא מסוים (נסו למשל להרשם להתראה בנושא צליאק).

הרישום נעשה באמצעות לחיצה על האייקון :
תמונה 2. יצירת התראה

עריכה של ההתראות נעשית באמצעות  לחיצה על אייקון הפרופיל האישי:
תמונה 3. עריכת ההתראות

3. מצגות

בסמנטיק סקולר תוכלו כעת לקבל בתוצאות החיפוש במקרים רבים גם מצגות (בצד ימין של דף התוצאות).  נסו למשל לראות מצגות בנושא צליאק או תזונה בסוכרת (בתמונה 4 מסומן בצהוב).

תמונה 4. מצגות בתוצאות החיפוש

נסו ותהנו :)

יום חמישי, 24 במאי 2018

תמונה (חופשית) שווה אלף מלים - חלק 3

תמיד שימושי ומהנה לגלות עוד אתרים עם תמונות חופשיות לשימוש, לשטוף את העיניים, לקבל השראה ולשים בפוסטים מכל הסוגים ובכל הפלטפורמות. בהמשך לפוסטים קודמים בנושא: תמונה (חופשית) שווה אלף מלים חלק 1 וחלק 2, להלן עוד 3 אתרים שווים שלא כדאי להחמיץ. את כל האתרים, הקודמים והנוכחיים, ניתן למצוא מרוכזים גם כאן.

1. PIKWIZARD

אתר המציע אלפי תמונות חופשיות לשימוש. ניתן לגלוש לפי קטגוריות (בתחתית דף הבית) או לבצע חיפוש לפי מילות מפתח. מתחת לשורת החיפוש תופיע הפנייה לקטגוריות דומות לזו שהקלדתם. ליד כל תמונה (לאחר הקלקה עליה) יופיע פירוט של זכויות השימוש, ואפשרות למתן קרדיט ליוצר. ניתן להרשם לאתר בחינם, ובכך ליצור רשימת תמונות מועדפות (באמצעות  מתן לייק לתמונה). כמו כן האתר מציע תוכנה לעריכת התמונות, עם תכנית בסיסית חינמית.
כתבו על האתר גם Marcus Zillman ו - Richard Byran.

תמונה מתוך https://pikwizard.com/



2. MOOSE

באתר MOOSE התמונות צולמו על ידי צלמים מקצועיים, והדוגמניות המשמשות כמודלים מקצועיות אף הן. מאפיין ייחודי נוסף של האתר הוא שניתן למצוא מספר תמונות עם אותו רקע או אותה דוגמנית במספר תמונות דומות, כך שניתן יהיה להשתמש במספר תמונות יחד ללא הבדלים צורמים ביניהן. ניתן לחפש באתר בטקסט חופשי או לגלוש לפי קטגוריות, שחלקן ייחודיות ושימושיות למקצועות התזונה והבריאות כגון שרותי רפואה, אורח חיים בריא, מזון, ותמיד מומלץ: הפסקת קפה. השימוש בתמונות חינמי במתן קרדיט, או בתשלום ללא מתן קרדיט.
מקור


תמונה מקטגוריית אורח חיים בריא באתר MOOSE מקור


3. RESHOT

RESHOT הוא אתר המציע תמונות איכותיות, הנאספות ידנית, ממקורות שלא תמיד מכוסים על ידי אתרים פופולריים כגון Unsplash, ויש אף המכנים אותו "Unsplash החדש". מאפין ייחודי של האתר הוא  אוספים של תמונות לפי נושאים שניתן להוריד כחבילה בתמורה לציוץ בטוויטר. נושאים לדוגמה הם שונות ופעילות גופנית. שווה לנסות!
מקור




ארטיקים בסגנון Reshot


מקווה שמצאתם את האתרים שימושיים! לאתרים נוספים של תמונות חופשיות לחצו כאן.

יום רביעי, 16 במאי 2018

איתור מאמרים בטקסט מלא: כנס טלדן 2018

היום השתתפתי בכנס המידע השנתי של חברת טלדן, שכמו תמיד היה כנס מענין ומושקע.
ההרצאה שאני העברתי עסקה בנושא התפתחויות בתחום הגישה הפתוחה וכלים לגישה ואיתור מאמרים בטקסט מלא.
לאחרונה הולכים וגוברים הקולות הקוראים לשינוי המודל של פרסום מאמרים מדעיים, הכרוך בעלויות עצומות לרכישת מנויים לאוניברסיטאות, בעוד המו"לים גורפים רווחי ענק, שגבוהים אף יותר מאלה של חברות הטכנולוגיה הגדולות כמו גוגל, אמזון ואפל.
במצגת המצורפת מתוארות התפתחויות אחרונות בתחום, לצד כלים ותוספים המסייעים באיתור מאמרים בטקסט מלא.
שימו לב, מרבית התמונות במצגת מקושרות ללינקים הרלוונטיים, כדאי ללחוץ :)
את המצגת ניתן להוריד כאן.
אשמח לתגובות, הערות ושאלות!


מצגת ההרצאה מכנס טלדן 2018. להורדת המצגת לחצו כאן

יום שבת, 28 באפריל 2018

אוכל למחשבה: מקורות מידע בנושא תזונה

אוכל למחשבה: הוובינרים

וובינר שנערך לאחרונה על ידי הרשת הלאומית של הספריות הרפואיות בארצות הברית National Network of Libraries of Medicine הוקדש כולו למקורות מידע בתחום התזונה. הוובינר עסק ברובו במקורות מידע המתאימים גם לציבור הרחב מהאתרים של USDA, FDA ו - CDC. אולם עשר הדקות האחרונות של הוובינר הוקדשו למידע עבור אנשי מקצוע.
זוהי הפעם השניה שבה הוובינר מתקיים. הפעם האשונה היתה ביולי 2017, בה התקיים הוובינר בשני חלקים של שעה כל אחד. החלק הראשון עסק במקורות המתאימים גם לציבור הרחב, והחלק השני עסק במקורות המתאימים בעיקר לציבור אנשי המקצוע, בהרחבה רבה יותר לעומת הוובינר האחרון.
בחלק המוקדש לאנשי מקצוע ניתן דגש על מקורות למידע סטטיסטי בתזונה, חיפוש בפאבמד בנושאי תזונה בעזרת MeSH ובעזרת שאילתות מובנות, סקירות שיטתיות בנושאי תזונה ומנוע החיפוש PubAg.


אוכל למחשבה: הוובינר

אוכל למחשבה: האתר

בנוסף לוובינרים, רוכזו כל מקורות המידע עם הקישורים הרלוונטיים באתר מיוחד המאפשר גישה נוחה לכל האתרים שהוזכרו בסרטונים. ניתן גם להוריד את המצגת באתר הקורס. עוד ניתן לראות באתר הקורס כי מחזור נוסף צפוי בנובמבר 2018.

מקורות מידע נבחרים 

שאילתות מובנות בפאבמד

בפאבמד קיימות מגוון שאילתות מוכנות מראש, כפי שגם הרחבתי בנושא בעבר. שאילתות כאלה בנושאי תזונה ניתן למצוא תחת Healthy People 2020 Structured Evidence Queries 
(גישה מדף הבית של פאבמד ← Healthy People 2020 ← Topic-Specific Queries ).
נושאים רלוונטיים במיוחד הם למשל Food Safety ,Nutrition and Weight StatusDiabetes.

מקורות מידע של הספריה הלאומית לחקלאות National Agricultural Library

אוספים דיגיטליים

באתר של הספריה הלאומית לחקלאות קיימים מספר אוספים דיגיטליים מעניינים מאוד. הגישה לאוספים היא מתפריט האוספים שבדף הבית של הספריה. בתחום התזונה ניתן למנות את האוסף הדיגיטלי ההיסטורי של המלצות התזונה האמריקאיות. באוסף קיימים למעלה מ - 900 פריטים, וניתן לגלוש לפי נושאים או לבצע חיפוש.
בנוסף קיימת באוסף אינפוגרפיקה המציגה פרסומים היסטוריים בנושא כולל רשימת מקורות.
בין האוספים ניתן למצוא גם אוסף היסטורי בנושא חקלאות אורגנית, ואוסף של פרסומים מדעיים של חוקרי משרד החקלאות. אוסף זה כלול גם במנוע החיפוש PubAg. 

PubAg

PubAg  הוא מנוע החיפוש של ספריית משרד החקלאות בנושאי חקלאות. הוא כולל מאמרים של חוקרי המשרד בטקסט מלא, וכן ציטוטים של יותר ממליון וחצי מאמרים בתחום. בין הנושאים המכוסים במאגר גם תזונה, בטיחות מזון ואיכות מזון. מידע נוסף ניתן לראות כאן

מרכז מידע בנושא מזון ותזונה 

המרכז כולל גישה לאין ספור מקורות מידע איכותיים בנושאי תזונה ומזון, ביניהם להמלצות התזונה העדכניות, מחשבון DRI לאנשי מקצוע, מאגר המידע של ערכים תזונתיים של ה - USDA ועוד ועוד...


יום ראשון, 22 באפריל 2018

אנגלית שפה קשה: מידע בנושאי בריאות בשפות רבות

האתר HealthReach הוא אתר של הספריה הלאומית לרפואה בארה"ב, שמטרתו להנגיש מידע רפואי לאנשים שאנגלית אינה שפתם הראשונה. הוא החליף את האתר Refugee Health Information Network משנת 2013.

https://healthreach.nlm.nih.gov/

מה באתר?

ניתן למצוא באתר מידע בנושאי בריאות מגוונים (כולל תזונה) בשפות רבות. כל דף מידע כתוב גם באנגלית לנוחיות המטפל (על גבי אותו מסמך או כמסמך נפרד). בין השפות באתר ניתן למצוא גם ערבית, רוסית ואמהרית.
באתר שלושה סוגים של מידע:
  • חומרים עוסקים בחינוך לבריאות עבור המטופלים במגוון פורמטים (דפי מידע, אודיו ווידאו).
  • מידע עבור המטפלים (דוחות, דפי מידע וערכות)
  • אוספים מיוחדים, המתעדכנים מעת לעת, בנושאים כמו בריאות האשה, שימוש בחומרים ממכרים, מזג אוויר קיצוני ובריאות הנפש (ניתן לראות בדף הבית ובלשונית A-Z index).

האתר מותאם למכשירים ניידים מכל הסוגים.
התוכן מעודכן גם במדליין פלוס, תחת Health Information in Multiple Languages  (קישור ישיר בתחתית דף הבית). עם זאת ב - HealthReach יש מידע רב יותר על הרקע של כל דף מידע, מתי עודכן, האם נכתב במקור באנגלית או בשפה זרה ועוד.
בתמונה 1 ניתן לראות מספר נתונים על התוכן המצוי באתר, נכון למרץ 2018.


תמונה 1. HealthReach במספרים, נכון למרץ 2018


להלן סרטון חדש שהופק לרגל חידושו של HealthReach עם הסבר על הכלים הקיימים באתר והשימוש בהם.
חדש! ניתן להרשם לקבלת עדכונים על האתר מדף הבית תחת אייקון המעטפה האדומה. 

יום שבת, 17 במרץ 2018

רב מימדי - מנוע החיפוש החדש Dimensions

Dimensions הוא מנוע חיפוש מדעי חדש, שהושק בינואר השנה.
נכון להיום מכסה למעלה מ - 90 מליון פרסומים מדעיים, כולל בתחומי הרפואה.
קיימת גרסה חופשית לשימוש, וכן אפשרות לחיפוש מתקדם יותר בגרסה בתשלום, בעיקר לגבי גרנטים, ניסויים קליניים ופטנטים הקשורים לכל פרסום. 
אחד המאפיינים הייחודיים של Dimensions  הוא חשיפת ההיבט הפיננסי של המחקר: היכן שניתן מופיע הגורם הממן של המחקר וגרנטים שתמכו במחקר.
עוד ניתן לבצע כאן חיפוש לפי אבסטרקט - בדומה לכלי החיפוש של פאבמד MeSH on Demand. מידע נוסף על MeSH on Demand ניתן לקרוא כאן
לאחר ביצוע החיפוש ניתן לסנן את התוצאות לפי מגוון פילטרים. אחד הפילטרים הייחודיים למנוע חיפוש זה הוא  הפילטר  Fields of Research, המאפשר לצמצם את החיפוש לתחום הרצוי, כולל בין היתר Nutrition & Dietetics. את רשימת כל התחומים ניתן לראות כאן
ניתן להרשם לחשבון חינמי, המאפשר לשמור חיפושים, לייצא רשימות מאמרים, ולשמור מאמרים בספריה אישית. 


https://app.dimensions.ai/discover/publication


מספר סרטונים קצרים מערוץ היוטיוב של האתר, האחרן שבהם פורסם לפני מספר ימים - מדגימים בקצרה את השימוש במנוע החיפוש.
מידע נוסף על Dimensions ניתן לקרוא גם בפוסט מהבלוג של ד"ר יפה אהרוני.
לסיכום - אני מוסיפה אותו לרשימת מנועי החיפוש שלי!

יום ראשון, 25 בפברואר 2018

מידע תרופתי מבית טוב: One Stop Shop

Drug Information Portal


פרט לפאבמד ומדליין הידועים, מתחזקת הספריה הלאומית לרפואה בארה"ב (NLM) עוד מגוון אתרים קצת פחות ידועים, אך איכותיים לא פחות. בפוסט קודם סקרתי את האתר  Genetics Home Reference העוסק במידע גנטי, ומותאם הן לאנשי מקצוע והן לציבור הרחב. הפעם אני רוצה לספר על אתר, המהווה מעין פורטל למקורות מידע רבים בנושא תרופות ותוספי תזונה, מקורות של NLM ואתרי ממשל נוספים.
האתר Drug Information Portal מבית הספריה הלאומית לרפואה (NLM) הוא למעשה One Stop Shop (כפי שמגדיר הסרטון המצורף להלן) עבור מידע תרופתי.
במרכזו של דף הבית ניתן לראות חלונית חיפוש, בה אפשר להכניס את שם התרופה (גנרי או מסחרי), או שם של קבוצת תרופות. ניתן למצוא כאן מידע גם על תוספי תזונה. אם לא הקלדתם את השם במדוייק יציע לכם האתר מספר שמות דומים לבחירה.

https://druginfo.nlm.nih.gov/drugportal/


בדף תוצאות החיפוש מתקבל מידע ממספר רב של מקורות (של NLM ואתרי ממשל נוספים דוגמת FDA), והכל בלחיצת כפתור. מידע זה כולל בין היתר:
רקע כללי על התרופה ומידע רפואי רלוונטי (מהאתר מדליין פלוס)
ניסויים קליניים על התרופה (מאתר Clinical Trials)
מאמרים על התרופה (מפאבמד/מדליין/פאבמד סנטרל)
סקירות שיטתיות על התרופה (Pubmed Health)
מידע על התרופה מאתר FDA
מידע על התרופה בהריון והנקה (מאתר LactMed)
מידע על זיהוי התרופה (מאתר PillBox)
מידע מהיצרן של התרופה (מאתר DailyMed)

לא בכל תרופה מופיעים כל המקורות, להלן דוגמה לדף תרופה המכיל את רובם.

תוספי תזונה

האתר Drug Information Portal מספק כאמור מידע גם על תוספי תזונה, ומצטרף לאתר המצויין של NIH, הקרוי  Office of Dietary Supplements, שעבר מתיחת פנים לפני כשנה ומכיל אזור שלם עם מידע לאנשי מקצוע.



יום שבת, 17 בפברואר 2018

פותחים צוהר למידע גנטי

 Genetics Home Reference הוא אתר של הספריה הלאומית לרפואה (NLM), שעבר חידוש ועדכון לפני כשנה.
האתר ידידותי הן לאנשי מקצוע והן לציבור הרחב.
באתר ניתן למצוא מידע על יותר מאלף מצבים רפואיים הקשורים לגנטיקה, ביניהם למשל סינדרום השחלות הפוליציסטיות (PCO) או השמנה עקב חסר לפטין מולד.
בנוסף לתאור כללי על כל מצב רפואי ומידע גנטי מפורט (כולל הגנים המעורבים ואופן ההורשה) ניתן למצוא גם קישורים רלוונטיים למחקרים קליניים באתר ClinicalTrial.gov, מאמרים מפאבמד בנושא, דפי מידע ממדליין פלוס, בדיקות נלוות ועוד... 
למידענים שביניכם מעניין לראות שבכל ערך קיימת גם רשימה מפורטת של מלים נרדפות המתארות את המצב הנידון (תחת הכותרת Othr names for this condition).
האתר יכול גם לשמש מעין טקסט-בוק לגנטיקה, עם מידע רב בנושא הגנים והכרומוזומים.
ניתן לראות הסבר קצר על האתר כאן בסרטון (מדקה 8 עד 11).

https://ghr.nlm.nih.gov/

לסיכום: אתר יפה ושימושי מבית הספריה הלאומית לרפואה, להכניס למועדפים!

מקור מידע נוסף בנושאי גנטיקה

אפרופו מידע גנטי שימושי וזמין, ניתן לקבל מידע ממוקד נוסף בנושא בחיפוש בפאבמד בעזרת הפילטרים של PubMed Clinical Queries (גישה מדף הבית, טור אמצעי). הסבר על כך בהמשכו של אותו סרטון שהוזכר לעיל, הפעם מדקה 33

יום שני, 29 בינואר 2018

מנוע החיפוש Trip: שלוש סיבות להתחיל להשתמש בו כבר עכשיו!

מנוע החיפוש הרפואי Trip, שכבר כתבתי עליו בעבר, קיבל כמה עדכונים ושיפורים בתקופה שחלפה מאז. להלן שלוש סיבות להתחיל להשתמש בו כבר עכשיו!

1. Latest and greatest

Latest and greatest הוא כלי חדש באתר, אליו יש גישה לכל המשתמשים גם ללא תשלום. ניתן לראות את הקישור אליו בתפריט בראש דף הבית. באמצעות השימוש בכלי זה ניתן לראות בקלות את התוכן החדש והפופולרי בנושאים מסוימים מהשנה החולפת.
בלחיצה על הקישור מדף הבית נפתחת רשימה אלפביתית של הנושאים, למשל סידן או מיינדפולנס, שבלחיצת כפתור ניתן להתעדכן מה חדש ופופלרי בתחום. בנוסף, לאחר ביצוע חיפוש כלשהו, מופיע קישור לכלי בדף התוצאות, המפנה למאמרים אחרונים ופופולריים על פי נושא החיפוש שבוצע. כלומר, ניתן לקבל את רשימות Latest and greatest גם למונחים שאינם מופיעים ברשימה הבסיסית.

2. מנוע התשובות

מנוע התשובות של Trip מטרתו לתת תשובות לשאלות קליניות בקליק אחד. ההשראה לכך היתה המשפט: "3 קליקים הם שני קליקים יותר מדי" כפי שמסופר בפוסט מהבלוג של Trip על מנוע התשובות. המנוע, המבוסס על מספר אלגוריתמים, המסייעים למצוא את התשובה, וגם לבנות את השאלה מתוך מילות החיפוש, עבר שדרוג לאחרונה. את התשובות לשאלות (במידה ויש) ניתן לראות בראש תוצאות החיפוש, נכון להיום בתוך מסגרת ירוקה.

3. כיסוי של DynaMed Plus

החל מחודש נובמבר 2017 הכיסוי של Trip כולל את התוכן של אתר DynaMed Plus. האתר DynaMed Plus נוסד בשנת 1995 על ידי ד"ר בריאן ס. אלפר, במטרה לספק את המידע הרפואי השימושי ביותר ליד מיטת החולה. בשנת 2005 נקנה האתר על ידי EBSCO Health. הגישה ל - DynaMed Plus היא בתשלום, אבל כאן נכנסות הבשורות הטובות: למי שמגיע לתוכן של DynaMed Plus דרך החיפוש של Trip יש גישה חינמית לאתר עשר פעמים בחודש! הדבר נכון לכל משתמשי Trip, גם למי שאינו במנוי בתשלום. אם אתם זקוקים למידע של האתר בצורה יותר אינטנסיבית ואין לכם גישה מוסדית, מנוי אישי שנתי לאנשי מקצועות הרפואה הוא כ -200 דולר לשנה, ולרופאים כ - 400 דולר לשנה נכון להיום. 


https://www.tripdatabase.com/

מידע נוסף

מידע מפורט יותר על אופן החיפוש ב - Trip ומאפינים נוספים כמו יצירת אלרטים ניתן לקרוא כאן.
מידע נוסף על כל החידושים האחרונים ב - Trip כולל סיור וירטואלי באתר ניתן לראות כאן.

גלישה נעימה! אשמח לשמוע אם אהבתם את האתר כאן בתגובות.



יום שישי, 19 בינואר 2018

MeSH 2018 - מה חדש?

כבכל שנה, מתעדכן מאגר המלים המבוקרות של מדליין - MeSH (ראשי התיבות של Medical Subject Headings). מונחים חדשים נוספים, מונחים אחרים נמחקים או מתעדכנים, והשנה גם עוד מספר חידושים. מה כוללים העדכונים של 2018? את פירוט כל השינויים ניתן לראות כאן בקישור.

חידושים במונחים


מונחים שנמחקו או שונו

113 מונחים נמחקו או שונו. כאן בקישור ניתן לראות את המונחים ששונו ואת המונחים העדכניים יותר שהחליפו אותם (106 סה"כ), וכן את אלה שנמחקו. לדוגמה, מונח שימושי שהופך להיות פופולרי יותר ויותר ועודכן השנה  Glycosylation End Products, Advanced הפך ל -Glycation End Products, Advanced.

מונחים חדשים

השנה נוספו למאגר 471 מונחים (Headings) חדשים, וכן 3 סוגי פרסומים חדשים (Publication Types).
סוגי הפרסומים החדשים הם Adaptive Clinical TrialEquivalence TrialExpression of Concern. פירוט מלא על סוגי הפרסומים החדשים ומשמעותם ניתן לראות כאן.

מבין 471 המונחים החדשים לשנת 2018 בחרתי מספר מונחים מעניינים. את הרשימה המלאה ניתן לראות כאן.

Academic Failure , Academic Performance, Academic Success
Bedridden Persons
Cancer Survivors, Integrative Oncology,  Psycho-Oncology 
Child, Adopted, Child, Foster
Cigar Smoking, Cigarette Smoking, Cocaine Smoking, Pipe Smoking 
Clinical Deterioration
Composting, Conservation of Water Resources, Greenhouse Gases
Diet, High-Protein 
Diet, High-Protein Low-Carbohydrate 
Dietary Approaches To Stop Hypertension
Dietary Exposure 
Dietary Sugars, Sugars 
Diverticular Diseases 
Fascism,  Political Activism, Refugee Camps 
Fermented Foods 
Food Addiction
Food Intolerance 
Healthy Aging 
Night Eating Syndrome
Noncommunicable Diseases 
Obesity Management 
Semantic Web,  Virtual Reality, Wearable Electronic Devices 
Serum Albumin, Human
Shift Work Schedule
Smokers,  Smoking Prevention, Smoking Reduction, Smoking Water Pipes 
Solitary Kidney

עיון ברשימה יכול לרמז על תחומי מחקר בולטים ותופעות משמעותיות של השנים האחרונות, הבאים לידי ביטוי בפרסומים המדעיים העדכניים.  אז מה אפשר לראות ברשימה המדגמית שבחרתי?  בין היתר מונחים הקשורים לתפקוד אקדמי, הרחבה של מונחים הקשורים באונקולוגיה, ועוסקים בטיפול באנשים ששרדו את המחלה ובטיפולים אינטגרטיביים. עוד בולטת הרחבה ופירוט של מונחים רבים הקשורים בעישון, בין היתר דיוק בסוג העישון, כמו סיגריה/סיגר/נרגילה, ומונחים הקשורים למניעת עישון והפחתת עישון. איכות הסביבה גם זוכה להתייחסות עם מונחים כמו יצירת קומפוסט וגזי חממה.
בתחום התזונה אפשר לציין מספר מונחים מעניינים שנכנסו לראשונה לרשימה, ובראשם דיאטת DASH, שנכנסה באיחור אופנתי, כ - 20 שנה לאחר שהמחקר בו הוטבע לראשונה המושג התפרסם. 
עוד בתחום התזונה ניתן לראות הכנסה של המונח דיאטה רבת חלבון, עם תת מונח ספציפי יותר דיאטה רבת חלבון ודלת פחמימות. ההגדרות של סוכרים וסוכרים מהתזונה זוכות לפירוט ודיוק לעומת הקיים בשנים קודמות.
בתחום התנהגויות אכילה ניתן לראות התייחסות לאכילה לילית, התמכרות למזון וטיפול בהשמנה. גם המחקר הרב בתחום של בריאות עובדי משמרות בא כאן לביטוי.
בתחום הגסטרו אפשר לראות התייחסות לאי סבילות למזונות, תוך הדגשת ההבדל מרגישות למזונות, וכן הוספה של מונח למחלה דיברטיקולרית. 
גם הטרנד של מזונות מותססים זוכה להתייחסות בעדכון של הרשימה, וכך גם התקדמות הטכנולוגיה עם הרשת הסמנטית, מציאות מדומה ומכשירים אלקטרוניים לבישים. תופעות עולמיות כמו מחנות פליטים גם ניתן לראות ברשימה, ולסיום מונח שהופתעתי קצת לראות נכנס לפאבמד - פאשיזם.


סוג חדש של Supplementary Records

במאגר MeSH קיימים מספר סוגים של מונחים:
Descriptors (Headings)
Qualifiers (subheadings)
Supplementary Records-Supplementary Chemical Records(SCRs)
פירוט על האיפיונים של כל אחד מסוגי המונחים ניתן לקרוא כאן. החידוש של 2018: סוג חדש של SCRs נוסף, העוסק בוירוסים ואורגניזמים נוספים, ומתעדכן מדי יום לפי הצורך. 

MeSH on Demand: גרסה 2


https://meshb.nlm.nih.gov/MeSHonDemand


MeSH on Demand  הוא כלי של MeSH  המאפשר להכניס טקסט כלשהו (למשל אבסטרקט), ולקבל רשימה של מונחי MeSH רלוונטיים. מתאים למשל לחיפוש של מאמרים דומים למאמר קיים שמצאנו או כתבנו ושאינו מופיע במדליין. השנה יצאה גרסה 2 של הכלי, הכוללת מספר שיפורים שהוצעו על ידי המשתמשים.

איך זה עובד?

מכניסים את הטקסט הרצוי לחלונית החיפוש (עד 10,000 תוים, באנגלית בלבד), ולוחצים על Search. במסך שמתקבל לאחר החיפוש המלים המרכזיות  התואמות למונחי MeSH בטקסט מודגשות, לצד המסך מופיעה רשימה  של מונחי MeSH הרלוונטיים עם קישורים לפירושים שלהן ומיקומן בהיררכיה של MeSH, ומתחת לטקסט רשימה של מאמרים דומים. כמו כן קיימת אופציה לבחור מבין המונחים שהתקבלו את הרלוונטיים ביותר ולהריץ באמצעותם חיפוש חדש בפאבמד.
חשוב להדגיש כי בניגוד להוספת מונחי MeSH למאמרים במדליין, הנעשית בידי אדם, התהליך כאן הוא  אוטומטי Machine-generated by MTI . הכלי  MTI) Medical Text Indexer) נוצר עבור האנשים היוצרים את האינדקס ב - NLM על מנת להקל מעט את עבודתם ולהציע מונחים מתאימים, והוא פתוח גם לשימוש הציבור.
שורה תחתונה: לגמרי מגניב! נסו ותהנו.
מידע כללי נוסף על MeSH ניתן לראות בסרטון הבא.

יום ראשון, 7 בינואר 2018

סמנטיק סקולר: עדכונים ל- 2018 וגם הגרלה!

על סמנטיק סקולר (Semantic Scholar) כתבתי לראשונה בראשית שנת 2017. תחילתה של שנת 2018 היא הזדמנות טובה לחזור לאתר ולראות מה התחדש.

מספר המאמרים

הדבר הראשון הבולט לעין: מספר המאמרים אותם מכסה מנוע החיפוש. התחזית לשנת 2017 היתה כיסוי של 20 מליון מאמרים, אך כעת ניתן לראות שהכיסוי כבר חצה את רף 40 מליון המאמרים (תמונה 1). מקורות המידע עליהם מבוסס המאגר לפי הכתוב בו הם PubMed, ArXiv, Springer Nature ו"רבים נוספים".


תמונה 1. https://www.semanticscholar.org/

דפי מידע

במהלך השנה החולפת נוספו לסמנטיק סקולר גם דפי נושא, אליהם ניתן להגיע בלחיצה על Explore Topic המופיע מימין לתוצאות החיפוש (תמונה 2). דפי הנושא מספקים הגדרה של המונח, מאמרים רלוונטיים ומספר אזכורים שלו בספרות לאורך השנים. 

תמונה 2. הפניה לדפי נושא של Semantic Scholar

סיכום ביניים ומבט לעתיד

נראה כי אלה החידושים העיקריים נכון להיום. הממשק של דף תוצאות החיפוש שונה מעט, אך עדין ניתן למצוא בו את הפילטרים כמו סוג הפרסום או מועדו, הצעות להוספת נושאים קשורים לחיפוש, הפניה למאמרים דומים, אופציות של ציטוט ושמירה, פרופילים של מחברים המראים את המאמרים שכתבו ואת הקשר שלהם למחברים אחרים ועוד. גם ה - Citeomatic עוד ישנו. טרם הוספה אפשרות ליצירת התראות על חיפושים.

תכניות לעתיד וגם הגרלה

על פי סקר שנשלח במייל לכל המתעניינים באתר (מוזמנים להצטרף גם כן לרשימת התפוצה במקום המתאים בתחתית דף הבית) החידוש הבא עומד להיות הוספת כיסוי לחומרים שאינם מאמרים מדעיים לאתר, כגון בלוגים, פודקסטים ווידאו. הביעו את דעתכם בנושא כאן בסקר, השפיעו על העתיד, וגם תיכנסו להגרלה של כרטיס מתנה של 50 דולר באמזון. 

מבט אל העתיד וגם פודקסט

טכנולוגיית הבינה המלאכותית, עליה מבוסס סמנטיק סקולר, צפויה להתרחב לעוד ועוד תחומים בחיינו. עוד על כך, בין היתר על השפעתה על עולם העבודה, ניתן לקרוא ולשמוע בראיון עם פרופ' אורן עציוני, שפורסם לאחרונה בבלוג עולם המידע של ד"ר יפה אהרוני. פרופ' עציוני הוא מדען מחשבים ומוביל הפרוייקט של סמנטיק סקולר. אגב, אם אתם במקצועות טיפוליים אתם יכולים להיות ככל הנראה רגועים: את התקשורת האנושית עוד לא הצליחו לחקות בעזרת רובוט. 
מה שבטוח, אם עוד לא התחלתם להשתמש בסמנטיק סקולר, שנת 2018 היא הזמן הנכון לעשות זאת, כי בטכנולוגיה עליה הוא מבוסס טמון העתיד.